Pyszna wiśniowa kostka na biszkopcie, to ciasto, do którego idealnie sprawdzą się wiśnie z kompotu. Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu! :)
Wiśniowa kostka – Składniki:
Składniki na biszkoptowy spód:
- 4 jajka rozmiar M, temp. pokojowa
- 3/4 szklanki cukru – ok. 160 g
- 3/4 szklanki mąki tortowej – ok. 120 g
- 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej – ok. 10 g
- szczypta soli
Składniki na poncz:
- 30 ml soku z cytryny
- 60 ml przegotowanej wody
- 1 łyżeczka cukru
Składniki na warstwę wiśniową:
- 1 x galaretka wiśniowa
- 300 ml kompotu z wiśni
- 150 ml gorącej wody
- 350 g wiśni z kompotu
Składniki na warstwę śmietankową:
- 500 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki wody gorącej – ok. 60 ml
Wiśniowa kostka – Dodatkowe składniki:
- 8 małych paczuszek cienkich herbatników maślanych (u mnie herbatniki Bonitki Kids) – ok. 120 g
- 3/4 szklanki cukru pudru – ok. 100 g
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka wody
- kilka listków świeżej mięty do ozdoby
- 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Przepis na ciasto Wiśniowa kostka:
- Formę o wym. 23×33 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- Obie mąki przesiać przez sitko.
- Białka jajek oddzielić od żółtek. Białka wrzucić do misy miksera, dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Pod koniec miksowania dodawać stopniowo cukier, łyżka po łyżce, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Następnie zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze i zacząć dodawać stopniowo po jednym żółtku, czekając aż poprzednie wchłonie się w masę. Na koniec wyłączyć mikser, dodać suche składniki i delikatnie wymieszać całość za pomocą szpatułki.
- Przełożyć masę na biszkopt do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić ciasto do piekarnika i piec w temp. 170 st. C (funkcja góra-dół, bez termoobiegu) przez ok. 30-40 min (do tzw. suchego patyczka). Po upieczeniu wyciągnąć biszkopt z piekarnika i odstawić do ostudzenia.
- Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie wymieszanej z podgrzanym kompotem wiśniowym. Pozostawić do ostudzenia, a następnie schować do lodówki, by galaretka zaczęła lekko tężeć.
- Następnie na biszkopcie ułożyć wypestkowane wiśnie i zalać je lekko tężejącą galaretką. Włożyć ciasto do lodówki, by galaretka całkowicie stężała.
- Żelatynę zalać gorącą wodą i zostawić do ostudzenia. W międzyczasie śmietankę kremówkę wraz z serkiem mascarpone zmiksować na gęsty krem. Dodać cukier puder oraz powoli wlać ostudzoną, ale płynną żelatynę, dokładnie wymieszać.
- Wyłożyć krem na ciasto z galaretką, a na wierzchu poukładać herbatniki.
- Przesiany cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny, aby był płynny lukier (jeśli jest za gęsty dodać trochę wody). Wylać na herbatniki i wyrównać. Włożyć ciasto na kilka godzin do lodówki (a najlepiej na całą noc). Przed podaniem pokroić ciasto w kostkę i każdą z kostek ozdobić świeżym listkiem mięty (opcjonalnie). Smacznego!
Polecam również przepis na: ciasto Biskup oraz sernik z brzoskwiniami. To obowiązkowe propozycje na każde święta, urodziny, imieniny, bądź na weekend jako ciasto do kawy. Gorąco polecam.