zapiekanka makaronowa

Zapiekanka makaronowa


Zapiekanka makaronowa – to pomysł na dość szybki w wykonaniu obiad, który możesz odgrzać w łatwy sposób w dowolnym momencie. Dlatego zapiekanka makaronowa super się sprawdza jako obiad na kilka dni lub w pudełeczko do pracy. Gorąco zachęcam di wypróbowania przepisu.


Zapiekanka makaronowa

Zapiekanka – czy jest ktoś, kto nie lubi tej formy dania? Patrząc na to, jak uwielbiacie mój przepis na zapiekankę z gyrosem  i ryżem (zobacz wpis: zapiekanka gyros), to chyba mogę śmiało stwierdzić, że zapiekanki lubi każdy. Zaletą zapiekanek jest ich łatwość przygotowania oraz możliwość łatwego odgrzania w dowolnym czasie. Dlatego zapiekanka makaronowa to super pomysł na obiad na dwa dni. Do wykonania tej potrawy możecie użyć dowolnego makaronu. Ja używam penne piorka, ale może być to także makaron kokardki, świderki lub jakikolwiek inny.

Zapiekanka makaronowa przepis

Mój poniższy przepis to zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym. Jest to przepis najbardziej podstawowy, który sam w sobie pysznie smakuje, ale można go dowolnie modyfikować, wykorzystując go jako bazę do stworzenia całkiem nowej zapiekanki makaronowej z mięsem mielonym. Jeśli chodzi o makaron, to tak jak już wyżej wspomniałam, można użyć dowolnego makaronu. Zaś jeśli chodzi o mięso mielonego, to ja tym razem wykorzystałam mięso mielone z łopatki wieprzowej, ale równie pysznie wyjdzie np. z mięsem mielonym z szybki wieprzowej. Do tego obowiązkowo sos pomidorowy i 2 rodzaje serów: ser żółty oraz mozzarella. Poza tym zapiekanka makaronowa pysznie smakuje polana sosem beszamelowym, więc jeśli tylko chcecie (i lubicie) to możecie dodatkowo poniższy przepis wzbogacić właśnie o ten sos.

Zapiekanka najlepiej smakuje na ciepło. Można ją podać jako pożywny obiad bądź jako pyszną kolację.

Z przygotowaniem zapiekanki makaronowej z mięsem mielonym poradzi sobie każdy, nawet osoba początkująca w kuchni. Tak więc gorąco zachęcam do wypróbowania poniższego przepisu na makaronową zapiekankę z mielonym mięsem. 

zapiekanka makaronowa przepis

Zapiekanka makaronowa – Składniki:

  • 300 g makaronu (u mnie penne piórka – takie skośne rurki; ale można użyć też innego np. kokardek, świderków itd.)
  • 500 g mięsa mielonego (u mnie łopatka wieprzowa)
  • 2 średnie cebule – ok. 220 g
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 płaska łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 płaska łyżeczka suszonego oregano
  • pół łyżeczki papryki słodkiej mielonej
  • szczypta chilli do smaku (opcjonalnie)
  • 1 płaska łyżeczka cukru (lub odrobina więcej do smaku)
  • sól i pieprz do smaku
  • 6 łyżek oleju rzepakowego do smażenia
  • 250 ml passaty pomidorowej/ przecieru (u mnie z kartonika, może być też z butelki)
  • 50 ml wody
  • 2 małe pomidory malinowe – ok. 210 g
  • 120 g żółtego sera
  • 125 g mozzarelli
  • 2 pomidorki koktajlowe do ozdoby
  • natka pietruszki do oprószenia zapiekanki

makaron

zapiekanka z makaronem

zapiekanka z mięsem

zapiekanka

Przepis na zapiekankę makaronową:

  1. Makaron ugotować na półtwardo (al dente) wg instrukcji na opakowaniu (w osolonej wodzie). Po ugotowaniu odcedzić makaron na durszlaku.
  2. Czosnek obrać. Drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę.
  3. Cebule obrać z łupinek, a następnie posiekać w drobną kosteczkę.
  4. Na dużej patelni rozgrzać olej. Wrzucić cebulę i smażyć do czasu aż się lekko zeszkli. Następnie dorzucić czosnek i smażyć jeszcze przez ok. 30 sekund. Kolejno na patelnię wrzucić mięso mielone, przemieszać i smażyć do czasu aż mięso przestanie być surowe. Kolejno dodać na patelnię bazylię, oregano, cukier, paprykę słodką mieloną, szczyptę chilli (opcjonalnie), przecier pomidorowy oraz wodę. Wymieszać. Dusić całość na średniej mocy palnika przez ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając. Na koniec wrzucić ugotowany i odcedzony makaron, wymieszać.
  5. Pomidory malinowe (lub inne słodkie odmiany) pokroić w kostkę o boku ok. 1 cm.
  6. Ser żółty oraz ser mozzarella zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  7. Do naczynia żaroodpornego wrzucić całą zawartość patelni. Na wierzch poukładać pokrojone w kostkę pomidory. Wierzch zapiekanki oprószyć startym serem (żółtym i mozzarella). Wstawić naczynie (bez przykrycia) do piekarnika nagrzanego do 180 st. C (góra-dół bez termoobiegu) i piec całość przez ok. 25 minut. Opcjonalnie można polać zapiekankę sosem beszamelowym i zapiekać jeszcze przez ok. 5-10 minut aż sos delikatnie zgęstnieje.
  8. Wyciągnąć naczynie z piekarnika i oprószyć zapiekankę makaronową świeżo posiekaną natką pietruszki. Ozdobić pomidorkami koktajlowymi pokrojonymi na ćwiartki. Smacznego!

Zobacz również mój przepis na: oszukane gołąbki bez zawijania.

zapiekanka z makaronem
zapiekanka z mięsem mielonym

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.