Zapiekanka pasterska z mięsem mielonym i puree

Zapiekanka pasterska z mięsem mielonym i puree – czyli tzw. shepard’s pie. W oryginale znajduje się mięso mielone z jagnięciny, ale spokojnie można użyć też innego gatunku mięsa i danie wyjdzie równie pyszne ;) Niektórzy do tej zapiekanki dodają również seler naciowy i zielony groszek – poniżej jednak wersja minimalistyczna, którą śmiało możecie zmodyfikować o swoje ulubione składniki ;)

Zapiekanka pasterska z mięsem mielonym i puree – Składniki:

Składniki na warstwę puree:

  • 1 kg ziemniaków
  • 85g parmezanu
  • 80ml śmietany 12% słodkiej
  • 2 czubate łyżki masła
  • sól, pieprz do smaku

Składniki na warstwę mięsną:

  • 500 g mięsa mielonego (najlepiej jagnięciny, ale opcjonalnie można użyć mięsa mielonego wołowego lub z szynki wieprzowej)
  • 3 łyżki oleju rzepakowego do smażenia
  • 3 małe cebule (ok. 180g) + szczypta soli
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 średnie marchewki (ok. 260g)
  • 1 puszka pomidorów krojonych (240g po odsączeniu)
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/4 łyżeczki chilli lub malutka szczypta jeśli nie lubicie pikantnych dań
  • 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • sól, pieprz do smaku


Zapiekanka pasterska z mięsem mielonym i puree – Wykonanie:

  1. Ziemniaki obrać, gotować w osolonej wodzie.
  2. Cebulę obrać, pokroić w kostkę.
  3. Czosnek obrać, posiekać drobno lub przecisnąć przez praskę.
  4. Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  5. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju rzepakowego, wrzucić cebulę, posolić i smażyć do czasu aż się zeszkli, następnie dodać czosnek, smażyć jeszcze pół minuty. Na koniec dodać marchewkę i smażyć ok. minutę. Dodać mięso, wymieszać. Jak mięso już się podsmaży, dodać pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, bazylię, oregano, cukier, słodką paprykę i chili. Dusić do czasu aż nadmiar sosu odparuje. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem.
  6. Ugotowane ziemniaki odcedzić, dodać masło, śmietanę, ugnieść całość na gładkie puree. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  7. Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć warstwę mięsną, a na niej następnie rozprowadzić warstwę ziemniaczanego puree. Całość posypać na wierzchu parmezanem startym na małych oczkach.
  8. Piec zapiekankę pasterską w piekarniku rozgrzanym do 200st.C przez ok. 40 minut (aż wierzchnia warstwa zapiekanki się ładnie zarumieni). Smacznego!

Może zaciekawią Cię również te przepisy na zapiekanki:

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Jedna odpowiedź na “Zapiekanka pasterska z mięsem mielonym i puree

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.