wiśniowa kostka
Słodkości Wypieki

Wiśniowa kostka z lukrem

Pyszna wiśniowa kostka na biszkopcie, to ciasto, do którego idealnie sprawdzą się wiśnie z kompotu. Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu! :)

Wiśniowa kostka – Składniki:

Składniki na biszkoptowy spód:

  • 4 jajka rozmiar M, temp. pokojowa
  • 3/4 szklanki cukru – ok. 160 g
  • 3/4 szklanki mąki tortowej – ok. 120 g
  • 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej – ok. 10 g
  • szczypta soli

Składniki na poncz:

  • 30 ml soku z cytryny
  • 60 ml przegotowanej wody
  • 1 łyżeczka cukru

Składniki na warstwę wiśniową:

  • 1 x galaretka wiśniowa
  • 300 ml kompotu z wiśni
  • 150 ml gorącej wody
  • 350 g wiśni z kompotu

Składniki na warstwę śmietankową:

  • 500 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wody gorącej – ok. 60 ml

Wiśniowa kostka – Dodatkowe składniki:

  • 8 małych paczuszek cienkich herbatników maślanych (u mnie herbatniki Bonitki Kids) – ok. 120 g
  • 3/4 szklanki cukru pudru – ok. 100 g
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka wody
  • kilka listków świeżej mięty do ozdoby
  • 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Przepis na ciasto Wiśniowa kostka:

  1. Formę o wym. 23×33 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Obie mąki przesiać przez sitko.
  3. Białka jajek oddzielić od żółtek. Białka wrzucić do misy miksera, dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Pod koniec miksowania dodawać stopniowo cukier, łyżka po łyżce, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Następnie zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze i zacząć dodawać stopniowo po jednym żółtku, czekając aż poprzednie wchłonie się w masę. Na koniec wyłączyć mikser, dodać suche składniki i delikatnie wymieszać całość za pomocą szpatułki.
  4. Przełożyć masę na biszkopt do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić ciasto do piekarnika i piec w temp. 170 st. C (funkcja góra-dół, bez termoobiegu) przez ok. 30-40 min (do tzw. suchego patyczka). Po upieczeniu wyciągnąć biszkopt z piekarnika i odstawić do ostudzenia.
  5. Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie wymieszanej z podgrzanym kompotem wiśniowym. Pozostawić do ostudzenia, a następnie schować do lodówki, by galaretka zaczęła lekko tężeć.
  6. Następnie na biszkopcie ułożyć wypestkowane wiśnie i zalać je lekko tężejącą galaretką. Włożyć ciasto do lodówki, by galaretka całkowicie stężała.
  7. Żelatynę zalać gorącą wodą i zostawić do ostudzenia. W międzyczasie śmietankę kremówkę wraz z serkiem mascarpone zmiksować na gęsty krem. Dodać cukier puder oraz powoli wlać ostudzoną, ale płynną żelatynę, dokładnie wymieszać.
  8. Wyłożyć krem na ciasto z galaretką, a na wierzchu poukładać herbatniki.
  9. Przesiany cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny, aby był płynny lukier (jeśli jest za gęsty dodać trochę wody). Wylać na herbatniki i wyrównać. Włożyć ciasto na kilka godzin do lodówki (a najlepiej na całą noc). Przed podaniem pokroić ciasto w kostkę i każdą z kostek ozdobić świeżym listkiem mięty (opcjonalnie). Smacznego!

Polecam również przepis na: ciasto Biskup oraz sernik z brzoskwiniami. To obowiązkowe propozycje na każde święta, urodziny, imieniny, bądź na weekend jako ciasto do kawy. Gorąco polecam.

Rate this post

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

The maximum upload file size: 50 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here