Wiosenna ryba panierowana z sosem chrzanowym i rzodkiewką

Wiosenna ryba panierowana z sosem chrzanowym i rzodkiewką

Wiosenna ryba panierowana z sosem chrzanowym i rzodkiewką – to pomysł na pyszny obiad, nie tylko na piątek.



Ostatnio wyjechaliśmy na weekend do znajomych i przy okazji wpadliśmy na kolację do North Fish, gdzie mieliśmy okazję zjeść nowość w menu, czyli wiosennego mintaja – i to właśnie on stał się inspiracja do tego przepisu. My zamiast mintaja wykorzystaliśmy do przygotowania tego dania mirunę, ale świetnie będzie także tutaj pasować morszczuk lub dorsz. Dodatkowo sos na bazie śmietany i chrzanu raz ze szczypiorkiem i rzodkiewką super podkreśla smak dania.

Wiosenna ryba panierowana z sosem chrzanowym i rzodkiewką – Składniki:

  • ok. 500 g białej ryby (np. morszczuka, miruny, mintaja, dorsza)
  • 1 mały kubek gęstej kwaśnej śmietany (200 g)
  • 2 czubate łyżeczki tartego chrzanu (u mnie ze słoiczka)
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 1 pęczek drobnego szczypiorku
  • sól, pieprz i papryka słodka do smaku (do doprawienia ryby)
  • mąka pszenna, jajka, bułka tarta do panierowania ryby
  • olej rzepakowy do smażenia
  • sól i pieprz do smaku (do doprawienia śmietany z chrzanem)

miruna wiosenna

Przepis na rybę panierowaną z sosem chrzanowym i rzodkiewką:

  1. Jeśli ryba jest mrożona to najpierw należy ją rozmrozić i osuszyć za pomocą ręczników papierowych. Można rybę pokroić na mniejsze kawałki wedle uznania. Ja z reguły jak mam dość długie filety, to kroję je na pół. Następnie doprawić każdy kawałek z obu stron solą, pieprzem i papryką słodką. Kolejno otoczyć każdy filet w mące pszennej, rozkłóconym jajku oraz w bułce tartej.
  2. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć każdy opanierowany filet z obu stron na złoto. Po usmażeniu ułożyć ryby na ręcznikach papierowych, by odsączyły się z nadmiaru tłuszczu.
  3. Rzodkiewkę umyć, osuszyć, pokroić w drobną kosteczkę.
  4. Szczypiorek umyć, osuszyć, drobno posiekać.
  5. Gęstą kwaśną śmietanę wymieszać z dwiema czubatymi łyżeczkami tartego chrzanu. Dodać sól i pieprz do smaku, wymieszać.
  6. Usmażone ryby ułożyć na talerzu. Na każdy kawałek ryby najpierw nałożyć po parę łyżeczek sosu śmietanowo-chrzanowego, a wierzch posypać pokrojoną drobno rzodkiewką oraz posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.