przepis na uszka z grzybami

Uszka z grzybami


Uszka z grzybami to tradycyjne danie na Wigilię Bożego Narodzenia. Na naszym stole uszka królują tuż obok krokietów i pasztecików z kapustą i grzybami. Czasami robimy uszka z farszem z kiszonej kapusty, jednak te grzybowe pojawiają się na naszym świątecznym stole zdecydowanie częściej. Są pyszne, z mięciutkim ciastem i aromatycznym, grzybowym wnętrzem. Gorąco zachęcam do wypróbowania naszego sprawdzonego przepisu na wigilijne uszka z grzybami.


Uszka z grzybami przepis

Uszka to tradycyjna polska potrawa wigilijna, która jest świetnym dodatkiem do barszczu czerwonego. W naszym domu najczęściej serwujemy uszka z grzybami, chociaż czasami pojawiają się też uszka z kapustą i grzybami. Najrzadziej i to głównie poza okresem świątecznym, robimy uszka z mięsem, które również podajemy z barszczem jako zwykły, codzienny obiad.

Wywar grzybowy, który pozostanie po gotowaniu grzybów, można wykorzystać do barszczu, zupy grzybowej,  a nawet żuru, czy krupniku. Jeśli nie chcecie go od razu wykorzystać, to można go schować w pojemniczek i zamrozić jak zwykły bulion.

Jeśli chodzi o samo ciasto na uszka, niektórzy w ogóle nie dodają jajek. Ja jednak w poniższym przepisie pokusiłam się o dodanie żółtka, gdyż takie ciasto, moim zdaniem, wygląda apetyczniej, a nic nie traci na miękkości.

Przy lepieniu uszek jest nieco pracy, aczkolwiek ich smak wszystko wynagradza. Z poniższych składników wychodzi ok. 70-80 uszek z grzybami, o ile tak jak ja, zrobicie je z kółeczek o średnicy ok. 5 cm.

ciasto na uszka z farszem uszka kolaz

Uszka z grzybami – Składniki:

Składniki na ciasto do uszek:

  • 2 szklanki mąki pszennej typ 500 (ok. 300 g)
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka masła – ok. 30 g
  • pół szklanki wrzącej wody (125 ml)
  • szczypta soli

Uszka z grzybami – farsz:

  • 60 g suszonych grzybów leśnych (u mnie borowiki ale mogą być też np. podgrzybki)
  • 3 szklanki zimnej wody (ok. 750 ml do zalania grzybów)
  • 2 średnie cebule – ok. 200 g
  • 1 czubata łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy (lub ewentualnie oleju rzepakowego)
  • 2 czubate łyżeczki bułki tartej
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku

ciasto na uszka z grzybami farsz grzybowy do uszek

Przepis na uszka z grzybami:

Cenne wskazówki i informacje znajdziecie w tym poście: farsz do uszek; dlatego polecam Wam tam zajrzeć zanim przystąpicie do robienia uszek z farszem grzybowym.

Jak zrobić farsz grzybowy do uszek?

  1. Przygotować farsz grzybowy wg tego przepisu: farsz do uszek z grzybami suszonymi. Tam znajdziecie dokładny opis wykonania. A tutaj, streszczając – wrzucić suszone grzyby do garnka, zalać zimną wodą i odstawić na kilka godzin do namoczenia. Następnie wstawić garnek na palnik i gotować grzyby na małym ogniu przez ok. 30 minut. Kolejno odcedzić z wywaru, ostudzić i drobno posiekać.
  2. Cebulę obrać, posiekać drobno. Na patelni rozgrzać oliwę z masłem, zeszklić lekko cebulę, dodać posiekane grzyby i smażyć przez około 2-3 minuty na średnim ogniu, co chwilę mieszając, do czasu odparowania nadmiaru wody z grzybów. Na sam koniec dodać do farszu bułkę tartą oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszać. Farsz powinien być mocno doprawiony, by nie wyszedł za mdły już po ugotowaniu uszek.
  3. Po usmażeniu, odstawić farsz do całkowitego ostudzenia, następnie przerzucić go na deskę i bardzo drobno posiekać lub zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Taki posiekany i ostudzony farsz z grzybami jest gotowy do wypełniania uszek.

Jak zrobić ciasto na uszka do barszczu?

  1. Mąkę pszenną przesiać przez sitko, dodać sól i żółtko. Wymieszać za pomocą łyżki. Do rondelka wlać wrzątek, roztopić w nim masło,  a następnie jeszcze gorące przelać do mąki i wymieszać. Wyrabiać ciasto ręcznie lub mikserem z hakami przez kilka minut aż ciasto będzie miękkie, elastyczne i łatwo będzie odchodziło od dłoni. Czasami potrzeba odrobinę więcej wrzątku do ciasta na uszka. Zależy do w dużej mierze o tego jaka chłonna jest mąka. Gotowe ciasto podzielić na kilka części. Nieużywane części schować pod bawełnianą ściereczkę, by ciasto nie wyschło lub przykryć woreczkiem. Ciasto bardzo cienko rozwałkować, a następnie za pomocą większego kieliszka lub specjalnej foremki wycinać kółeczka (u mnie o średnicy ok, 5 cm). Na każde kółeczko nałożyć małą porcję farszu (ok. pół łyżeczki). Złożyć  kółeczko na pół i zlepić brzegi (jeśli ciasto jest dobrze wyrobione, to uszka łatwo się lepią; jeśli ciasto leżałoby zbyt długo, to za bardzo może wyschnąć i wtedy boki gorzej się lepią – można wówczas posmarować brzegi wodą, by łatwiej je zlepić). Następnie oba końce uszka zlepić ze sobą (najłatwiej zrobić to oplatając pierożek na palcu wskazującym), tworząc uszko.
  2. Gotowe uszka układać na delikatnie oprószonym mąką blacie kuchennym i przykryć suchą ściereczką, by nie wyschły.
  3. Uszka do barszczu wrzucać partiami, do wrzącej, lekko osolonej wody. Gotować je przez około 1-2 minuty (w zależności od grubości ciasta) od wypłynięcia. Pamiętać, by każdą porcję wrzucać na wrzącą wodę. Woda nie powinna zbyt mocno się gotować, najlepiej ustawić ją na średnią moc palnika.
  4. Ugotowane uszka wyciągać łyżką cedzakową na durszlak, następnie przerzucić do miski, skropić olejem i przemieszać – pod taką postacią można przechowywać je w lodówce. Po ugotowaniu można je także od razu podawać z barszczem czerwonym. Smacznego!

Jak mrozić uszka do barszczu?

  1. Surowe uszka ułożyć na desce, a następnie wstawić do zamrażalnika na minimum godzinę. Po całkowitym zamrożeniu przerzucić pierożki do woreczka i ponownie schować do zamrażalnika.
  2. Druga opcja, to skropić ugotowane uszka olejem. Następnie rozłożyć je na desce tak, aby się nie stykały i włożyć do zamrażalnika na minimum godzinę. Po tym czasie przerzucić je do woreczka i ponownie schować do zamrażalnika. 


jak mrozić uszka
ugotowane uszka do barszczu
wigilijne uszka do barszczu czerwonego

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Jedna odpowiedź na “Uszka z grzybami

  1. Basia Pe :

    Doskonały przepis na ciasto, które wyrobiło się szybko, bez żadnych dodatkowych modyfikacji, było mięciutkie i bardzo sprężyste- według mnie idealne Z podanych proporcji wyszło mi dokładnie 90 sztuk. Jeśli ktoś szuka recepty na idealne ciasto na uszka- to właśnie jest to

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.