uszka z kapusta i grzybami
Obiad Przepisy na Boże Narodzenie

Uszka z kapustą i grzybami

Kuchnia : Polska | Czas przygotowania : 30 minut | Czas gotowania/pieczenia : 30 minut | Porcje : 150 sztuk uszek

Uszka z kapustą i grzybami robię równie często, jak uszka z grzybami. No i wbrew pozorom nie tylko na Święta Bożego Narodzenia. Takie uszka z kapustą i grzybami moja rodzinka uwielbia zajadać nawet w środku roku, oczywiście w towarzystwie barszczu czerwonego. Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu.


Uszka z kapustą i grzybami przepis

Pewnie większości z Was uszka z kapustą i grzybami kojarzą się ze Świętami Bożego Narodzenia. Mi również, ale jako, że jestem wielką wielbicielką pierogów i dań mącznych, to zdarza się tak w środku roku, że na obiad serwuję barszcz z uszkami. Czasami są to uszka z grzybami, a czasami własnie te z kapustą. Ciasto na uszka jest bardzo miękkie i fajnie się na nim pracuje, więc gorąco zachęcam do wypróbowania mojego przepisu. Oczywiście uszka z kapustą i grzybami można przygotować o wiele wcześniej, a potem je zamrozić, a na kolację wigilijną tylko je odgrzać. Polecam także mój sprawdzony przepis na paszteciki z kapustą i grzybami. Oraz najlepsze ciasto na pierogi – tylko kilka składników, a efekt smakowych naprawdę niesamowity!

Uszka z grzybami – Składniki:

Składniki na ciasto do uszek:

  • 4 szklanki mąki pszennej typ 500 (ok. 600 g)
  • szczypta soli
  • 1 szklanka wrzącej wody (250 ml)
  • 2 żółtka (z jajek o rozmiarze M)
  • 2 łyżki masła – ok. 60 g

Składniki na farsz do uszek:

  • 500 g kiszonej kapusty (waga już po odciśnięciu) + 125 ml wrzątku do gotowania kapusty
  • 2 liście laurowe
  • ok. 40-50 g suszonych grzybów (np. podgrzybek brunatny, prawdziwek, borowik) + zimna woda do moczenia grzybów (250 ml)
  • 2 średnie cebule – ok. 230 g
  • 3 łyżki oleju rzepakowego do smażenia
  • sól i pieprz do smaku

Przepis na uszka z kapustą i grzybami:

Jak przygotować farsz do uszek z kapustą i grzybami:

  1. Suszone grzyby zalać w miseczce zimną wodą i odstawić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, by napęczniały. Kolejno całość (wraz z wodą) przelać do garnuszka i gotować na bardzo małym ogniu przez ok. 10-15 minut aż gdyby będą całkowicie miękkie. Ugotowane grzyby odsączyć na sitku, a następnie drobno je posiekać. Wywar przelać do szklanki i odstawić na bok, na później.
  2. Kiszoną kapustę odsączyć z zalewy. Jeśli jest mocno kwaśna, to przepłukać ją pod bieżącą wodą, ale nie za mocno, by nie pozbawić jej totalnie smaku. Kolejno posiekać ja na mniejsze kawałki, wrzucić do garnka, dodać dwa liście laurowe i zalać wodą z moczenia grzybów oraz wrzątkiem (125 ml). Gotować do miękkości przez około 20-25 minut (pod przykryciem). W razie potrzeby można podczas gotowania dodać trochę więcej wody, gdyby odparowała. Po ugotowaniu odcedzić na durszlaku, usunąć liście laurowe.
  3. Cebulę obrać z łupinek, a następnie drobno posiekać.
  4. Na dość dużej patelni rozgrzać olej. Najpierw wrzucić posiekaną cebulę i smażyć ją do czasu aż się zeszkli. Kolejno wrzucić pokrojone na mniejsze kawałki grzyby i smażyć dalej przez minutę, co jakiś czas mieszając. Wrzucić odcedzoną kapustę kiszoną i smażyć dalej przez 2-3 minuty, ciągle mieszając, by farsz się nie przypalił, a nadmiar płynów odparował. Na sam koniec doprawić farsz do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Odstawić do całkowitego ostudzenia. Można na koniec zmielić farsz w maszynce.

Jak zrobić ciasto na uszka z kapustą i grzybami?

  1. Jako bazę zawsze wykorzystuje ciasto na uszka z tego przepisu: uszka z grzybami. Jest super mięciutkie i łatwo się na nim pracuje. By je zrobić należy przesiać mąkę przez sitko, dodać sól i wymieszać. Następnie dodać żółtka. W osobnym rondelku podgrzać wodę aż do wrzenia, następnie wyłączyć gaz, dodać masło i dokładnie wymieszać aż do połączenia się składników. Kolejno taką mieszankę wlać do mąki z jajkami i całość dokładnie wymieszać za pomocą drewnianej łyżki. Kolejno rozpocząć wyrabianie ciasta. Można ręcznie lub mikserem. Wyrabiać tak długo aż ciasto będzie miękkie, elastyczne i łatwo będzie odchodziło od dłoni. Odstawić na 30 minut. Gotowe ciasto podzielić na kilka części. Nieużywane części schować do woreczka.
  2. Porcję ciasta bardzo cienko rozwałkować, a następnie wycinać kółeczka o średnicy około 5 cm (np. za pomocą kieliszka lub specjalnej foremki). Na każde wycięte kółeczko nałożyć małą porcję farszu. Złożyć  kółeczko na pół i zlepić brzegi. Następnie oba końce uszka zlepić ze sobą (najłatwiej zrobić to oplatając pierożek na palcu wskazującym), tworząc uszko. Ulepione uszka z kapustą i grzybami odkładać na deskę lub blat oprószony mąką i przykryć ściereczką, by nie wysychały.
  3. W dość szerokim garnku zagotować osoloną wodę i wrzucać uszka partiami.  Woda powinna lekko bulgotać, a nie mocno wrzeć. Gotować uszka przez około 1-2 minuty (w zależności od grubości ciasta) od wypłynięcia.
  4. Po ugotowaniu wyławiać uszka za pomocą łyżki cedzakowej i odkładać na talerz. Lekko skropić olejem, by się nie sklejały i przerzucić do miski, a następnie do lodówki i wykorzystać w późniejszym czasie. Można je również bez skraplania olejem od razu przełożyć do głębokich talerzy, zalać barszczem czerwonym i zjeść :) Smacznego!

Jak mrozić uszka z kapustą i grzybami?

Surowe uszka ułożyć na desce, a następnie wstawić do zamrażalnika na jakiś czas, by się zamroziły i zrobiły sztywne (u mnie z reguły wystarczy 1 godzina). Kolejno przerzucić je do woreczka i ponownie schować do zamrażalnika.

Jeśli chodzi o inne świąteczne potrawy, to przy okazji chciałabym polecić takie przepisy jak: śledzie pod pierzynką oraz ryba po japońsku. To dania, które zawsze królują na naszym wigilijnym stole.

dodatek do barszczu

5 / 5 ( 1 głosów )

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.