Zapiekane tortille z mięsem mielonym – to pomysł na sycący obiad :) Jeśli lubicie spaghetti z mięskiem mielonym w sosie pomidorowym, a przejadł Wam się już makaron, to polecam Wam właśnie to danie ;) Ser żółty można śmiało zastąpić mozzarellą wedle uznania :)
Zapiekane tortille z mięsem mielonym – Składniki:
- 500g mięsa mielonego (u mnie z indyka)
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1 duża cebula (ok. 150g)
- 2 ząbki czosnku
- 1 czubata łyżeczka bazylii
- 1 czubata łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- pieprz i sól do smaku
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 300g sera żółtego
- 5 dużych placków tortilli
Zapiekane tortille z mięsem mielonym – Wykonanie:
- Cebulę i czosnek obrać, posiekać w kosteczkę.
- Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć czosnek i cebulę. Następnie dodać mięso mielone, przemieszać, podsmażyć. Kolejno dodać pomidory w puszce (pokrojone), koncentrat pomidorowy, cukier, bazylię, zioła prowansalskie oraz pieprz i sól do smaku, wymieszać i dusić do czasu aż nadmiar wody odparuje.
- Na każdy placek tortilli nałożyć porcję mięsa w sosie oraz posypać startym serem (część sera zostawić do posypania wierzchu zapiekanki).
- Każdy placek tortilli najpierw złożyć na bokach, a następnie zwinąć w rulon. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Posypać wierzch pozostałym serem.
- Zapiekać tortille w piekarniku nagrzanym do 190 st.C (góra-dół) przez ok. 20 minut. Smacznego!
Szybko i smacznie
Robiłem według przepisu super
Ja dodałam do tego kukurydzy z czerwoną fasolą i trochę tabasco.Wyszło pyszne i treściwe.