Pyszne, wilgotne babeczki – czyli to, co lubię najbardziej!
(mój Chłopak stwierdził,że to brzmi dwuznacznie ;p)
W pieczeniu babeczek (i nie tylko ich) ważne jest, by wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej.
Składniki
- Masło 130g
- Cukier puder pół szklanki
- Jajko 2 jajka
- Mąka pszenna 150g
- Proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
- Ekstrakt z wanilii 2 łyżeczki
- Mleko 3-4 łyżki
Wykonanie:
- Masło zmiksować na puszystą masę, dodać cukier, miksować.
- Wbić najpierw jedno jajko, miksować, wbić kolejne, dalej miksować.
- Do masy maślanej dodać przesianą przez sitko mąkę i proszek do pieczenia.
- Następnie dodać mleko do masy i całość wymieszać łyżką.
- Foremki wyłożyć papilotkami. Wylać do każdej foremki ciasto do 3/4 wysokości.
- Piec przez ok. 20 minut w temp. 180C (nakłuć patyczkiem ciasto i sprawdzić, czy jest suchy).
ostatnio szaleję na punkcie babeczek i muffinek
babeczki zawsze spoko :)