Dziś mieliśmy dość intensywny dzień, więc na obiad musiało być coś prostego i szybkiego. W ten oto sposób powstała pyszna zapiekanka makaronowa z patelni! Jest fenomenalnie pyszna, więc gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu!
Zapiekanka makaronowa z patelni – Składniki:
- 180 g makaronu penne rigate (lub inne rurki)
- 1 średnia cebula – ok. 110 g
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryka – 240 g
- 1 mała cukinia ok. 350 g
- 200 g ulubionej szynki (u mnie schab wiśniowy w plastrach)
- 1 puszka pomidorów krojonych (400 g)
- 125 g startego żółtego sera (u mnie Radamer, może być też np. Gouda)
- szczypta ostrej papryki mielonej
- 1 szklanka wody (250 ml)
- olej rzepakowy do smażenia
- sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
- kilka listków (4-5) świeżej bazylii do oprószenia dania

Przepis na zapiekankę makaronową z patelni:
- Cebulę obrać, a następnie posiekać w drobną kostkę.
- Czosnek również obrać i drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę.
- Paprykę pozbawić gniazd nasiennych, a następnie pokroić ją w kostkę o boku ok. 1 cm.
- Z cukinii odciąć oba końce a resztę pokroić w kostkę o boku. ok. 0,5-0,8 cm.
- Plastry szynki pokroić również na mniejsze kawałki.
- Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Na dużej patelni rozgrzać olej rzepakowy. Wrzucić cebulę i smażyć na małym ogniu aż się zeszkli. Kolejno dodać czosnek i smażyć jeszcze pół minuty. Następnie na patelnię wrzucić pokrojoną w kostkę paprykę oraz cukinię. Smażyć całość na średnim ogniu przez ok. 2-3 minuty, co jakiś czas mieszając. Kolejno na patelnię wrzucić pokrojoną na mniejsze kawałki szynkę i smażyć kolejne 2-3 minuty, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie wrzucić na patelnię pomidory z puszki, doprawić solą, papryką ostrą mieloną i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Dusić kolejne 2-3 minuty, co jakiś czas mieszając.
- Następnie do patelni z warzywami wlać szklankę wody oraz wrzucić suchy makaron i dokładnie wymieszać. Doprawić ponownie szczyptą soli do smaku. przykryć patelnię dużą pokrywką i dusić całość tyle, ile napisał producent makaronu (mój makaron rurki musiał wg producenta gotować się 10 minut, ale idealnie miękki był po około 13-14 minutach duszenia w sosie). W połowie czasu duszenia, przemieszać makaron.
- Gdy makaron zmięknie, odkryć pokrywkę i smażyć całość kolejne 2-3 minuty aż nadmiar płynów delikatnie odparuje. Następnie oprószyć danie żółtym serem startym na dużym oczkach. Ponownie przykryć pokrywką i dusić przez kolejne 2 minuty. Po tym czasie zdjąć patelnię z palnika i oprószyć danie świeżo posiekaną bazylią. Przełożyć na talerze i podawać. Smacznego!

