Prawdziwy domowy zakwas na przepyszny żurek z kuchni Polskiej

Zakwas na żurek

Zakwas na żurek – ręka do góry kto kupuje gotowy w sklepie? Pewnie sporo z Was, ale myślę, że od dzisiaj większość z Was zrezygnuje z gotowców w butelkach i zacznie robić swój zakwas, gdyż wykonanie zakwasu na żurek jest banalnie proste i zajmuje może z 2-3 minuty :) A potem już tylko czekamy kilka dni na efekt końcowy i możemy brać się za gotowanie przepysznego żurku na Wielkanoc :)

Przepis na zakwas do żurku składa się z bazy, czyli mąki żytniej i wody, aczkolwiek osobiście uważam, że tę bazę warto wzbogacić o kilka dodatkowych składników, by zakwas, a co za tym idzie – również żurek – smakowały jeszcze lepiej :)

Tak więc: Jak wykonać zakwas na żurek? Przeczytaj poniżej i nie zwlekaj z jego wykonaniem, bo Wielkanoc tuż tuż :) Poza tym zdradźcie w komentarzach, co częściej przygotowujecie na Wielkanoc – barszcz biały, czy żurek? Pamiętajcie o małej różnicy – zakwas z mąki pszennej dodajemy do białego barszczu a z mąki żytniej do żurku! :)

Jeśli szukacie więcej inspiracji na zbliżającą się Wielkanoc, to polecam zajrzeć po przepisy tutaj: Sałatki na Wielkanoc; Babka majonezowa – przepisJajka zapiekane w cieście francuskimCiasteczka ‘jajka sadzone’

Hitem na pewno też będą: jajka faszerowane suszonymi pomidorami oraz sałatka z białą kiełbasą i jajkami.

U nas również nie zabraknie na Wielkanoc (obok babek i mazurków) takich popularnych ciast jak: 3 bit bez pieczeniaszarlotka na kruchym cieściemurzynekczy sernik wiedeński.


Zakwas na żurek – Składniki:

  • 6 łyżek mąki żytniej razowej (u mnie typ 2000 i taki uważam za najlepszy) – ok. 100g
  • 500 ml przegotowanej wody
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • dodatkowo: słoik, gaza, gumka recepturka
  • opcjonalnie: kromka chleba razowego na zakwasie lub 1 łyżka soku z ogórków kiszonych (w celu przyspieszenia fermentacji)

Zakwas na żurek – na zdjęciu poniżej dzień 1 :)

Słoik z zakwasem na żurek

Zakwas na żurek – poniżej na zdjęciu zakwas w dniu 3-cim – po wymieszaniu
Domowy zakwas na pyszny żurek

Zakwas na żurek – Wykonanie:

  1. Przystępując do wykonywania zakwasu na żurek należy pamiętać, by używać czystych naczyń itd. Najlepiej do tego celu wcześniej wyparzyć słoik, by nie ryzykować powstaniem pleśni na zakwasie. Poza tym należy pamiętać, by zakwas do żurku również mieszać czystą plastikową lub drewnianą łyżką, by uniknąć popsucia się zakwasu. Zakwas przygotowuje się zazwyczaj około 3-7 dni wcześniej, w zależności od tego, czy przyspieszamy proces fermentacji, czy też nie oraz jak kwaśny żurek lubimy jeść :) Zakwas bez dodatku kromki chleba żytniego na zakwasie będzie gotowy średnio po 5-7 dniach, zaś z dodatkiem kromki wyżej wymienionego chleba po około 3–4 dniach. Ukiszony zakwas powinien mieć charakterystyczny zapach i kwaśny smak, dlatego po 3 dniu polecam posmakować zakwas i podjąć decyzje, czy kisicie dalej, czy jednak kwaskowatość zakwasu już jest dla Was odpowiednia.
  2. Jak zrobić zakwas do żurku? Do czystego, wyparzonego słoika wsypać mąkę żytnią razową typ 2000, następnie zalać przegotowaną, letnią wodą, wymieszać (najlepiej czystą, drewnianą łyżką). Dodać liście laurowe, ziele angielskie, czosnek (przekrojony na pól i lekko zmiażdżony) oraz piętkę chleba żytniego na zakwasie (takiego bez zbędnych ulepszaczy, z zaufanego źródła). Słoik przykryć gazą lub lnianą ściereczką i związać gumką recepturką (do zakwasu musi dochodzić powietrze, więc nie wolno zamykać go szczelnie wieczkiem).
  3. Zakwas na żurek odstawić w ciepłe, zacienione miejsce na kilka dni (ok. 3-7 dni). Niektórzy twierdzą, że zakwasu nie powinno się mieszać, a inni, że powinno się to robić codziennie. Ja idę na kompromis i na 2 dni zostawiam zakwas bez mieszania, a od 3 dnia kiszenia mieszam zakwas na żurek raz dziennie.
  4. Tak przygotowany, już ukiszony zakwas można już szczelnie zakręcić w słoiku i przechowywać w lodówce przez około 2 tygodnie. Wedle upodobań można zakwas wcześniej odcedzić przez sitko z większymi oczkami (tak, by otręby i przyprawy się zatrzymały, a woda i reszta mąki przeszły) – jeśli nie odcedzicie, to żurek będzie po prostu bardziej gęsty. Ja odcedzam zakwas, a potem po prostu przy gotowaniu zupy zagęszczam ją wedle potrzeby.
  5. Taka ilość zakwasu wystarczy na ok. 2,5 litra żurku – oczywiście u jednych to będzie mniej, u drugich więcej – w zależności jak kwaśny żurek lubicie ;)


Buteleczka z zakwasem na żur

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

13 odpowiedzi na “Zakwas na żurek

  1. Marta Kreps :

    Szklanka mąki żytniej 3 ząbki czosnku- jak ktoś lubi intensywny płaska łyżka soli dobra szczypta pieprzu liść laurowy dobry litr wody przygotowanej i 3-4 ziarenka jałowca-bo mysliwski kromka chleba razowego tylko pilnować by nie pojawiła się pleśń 4 dni w ciepłym miejscu i SMACZNWGO

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.