Włoska, szybka tarta na cieście francuskim, z pomidorami i mozzarellą
Tarty i tartaletki

Włoska, szybka tarta na cieście francuskim, z pomidorami i mozzarellą

Ta włoska tarta z pomidorami i mozzarellą przypadnie do gustu szczególnie fanom kuchni włoskiej, jak i tym, którzy lubią pomysły na szybki obiad ;-)

Składniki

  • Pomidor 3 pomidory
  • Mozzarella
  • Ciasto francuskie 1 opakowanie
  • Pieprz do smaku
  • Sól do smaku
  • Śmietana słodka 36% 250ml
  • Jajko 3 jajka
  • Bazylia świeża
Włoska, szybka tarta na cieście francuskim, z pomidorami i mozzarellą
Włoska, szybka tarta na cieście francuskim, z pomidorami i mozzarellą

Wykonanie:

  1. Ciasto francuskie wyłóż na formie do tarty, zrób dziurki widelcem i piecz w piekarniku przez 10 minut w temp. 200C.
  2. Śmietanę zmiksuj z jajkami. Dopraw pieprzem i solą.
  3. Pomidory pokrój w ósemki a mozzarellę w plastry.
  4. Pomidory układaj dookoła na upieczonym cieście francuskim na przemian z plastrami mozzarelli. Całość zalej przygotowaną śmietaną z jajkami.
  5. Wstaw do nagrzanego do 180C piekarnika i piecz przez ok. 40 minut. Przed podaniem udekoruj listkami bazylii.

Włoska, szybka tarta na cieście francuskim, z pomidorami i mozzarellą

Rate this post

17 thoughts on “Włoska, szybka tarta na cieście francuskim, z pomidorami i mozzarellą”

    1. Nie miksuję długo. Może moc piekarnika jest słabsza? Może należało wtedy zwiększyć nieco temperaturę i dłużej piec, by masa się ścieła. Może też tak być, że użyła Pani mniejszych jajek i wtedy też masa może mieć problem ze ścięciem się.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.