wiejskie kieszonki naleśnikowe
Obiad

Wiejskie kieszonki naleśnikowe

Wiejskie kieszonki naleśnikowe – to propozycja na naleśniki, które bardzo przypominają tradycyjne krokiety do barszczu, jednak są wzbogacone o dodatkowy składnik, którym jest boczek :) W tej wersji smakują wyśmienicie, zwłaszcza na ciepło, podane z sosem czosnkowym. Chociaż bez sosu czosnkowego, a z kubkiem ciepłego barszczu czerwonego też smakują idealnie.

Wiejskie naleśniki

Jeśli macie ochotę na danie podobne do tradycyjnych krokietów, ale wzbogacone o mięsne dodatki, to dobrze trafiliście. Wiejskie naleśniki sprawdzą się idealnie na obiad lub jako imprezowa przekąska na ciepło, bo spokojnie można je podgrzewać w piekarniku i podawać np. w towarzystwie barszczu czerwonego. Bazą tego dania oczywiście są naleśniki otoczone w chrupiącej panierce.

Wiejskie kieszonki naleśnikowe – Składniki:

Wiejskie kieszonki – Składniki na ciasto naleśnikowe:

  • 1 szklanka wody – 250 ml
  • pół szklanki mleka – 125 ml
  • 2 średnie jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej – ok. 160 g
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju rzepakowego do ciasta + olej do smażenia

Wiejskie kieszonki – Składniki na farsz:

  • 250 g kapusty kiszonej
  • 250 g pieczarek
  • 2 małe cebule – ok. 160 g
  • 150 g boczku wędzonego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku

Wiejskie kieszonki – Dodatkowe składniki:

  • mąka do panierowania
  • jajko do panierowania
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia

kieszonki naleśnikowe z kapustą kiszoną

Przepis na wiejskie kieszonki naleśnikowe:

  1. Przygotować naleśniki: Wszystkie składniki wrzucić do jednej miski, zmiksować na jednolitą masę. Odstawić na 30 minut, by ciasto nieco odpoczęło. Patelnię rozgrzać z odrobiną oleju. Wlewać ciasto na rozgrzaną patelnię i smażyć z obu stron na rumiano. Z ciasta usmażyć cienkie naleśniki. Z podanych składników powinny wyjść 4 naleśniki o średnicy ok. 26-27 cm. Po usmażeniu przełożyć naleśniki na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Poukładać naleśniki jedne na drugim, a następnie szczelnie owinąć folią i odstawić (dzięki temu naleśniki będą mięciutkie i łatwo się je będzie potem zwijać).
  2. Pieczarki oczyścić (zobacz wpis: Pieczarki – obierać czy myć?), pokroić w kosteczkę.
  3. Cebulę obrać, pokroić w małą kosteczkę.
  4. Boczek pozbawić skóry (jeśli jest twarda), pokroić w kosteczkę.
  5. Kapustę kiszoną odsączyć z zalewy, drobno posiekać. Wrzucić do garna, zalać wrzątkiem i gotować przez 25-30 minut na średniej mocy palnika (aż będzie miękka).
  6. Na zimną patelnię wrzucić boczek i smażyć na małej mocy palnika, by powoli tłuszcz z boczku się wytopił. Jeśli topi się średnio, to można dodać 1 łyżkę oleju. Następnie, gdy tłuszcz już pojawi się na patelni, dodać posiekaną cebulę i smażyć do czasu aż się zeszkli. Kolejno dodać czosnek i smażyć jeszcze 30 sekund. Następnie na patelnię wrzucić pokrojone w kosteczkę pieczarki i dusić do czasu odparowania nadmiaru wody. Na koniec dodać kapustę kiszoną, doprawić do smaku solą i pieprzem. Smażyć całość jeszcze przez ok. 5 minut.
  7. Na połowę każdego naleśnika nałożyć 1/4 farszu, a następnie rozsmarować. Złożyć każdy naleśnik najpierw na pół, a potem jeszcze raz na pół – tak by powstały trójkąty. Każdy naleśnikowy trójkąt otoczyć najpierw w mące, potem w jajku,  a na koniec w bułce tartej.
  8. Na patelni rozgrzać olej i smażyć wiejskie kieszonki z obu stron na rumiano. Podawać je bez niczego lub np. polane sosem czosnkowym. Smacznego!
5 / 5 ( 2 głosów )

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

The maximum upload file size: 50 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here