Wiejskie kieszonki naleśnikowe – to propozycja na naleśniki, które bardzo przypominają tradycyjne krokiety do barszczu, jednak są wzbogacone o dodatkowy składnik, którym jest boczek :) W tej wersji smakują wyśmienicie, zwłaszcza na ciepło, podane z sosem czosnkowym. Chociaż bez sosu czosnkowego, a z kubkiem ciepłego barszczu czerwonego też smakują idealnie.
Wiejskie naleśniki
Jeśli macie ochotę na danie podobne do tradycyjnych krokietów, ale wzbogacone o mięsne dodatki, to dobrze trafiliście. Wiejskie naleśniki sprawdzą się idealnie na obiad lub jako imprezowa przekąska na ciepło, bo spokojnie można je podgrzewać w piekarniku i podawać np. w towarzystwie barszczu czerwonego. Bazą tego dania oczywiście są naleśniki otoczone w chrupiącej panierce.
Wiejskie kieszonki naleśnikowe – Składniki:
Wiejskie kieszonki – Składniki na ciasto naleśnikowe:
- 1 szklanka wody – 250 ml
- pół szklanki mleka – 125 ml
- 2 średnie jajka
- 1 szklanka mąki pszennej – ok. 160 g
- szczypta soli
- 2 łyżki oleju rzepakowego do ciasta + olej do smażenia
Wiejskie kieszonki – Składniki na farsz:
- 250 g kapusty kiszonej
- 250 g pieczarek
- 2 małe cebule – ok. 160 g
- 150 g boczku wędzonego
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
Wiejskie kieszonki – Dodatkowe składniki:
- mąka do panierowania
- jajko do panierowania
- bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia
Przepis na wiejskie kieszonki naleśnikowe:
- Przygotować naleśniki: Wszystkie składniki wrzucić do jednej miski, zmiksować na jednolitą masę. Odstawić na 30 minut, by ciasto nieco odpoczęło. Patelnię rozgrzać z odrobiną oleju. Wlewać ciasto na rozgrzaną patelnię i smażyć z obu stron na rumiano. Z ciasta usmażyć cienkie naleśniki. Z podanych składników powinny wyjść 4 naleśniki o średnicy ok. 26-27 cm. Po usmażeniu przełożyć naleśniki na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Poukładać naleśniki jedne na drugim, a następnie szczelnie owinąć folią i odstawić (dzięki temu naleśniki będą mięciutkie i łatwo się je będzie potem zwijać).
- Pieczarki oczyścić (zobacz wpis: Pieczarki – obierać czy myć?), pokroić w kosteczkę.
- Cebulę obrać, pokroić w małą kosteczkę.
- Boczek pozbawić skóry (jeśli jest twarda), pokroić w kosteczkę.
- Kapustę kiszoną odsączyć z zalewy, drobno posiekać. Wrzucić do garna, zalać wrzątkiem i gotować przez 25-30 minut na średniej mocy palnika (aż będzie miękka).
- Na zimną patelnię wrzucić boczek i smażyć na małej mocy palnika, by powoli tłuszcz z boczku się wytopił. Jeśli topi się średnio, to można dodać 1 łyżkę oleju. Następnie, gdy tłuszcz już pojawi się na patelni, dodać posiekaną cebulę i smażyć do czasu aż się zeszkli. Kolejno dodać czosnek i smażyć jeszcze 30 sekund. Następnie na patelnię wrzucić pokrojone w kosteczkę pieczarki i dusić do czasu odparowania nadmiaru wody. Na koniec dodać kapustę kiszoną, doprawić do smaku solą i pieprzem. Smażyć całość jeszcze przez ok. 5 minut.
- Na połowę każdego naleśnika nałożyć 1/4 farszu, a następnie rozsmarować. Złożyć każdy naleśnik najpierw na pół, a potem jeszcze raz na pół – tak by powstały trójkąty. Każdy naleśnikowy trójkąt otoczyć najpierw w mące, potem w jajku, a na koniec w bułce tartej.
- Na patelni rozgrzać olej i smażyć wiejskie kieszonki z obu stron na rumiano. Podawać je bez niczego lub np. polane sosem czosnkowym. Smacznego!