sałatka na Wielkanoc z jajkiem i selerem konserwowym
Sałatka Sałatka z ananasem Sałatka z kukurydzą Sałatki na imprezę Sałatki z szynką Śniadania i kolacje Wielkanoc przepisy

Wielkanocna sałatka teściowej z selerem konserwowym

Kuchnia : Polska | Czas przygotowania : 30 minut | Czas gotowania/pieczenia : 8 minut | Porcje : 4 porcje

Wielkanocna sałatka teściowej z selerem konserwowym – to kolejna propozycja na sałatkę z selerem ze słoika. Jest ona najlepsza na drugi i trzeci dzień, ale u nas rzadko przetrwa do tego dnia, bo znika w mgnieniu oka :) Ze względu na dodatek jajka najczęściej króluje u nas ona jako sałatka na Wielkanoc, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by zajadać się nią cały rok.



Dzięki dodatkowi ananasa, kukurydzy i rodzynków sałatka jest lekko słodka :) Jeśli chcecie, by była jeszcze bardziej słodka, to możecie dać nieco więcej rodzynków niż tylko jedną garść.

Wielkanocna sałatka teściowej z selerem konserwowym – Składniki:

  • ok. 100 g szynki konserwowej (ewentualnie innej ulubionej szynki)
  • 1 średnie jajko (klasa M)
  • 1 słoiczek selera konserwowego (ok. 160 g po odsączeniu)
  • pół puszki ananasa w syropie (5 plasterków) – ok. 180 g
  • pół puszki kukurydzy – ok. 140 g po odsączeniu z zalewy
  • mała garść rodzynek – ok. 25 g (można dać więcej jeśli chcecie by sałatka była bardziej słodka)
  • 3 łodygi szczypiorku
  • 3 czubate łyżki majonezu (u mnie Kielecki)
  • sól i pieprz do smaku

sałatka wielkanocna z jajkiem i selerem konserwowym

Wielkanocna sałatka teściowej z selerem konserwowym:

  1. Rodzynki zalać gorącą wodą, odstawić na 30 minut, a następnie odcedzić na sitku i dokładnie osuszyć.
  2. Jajko ugotować na twardo (zobacz wpis: Jak ugotować idealne jajko na twardo?). Ostudzić, a następnie obrać ze skorupki i pokroić w drobną kosteczkę.
  3. Seler konserwowy odsączyć z zalewy, pokroić na mniejsze kawałki.
  4. Ananasa osączyć z zalewy i pokroić w małą kosteczkę.
  5. Kukurydzę odsączyć z zalewy.
  6. Szczypiorek umyć, osuszyć, drobno posiekać.
  7. Szynkę konserwową pokroić w małą kosteczkę (najlepiej o boku ok 3-4 mm).
  8. Wszystkie składniki wrzucić do jednej miski, dodać 3 łyżki majonezu, doprawić do smaku solą i pieprzem, a na koniec dokładnie wymieszać.
  9. Przed podaniem schłodzić sałatkę w lodówce przez ok. 20-30 minut. Smacznego!

Jeśli szukacie więcej inspiracji na sałatki z selerem konserwowym to polecam również wypróbować te przepisy:

 

sałatka z selerem konserwowym i jajkiem
sałatka z selerem konserwowym i rodzynkami

4.7 / 5 ( 49 głosów )

1 thought on “Wielkanocna sałatka teściowej z selerem konserwowym”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

The maximum upload file size: 50 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here