Przekąska do wina? Zapiekane gruszki z gorgonzolą i orzechami włoskimi to super pomysł! Pyszne dojrzałe gruszki z serem pleśniowym oblane miodem – brzmi pysznie? I tak jest! Wielbiciele serów pleśniowych będą zachwyceni! :)
Zapiekane gruszki z gorgonzolą i orzechami włoskimi – Składniki:
- 3 gruszki (najlepiej już nieco dojrzałe)
- kawałek sera gorgonzola – ok. 100 g
- garść orzechów włoskich – ok. 22 g
- 3-4 łyżki miodu
- kilka gałązek rozmarynu



Przepis na gruszki zapiekane z serem gorgonzola:
- Piekarnik rozgrzać do 200 st. C (funkcja góra-dół, bez termoobiegu).
- Gruszki umyć, przekroić na pół i za pomocą łyżeczki wydrążyć środek z gniazdami nasiennymi. Ułożyć owoce wydrążeniem do góry, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Między nimi poukładać kilka gałązek rozmarynu.
- Orzechy włoskie posiekać na mniejsze kawałki.
- Ser gorgonzola również pokroić na mniejsze kawałki.
- Orzechy i ser ułożyć na gruszkach (w ich wydrążeniach) i każdą gruszkę polać z wierzchu miodem. Ilość miodu należy dostosować pod swoje gusta smakowe oraz pod dojrzałość gruszek. Im gruszki są bardziej dojrzałe, tym bardziej są słodkie, a co za tym idzie – wymagają mniejszej ilości słodzidła, jakim jest w tym przypadku miód.
- Gruszki wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec je przez ok. 20 minut (bardziej dojrzałe gruszki będą się piec krócej, a mniej dojrzałe chwilę dłużej). Smacznego!
Jeśli lubicie sos gorgonzola, to polecam wypróbować również przepisy takie jak: sos gorgonzola oraz kurczak w sosie gorgonzola. Super smakuje zarówno w towarzystwie ryżu, jak i kaszy.
