Wiosenna tarta na kruchym cieście (z rzodkiewką i serem feta)
Tarty i tartaletki

Wiosenna tarta na kruchym cieście (z rzodkiewką i serem feta)

Tak, tak – wiem, że jest środek lata, ale rzodkiewki i szczypiorek kojarzą się z wiosną, dlatego tarta ta nazywa się tartą wiosenną ;-)

Składniki

  • na formę o średnicy 28cm
  • Mąka pszenna 250g
  • Sól 3/4 łyżeczki
  • Masło 150g
  • Jajko 1 duże jajko
  • Śmietana kremówka 2 łyżki (opcjonalnie)
  • Gęsta śmietana 18% 250g
  • Jajko 4 jajka
  • Ser feta 100g
  • Rzodkiewki 1 pęczek
  • Cebula dymka 2 cebule
  • Szczypiorek 1 pęczek
  • Ser żółty 100g
  • Sól do smaku
  • Pieprz do smaku
Wiosenna tarta na kruchym cieście (z rzodkiewką i serem feta)

Wykonanie:

  1. Przygotować ciasto kruche na wytrawną tartę wg przepisu: Przepis na kruche ciasto (słodkie i wytrawne) . Włożyć ciasto do piekarnika i piec je przez 5 minut w temp 200C, następnie wyciągnąć z piekarnika.
  2. 4 jajka zmiksować ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem. Wylać masę na tartę, na wierzch posypać serem feta pokrojonym w kostkę i piec przez kolejne 15-20 minut w 180C (aż masa ładnie się zetnie).
  3. Wszystkie warzywa opłukać. Rzodkiewkę pokroić w plasterki. Dymkę i szczypior posiekać drobno. Ser żółty zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Posypać tartę wszystkimi wyżej wymienionymi składnikami i zapiekać jeszcze przez ok. 10 minut. Smacznego.

Wiosenna tarta na kruchym cieście (z rzodkiewką i serem feta)

Rate this post

9 thoughts on “Wiosenna tarta na kruchym cieście (z rzodkiewką i serem feta)”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.