wiosenna sałatka z surimiwiosenna sałatka z surimi

Wiosenna sałatka z surimi


Wiosenna sałatka z surimi – dlaczego wiosenna? Bo ze świeżym pachnącym koperkiem i nowalijką pod postacią rzodkiewki. Oczywiście w obecnych czasach można kupić rzodkiewki przez cały rok, więc nic nie stoi na przeszkodzie, by zrobić te sałatkę także w inne pory roku.

Wiosenna sałatka z surimi – Składniki:

  • 250 g paluszków krabowych surimi
  • 100 g makaronu ryżowego nitki Vermicelli
  • 1 łodyga selera naciowego – ok. 50 g
  • 1 duży ogórek szklarniowy – ok. 240 g
  • 4 duże rzodkiewki – ok. 85 g
  • 4 czubate łyżki majonezu
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • pęczek koperku
  • sok z cytryny do smaku (opcjonalnie)

makaron ryżowy wiosenna sałatka

Przepis na wiosenną sałatkę z surimi:

  1. Makaron ryżowy ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu przelać zimną wodą, odsączyć na sitku i odstawić do całkowitego ostudzenia.
  2. Rzodkiewki pokroić w drobną kostkę o boku ok. 2-3 mm.
  3. Ogórka wraz ze skórką pokroić w kostkę o boku ok. 0,5 cm.
  4. Seler naciowy pokroić w paseczki lub w kosteczkę.
  5. Czosnek obrać i drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę.
  6. Paluszki krabowe surimi pokroić na plasterki.
  7. Koperek drobno posiekać (bez twardych łodyżek)
  8. Wszystkie składniki wrzucić do jednej miski, dodać majonez, wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem, ponownie wymieszać. Jeśli Wasz majonez należy do tych mniej kwaśnych, to dodatkowo można doprawić sałatkę odrobiną soku z cytrynu do smaku (1-2 łyżki). Smacznego!

Więcej inspiracji na sałatki z surimi znajdziecie w zakładce tutaj: sałatki z paluszkami krabowymi. Gorąco zachęcam do wypróbowania tych przepisów.

wiosenna sałatka z paluszkami krabowymi wiosenna sałatka z surimi przepis

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.