Waniliowe babeczki (muffiny)

Waniliowe babeczki (muffiny)


Pyszne, wilgotne babeczki – czyli to, co lubię najbardziej!
(mój Chłopak stwierdził,że to brzmi dwuznacznie ;p)
W pieczeniu babeczek (i nie tylko ich) ważne jest, by wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej.

Składniki

  • Masło 130g
  • Cukier puder pół szklanki
  • Jajko 2 jajka
  • Mąka pszenna 150g
  • Proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
  • Ekstrakt z wanilii 2 łyżeczki
  • Mleko 3-4 łyżki
Waniliowe babeczki (muffiny)

Wykonanie:

  1. Masło zmiksować na puszystą masę, dodać cukier, miksować.
  2. Wbić najpierw jedno jajko, miksować, wbić kolejne, dalej miksować.
  3. Do masy maślanej dodać przesianą przez sitko mąkę i proszek do pieczenia.
  4. Następnie dodać mleko do masy i całość wymieszać łyżką.
  5. Foremki wyłożyć papilotkami. Wylać do każdej foremki ciasto do 3/4 wysokości.
  6. Piec przez ok. 20 minut w temp. 180C (nakłuć patyczkiem ciasto i sprawdzić, czy jest suchy).

Waniliowe babeczki (muffiny)

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

2 odpowiedzi na “Waniliowe babeczki (muffiny)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.