Wiosenna sałatka z surimi – dlaczego wiosenna? Bo ze świeżym pachnącym koperkiem i nowalijką pod postacią rzodkiewki. Oczywiście w obecnych czasach można kupić rzodkiewki przez cały rok, więc nic nie stoi na przeszkodzie, by zrobić te sałatkę także w inne pory roku.
Wiosenna sałatka z surimi – Składniki:
- 250 g paluszków krabowych surimi
- 100 g makaronu ryżowego nitki Vermicelli
- 1 łodyga selera naciowego – ok. 50 g
- 1 duży ogórek szklarniowy – ok. 240 g
- 4 duże rzodkiewki – ok. 85 g
- 4 czubate łyżki majonezu
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz do smaku
- pęczek koperku
- sok z cytryny do smaku (opcjonalnie)
Przepis na wiosenną sałatkę z surimi:
- Makaron ryżowy ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu przelać zimną wodą, odsączyć na sitku i odstawić do całkowitego ostudzenia.
- Rzodkiewki pokroić w drobną kostkę o boku ok. 2-3 mm.
- Ogórka wraz ze skórką pokroić w kostkę o boku ok. 0,5 cm.
- Seler naciowy pokroić w paseczki lub w kosteczkę.
- Czosnek obrać i drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę.
- Paluszki krabowe surimi pokroić na plasterki.
- Koperek drobno posiekać (bez twardych łodyżek)
- Wszystkie składniki wrzucić do jednej miski, dodać majonez, wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem, ponownie wymieszać. Jeśli Wasz majonez należy do tych mniej kwaśnych, to dodatkowo można doprawić sałatkę odrobiną soku z cytrynu do smaku (1-2 łyżki). Smacznego!
Więcej inspiracji na sałatki z surimi znajdziecie w zakładce tutaj: sałatki z paluszkami krabowymi. Gorąco zachęcam do wypróbowania tych przepisów.