Obiadowa zapiekanka z piekarnika ala kebab gyros
Dania z kurczakiem Obiad Zapiekanka ryżowa

Zapiekanka ryżowa Kebab Gyros

Kuchnia : Polska

Zapiekanka ryżowa Kebab Gyros to danie, które chodziło za mną już od dłuższego czasu :) Robi się ją w miarę szybko, a plusem jest na pewno to, że można przygotować ją dzień wcześniej, a dnia następnego, gdy nie mamy czasu na pichcenie w kuchni, to tylko szybko ją odgrzać i zjeść :)

Jeśli lubicie zapiekanki, to polecam Wam również: Zapiekankę makaronową z warzywami i mozzarellą wg Pascala oraz Zapiekanka makaronowa z serem pleśniowym


Zapiekanka ryżowa Kebab Gyros – Składniki:

  • 2 woreczki ryżu (razem 200g)
  • 1 opak. przyprawy kebab – gyros
  • 2 duże filety z piersi kurczaka (ok. 600g)
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 puszka kukurydzy (220g po odsączeniu)
  • olej rzepakowy do zamarynowania mięsa i smażenia
  • 2 cebule
  • 6 ogórków konserwowych (ok. 400g)
  • 200g sera żółtego
  • 4 pełne łyżki ketchupu pikantnego
  • 4 pełne łyżki majonezu
  • sól i pieprz do smaku

 

Pyszna obiadowa zapiekanka kebab gyros

Zapiekanka ryżowa Kebab Gyros – Wykonanie:

  1. Piersi z kurczaka pokroić w kostkę, wrzucić do miseczki, wlać kilka łyżek oleju oraz całe opakowanie przyprawy Kebab Gyros. Wymieszać i odstawić na 30 minut, by mięso nieco przeszło przyprawami.
  2. Paprykę i ogórki pokroić w kostkę.
  3. Kukurydzę odsączyć z zalewy.
  4. Ser zetrzeć na tarce.
  5. Ketchup i majonez wymieszać, by powstał sos.
  6. Ryż ugotować w osolonej wodzie. Wrzucić na cedzak, przelać zimną wodą i zostawić do odcedzenia.
  7. Cebulę pokroić w piórka, podsmażyć na rozgrzanym oleju. Następnie dorzucić kurczaka i smażyć do czasu aż mięso będzie dobre (najlepiej na dużym ogniu, by mięso za bardzo nie puściło ‘wody’).
  8. Ryż wsypać do miski, dodać kurczaka wraz z całą zawartością patelni (tłuszczem i cebulką). Całość wymieszać i pozostawić na kilka minut, by ryż przesiąknął przyprawami. Następnie wrzucić to na dno naczynia żaroodpornego. Posmarować połową sosu. Na to wysypać 1/3 sera. Następnie wrzucić wymieszane ze sobą warzywa (paprykę, ogórki i kukurydzę) i również posmarować je sosem. Na wierzch wysypać równomiernie resztę sera.
  9. Zapiekanka ryżowa Kebab Gyros powinna być zapiekana w nagrzanym piekarniku przez ok. 20-25 minut w temp. 170C (do czasu aż ser się rozpuści). Smacznego! :)

 

4.3 / 5 ( 474 głosów )

80 thoughts on “Zapiekanka ryżowa Kebab Gyros”

  1. Zapiekanka super. Szukałam czegoś innego na obiadek.Mąż i ja zajadaliśmy się z wielkim apetytem. Polecam :-)

  2. Witam, zapieka ka właśnie w Piekarniku zobaczy y co z tego bydzie mam nadzieję że będzie super pycha tak jak tu czytam bo na sam widok ślinka cieknie, chciałem dać jeszcze tuńczyka ale to następnym razem spróbuje z dodatkowym tuńczykiem

  3. Dziś wjechało na stół i jest mega pyszne !
    Z braku ogórków konserwowych dałam te w curry ;)
    MEGA PYSZNE ;)

  4. Kulinarne przeboje daj jakiś fajny pomysł na cukinie prócz placków bo już były na obiad :) mam jeszcze paprykę:) były w promocji hehe

    1. Kulinarne przeboje wiedziałam że mogę na Ciebie liczyć 2 przepisy mogą się u mnie nadać:) jak zrobię to się pochwalę:)

  5. Zrobiłam, tylko zamiast ryżu dałam ziemniaki ugotowane w mundurkach i potem pokrojone w plastry, chyba się samo zjadło, bo znikło w trymiga…

  6. PYCHOTA, niebo w gębie, nienawidzę gotować a wyszło że sama się dziwię że takie dobre. Ludzie POLECAM.Masz coś jeszcze takiego dobrego do zaproponowania ?Chętnie wypróbuję.

  7. Sorki ale nie wiem jak to może smakować mdła okropna papranina polecam kurczaka z ryżem w sosie słodko kwaśnym z ananasem na gyrosa szkoda grosza

    1. Nie wiem, jak mogło wyjść Pani/Panu mdłe ;) bo o tym, że potrawa jest mdła świadczy tylko to, że najwidoczniej pieprz i sól to obce dla Pani/Pana przyprawy.. Poza tym każdy ma swoje smaki i gusta :) Pani/Panu Gyros nie smakuje, a inni zachwalają :) Rzecz gustu. Pozdrawiam.

    2. A że mdłe to już Pana Anonima wina bo doprawia się samemu ulubionymi przyprawami do smaku! Własnego smaku :))) o ile się go posiada :)

  8. ciekawym połączeniem smakowym jest dość pikantny ryż z mięsem i słodkawe,chrupkie warzywa(kukurydza,papryka)no i ogórek konserwowy,no i ten żółty ser na wierzchu…

  9. danie jest wyborne,jedliśmmy je wczoraj,bardzo gorasco polecam,sądziliśmy,że na dzisiaj coś zostanie-żeby sobie odgrzać w piekarniku…no niestety

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.