Kolejna propozycja dania na Wigilię :
Postna kapusta z pieczarkami i żurawiną .
Składniki
- Pieczarki 250g (lub suszone grzyby 100g)
- Cebula 2 średniej wielkości
- Jabłko 1 jabłko
- Kapusta kiszona 600g
- Oliwa z oliwek
- Sól do smaku
- Pieprz do smaku
- Kminek do smaku
- Cukier 1 łyżeczka
- Białe wino pół szklanki
- Woda 50ml
- Suszona żurawina 100g
Wykonanie:
- Pieczarki pokroić na kawałki (ja miałam małe pieczarki, które pokroiłam na połówki).
- Cebulę obrać, pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię z rozgrzaną oliwą, podsmażyć do zbrązowienia. Następnie zwiększyć płomień, wrzucić pieczarki (na dużym ogniu przypieką się i nie puszą tak bardzo wody).
- Kapustę przepłukać kilka razy ciepłą wodą, odsączyć na sitku, pokroić nożem.
- Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o średnich oczkach.
- Na patelnię z cebulą i pieczarkami dolać troszkę oliwy, dodać kapustę i jabłko, podsmażyć przez 2-3 minuty. Kolejno dodać pieprz, sól, cukier i kminek. Smażyć dalej i mieszać od czasu do czasu. Po ok. 5 minutach dodać wino oraz żurawinę, przykryć patelnię pokrywką i dusić kapustę przez ok. 10-15 minut, od czasu do czasu mieszając. W razie potrzeby w trakcie duszenia dodać trochę wody (ale nie więcej niż 50ml). Po tym czasie zdjąć pokrywkę i smażyć do odparowania, cały czas mieszając. Smacznego!
Pychotka. Polecam przepis :)
Kapusta jest mega przepyszna…zagościła u nas na stałe na wigilijnym stole :)
potrawa jest pyszna !!! zrobiłam z suszonymi, wcześniej moczonymi grzybami. Normalnie palce lizać :) teraz czekam na opinię gości :)
Na pewno smaczna wersja, jeszcze z żurawiną nie eksperymentowałam :)
pozdrawiam już świątecznie !
jeszcze nigdy nie robiłam jej z żurawiną czy innym dodatkiem!
Zaskakujące i intrygujące ;)