Patelnia z wieprzową wątróbką z cebulą na oleju rzepakowym

Wątroba wieprzowa z cebulką w sosie własnym


Składniki

  • wątroba wieprzowa 1 kg
  • cebula 4 duże
  • mąka pszenna
  • papryka słodka czerwona
  • sól, pieprz
  • pół łyżeczki cukru
  • olej rzepakowy
  • pół szklanki wody

Wątróbka wieprzowa z cebulą


  1. Wątrobę umyć, osuszyć papierowym ręcznkiem, pokroić na kawałki (im mniejsze, tym szybciej się usmażą). Doprawić czarnym pieprzem lub ziołowym. Otoczyć każdy kawałek w mące.
  2. Na patelni rozgrzać olej, smażyć wątrobę z obu stron.
  3. Następnie obrać cebulę, pokroić w talarki, delikatnie posolić, dodać cukier, usmażyć na patelni na odrobinie oleju. Do usmażonej cebuli dodać łyżeczkę papryki słodkiej, pół szklanki wody i wszystko wymieszać. Dodać usmażoną wątróbkę, przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu 8-10 min.
  4. Dosolić pod koniec smażenia lub bezpośrednio na talerzu.
  5. Podawać z ziemniakami lub chlebem.

Wieprzowa wątróbka z cebulą na oleju rzepakowym

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

4 odpowiedzi na “Wątroba wieprzowa z cebulką w sosie własnym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.