zakwas na barszcz biały

Zakwas na barszcz biały

Jak zrobić zakwas na barszcz biały? Poznaj naszą prosty i sprawdzony przepis na domowy zakwas do pysznego barszczu białego, idealnego na Wielkanoc i nie tylko! Aby zrobić ten pszenny zakwas potrzebujesz tylko kilku składników – sprawdź!



Barszcz biały, tak samo jak barszcz czerwony, wychodzi najlepszy, gdy jego bazę stanowi własnej roboty domowy zakwas. Barszcz biały oraz żurek to dwie popularne zupy serwowane głównie na Wielkanoc i do przyrządzenia ich obu potrzebny jest zakwas. Jednak i jeden i drugi różni się między sobą.

Zakwas na żur lub żurek przygotowuje się na bazie mąki żytniej razowej. Na barszcz biały zaś na bazie mąki pszennej razowej (najlepiej typ 2000), ale równie dobry zakwas wychodzi na mące pszennej pełnoziarnistej typ 1850.

Oprócz tego warto dodać do zakwasu parę innych składników (np. czosnek i majeranek), by podkreślić głębie jego smaku.

Wcześniej na blogu pojawił się przepis na zakwas na żurek oraz przepis na domowy żurek, tak więc teraz pora na domowy zakwas do barszczu białego.

A Wy? Co wolicie na Wielkanoc? Żurek czy barszcz biały?

Zakwas na barszcz biały – Składniki:

  • 5 czubatych łyżek mąki pszennej razowej typ 2000 (lub typ 1850) – ok. 70 g
  • 500 ml przegotowanej, letniej wody
  • 3 dość duże ząbki czosnku
  • 2 listki laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 ziarna pieprzu czarnego
  • 1 łyżka suszonego majeranku

domowy zakwas na barszcz biały na wielkanoc

Przepis na zakwas na barszcz biały:

  1. Do słoika wsypać mąkę pszenną razową typ 2000. Następnie dodać letnią, przegotowaną wodę, obrane i przekrojone na pół ząbki czosnku, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty oraz 1 łyżkę suszonego majeranku. Dokładnie wymieszać.
  2. Przykryć słoik gazą i związać gumką lub sznureczkiem. Pozostawić słoik na blacie kuchennym na kilka dni w temperaturze pokojowej. Zakwas na barszcz kisi się w tym czasie sam.
  3. Zakwas warto codziennie zamieszać, a nawet dwa razy dziennie – rano i wieczorem.
  4. Po 3-4 dniach trzeba spróbować zakwasu – jeśli płyn jest dość kwaśny to można już dodać go do zupy. Chyba, że jednak wolicie mocno kwaśne zupy, to wtedy słoik należy ponownie przykryć gazą i odstawić na blacie kuchennym na kolejnych kilka dni w temperaturze pokojowej, by zakwas dalej się kisił. Mocno kwaśny zakwas uzyskuje się po około 5-7 dniach.
  5. Gotowy, ukiszony zakwas przecedzić przez sitko, przelać do butelki i przechowywać w lodówce do 2 tygodni. Po przecedzeniu otrzymałam ok. 400 ml czystego zakwasu.

Jak przyspieszyć dojrzewanie zakwasu?

Powstanie zakwasu na barszcz biały można przyśpieszyć dodając do niego np. łyżkę soku z kiszonych ogórków, soku z kapusty kiszonej czy kawałek chleba na prawdziwym zakwasie. Chodzi o zaszczepienie zakwasu kwasem mlekowym. Zakwas będzie gotowy w ciągu kilku dni.

Jak przechowywać zakwas do białego barszczu:

Jeśli nie chcecie użyć zakwasu od razu, to należy po około 7 dniach kiszenia umieścić go w lodówce. Wcześniej jednak powinno się usunąć czosnek, ziele, liście laurowe i pieprz. Najlepiej przecedzić zakwas przez gęste sito, a następnie przykryć słoik gazą i tylko delikatnie nałożyć gumkę lub sznureczek, by pozostawić przepływa powietrza. Zakwas można przechowywać w lodówce do około 2 tygodni.

Parę cennych informacji na temat zakwasu:

  1. Kiedy zakwas jest gotowy? Zakwas jest gotowy, gdy ma słodkawo-kwaśny zapach i smak,. Jeśli jest on jednak gorzki w smaku, to oznacza, że niestety się popsuł i należy go wylać.
  2. Piana na zakwasie? I co teraz? Całkiem normalnym zjawiskiem i także naturalnym jest pojawienie się piany na zakwasie podczas procesu kiszenia. Wedle potrzeby można ją zebrać i wywalić.
  3. Zakwas zrobił się niebieski – co to znaczy? Zakwas może przybrać lekko niebieski kolor od czosnku – jest to naturalny proces i nie ma nic wspólnego z psuciem się zakwasu.
  4. Prosty przepis na zakwas? Zakwas można przygotować nawet z tylko dwóch składników: wody i mąki. Jednak zakwas bez dodatków nie będzie miał tak aromatycznego zapachu i smaku.
  5. Zakwas dodawać do barszczu białego lub żurku – z mąką czy bez mąki? Oczywiście wedle uznania możecie dodać do barszczu białego zakwas razem z mąką, dzięki czemu będzie on bardziej gęsty. Ja z reguły jednak przecedzam zakwas przez sitko, a zupę wolę zagęścić mąką pszenną o niższym typie, np. 450 lub 500, bo kawałki mąki pełnoziarnistej w zupie, jakoś mi przeszkadzają ;)
  6. Jakich błędów nie popełniać przy robieniu zakwasu na barszcz biały i żurek? Zakwas należy postawić w ciepłe miejsce i zapewnić dostęp powietrza (przykryć gazą, nie zamykać szczelnie słoika itp.). Najlepiej jest przykryć go gazą.

Jeśli szukacie więcej inspiracji na zbliżającą się Wielkanoc, to polecam zajrzeć po przepisy tutaj: Wielkanoc – przepisy oraz tutaj: Sałatki na Wielkanoc

 

jak zrobić zakwas na barszcz biały

Dojrzały zakwas na barszcz biały:

Zakwas pszenny na barszcz biały po wymieszaniu:
zakwas pszenny na barszcz biały po wymieszaniu

Zakwas pszenny na barszcz biały przed wymieszaniem:
dojrzały zakwas na barszcz biały

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.