Wielkanocna sałatka teściowej z selerem konserwowym – to kolejna propozycja na sałatkę z selerem ze słoika. Jest ona najlepsza na drugi i trzeci dzień, ale u nas rzadko przetrwa do tego dnia, bo znika w mgnieniu oka :) Ze względu na dodatek jajka najczęściej króluje u nas ona jako sałatka na Wielkanoc, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by zajadać się nią cały rok.
Dzięki dodatkowi ananasa, kukurydzy i rodzynków sałatka jest lekko słodka :) Jeśli chcecie, by była jeszcze bardziej słodka, to możecie dać nieco więcej rodzynków niż tylko jedną garść.
Wielkanocna sałatka teściowej z selerem konserwowym – Składniki:
- ok. 100 g szynki konserwowej (ewentualnie innej ulubionej szynki)
- 1 średnie jajko (klasa M)
- 1 słoiczek selera konserwowego (ok. 160 g po odsączeniu)
- pół puszki ananasa w syropie (5 plasterków) – ok. 180 g
- pół puszki kukurydzy – ok. 140 g po odsączeniu z zalewy
- mała garść rodzynek – ok. 25 g (można dać więcej jeśli chcecie by sałatka była bardziej słodka)
- 3 łodygi szczypiorku
- 3 czubate łyżki majonezu (u mnie Kielecki)
- sól i pieprz do smaku
Wielkanocna sałatka teściowej z selerem konserwowym:
- Rodzynki zalać gorącą wodą, odstawić na 30 minut, a następnie odcedzić na sitku i dokładnie osuszyć.
- Jajko ugotować na twardo (zobacz wpis: Jak ugotować idealne jajko na twardo?). Ostudzić, a następnie obrać ze skorupki i pokroić w drobną kosteczkę.
- Seler konserwowy odsączyć z zalewy, pokroić na mniejsze kawałki.
- Ananasa osączyć z zalewy i pokroić w małą kosteczkę.
- Kukurydzę odsączyć z zalewy.
- Szczypiorek umyć, osuszyć, drobno posiekać.
- Szynkę konserwową pokroić w małą kosteczkę (najlepiej o boku ok 3-4 mm).
- Wszystkie składniki wrzucić do jednej miski, dodać 3 łyżki majonezu, doprawić do smaku solą i pieprzem, a na koniec dokładnie wymieszać.
- Przed podaniem schłodzić sałatkę w lodówce przez ok. 20-30 minut. Smacznego!
Jeśli szukacie więcej inspiracji na sałatki z selerem konserwowym to polecam również wypróbować te przepisy:
Lepiej zamiast rodzynek dodać wędzonego kurczaka