Obiadowa zapiekanka z piekarnika ala kebab gyros

Zapiekanka ryżowa Kebab Gyros

Zapiekanka ryżowa Kebab Gyros to danie, które chodziło za mną już od dłuższego czasu :) Robi się ją w miarę szybko, a plusem jest na pewno to, że można przygotować ją dzień wcześniej, a dnia następnego, gdy nie mamy czasu na pichcenie w kuchni, to tylko szybko ją odgrzać i zjeść :)

Jeśli lubicie zapiekanki, to polecam Wam również: Zapiekankę makaronową z warzywami i mozzarellą wg Pascala oraz Zapiekanka makaronowa z serem pleśniowym


Zapiekanka ryżowa Kebab Gyros – Składniki:

  • 2 woreczki ryżu (razem 200g)
  • 1 opak. przyprawy kebab – gyros
  • 2 duże filety z piersi kurczaka (ok. 600g)
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 puszka kukurydzy (220g po odsączeniu)
  • olej rzepakowy do zamarynowania mięsa i smażenia
  • 2 cebule
  • 6 ogórków konserwowych (ok. 400g)
  • 200g sera żółtego
  • 4 pełne łyżki ketchupu pikantnego
  • 4 pełne łyżki majonezu
  • sól i pieprz do smaku

 

Pyszna obiadowa zapiekanka kebab gyros


Zapiekanka ryżowa Kebab Gyros – Wykonanie:

  1. Piersi z kurczaka pokroić w kostkę, wrzucić do miseczki, wlać kilka łyżek oleju oraz całe opakowanie przyprawy Kebab Gyros. Wymieszać i odstawić na 30 minut, by mięso nieco przeszło przyprawami.
  2. Paprykę i ogórki pokroić w kostkę.
  3. Kukurydzę odsączyć z zalewy.
  4. Ser zetrzeć na tarce.
  5. Ketchup i majonez wymieszać, by powstał sos.
  6. Ryż ugotować w osolonej wodzie. Wrzucić na cedzak, przelać zimną wodą i zostawić do odcedzenia.
  7. Cebulę pokroić w piórka, podsmażyć na rozgrzanym oleju. Następnie dorzucić kurczaka i smażyć do czasu aż mięso będzie dobre (najlepiej na dużym ogniu, by mięso za bardzo nie puściło ‘wody’).
  8. Ryż wsypać do miski, dodać kurczaka wraz z całą zawartością patelni (tłuszczem i cebulką). Całość wymieszać i pozostawić na kilka minut, by ryż przesiąknął przyprawami. Następnie wrzucić to na dno naczynia żaroodpornego. Posmarować połową sosu. Na to wysypać 1/3 sera. Następnie wrzucić wymieszane ze sobą warzywa (paprykę, ogórki i kukurydzę) i również posmarować je sosem. Na wierzch wysypać równomiernie resztę sera.
  9. Zapiekanka ryżowa Kebab Gyros powinna być zapiekana w nagrzanym piekarniku przez ok. 20-25 minut w temp. 170C (do czasu aż ser się rozpuści). Smacznego! :)

 

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

65 odpowiedzi na “Zapiekanka ryżowa Kebab Gyros

  1. Elwira Kubica :

    Kulinarne przeboje daj jakiś fajny pomysł na cukinie prócz placków bo już były na obiad :) mam jeszcze paprykę:) były w promocji hehe

  2. Ivy :

    Zrobiłam, tylko zamiast ryżu dałam ziemniaki ugotowane w mundurkach i potem pokrojone w plastry, chyba się samo zjadło, bo znikło w trymiga…

  3. Kulinarny antytalent :) :

    PYCHOTA, niebo w gębie, nienawidzę gotować a wyszło że sama się dziwię że takie dobre. Ludzie POLECAM.Masz coś jeszcze takiego dobrego do zaproponowania ?Chętnie wypróbuję.

  4. Anonim :

    Sorki ale nie wiem jak to może smakować mdła okropna papranina polecam kurczaka z ryżem w sosie słodko kwaśnym z ananasem na gyrosa szkoda grosza

    • SłodkaBabeczka :

      Nie wiem, jak mogło wyjść Pani/Panu mdłe ;) bo o tym, że potrawa jest mdła świadczy tylko to, że najwidoczniej pieprz i sól to obce dla Pani/Pana przyprawy.. Poza tym każdy ma swoje smaki i gusta :) Pani/Panu Gyros nie smakuje, a inni zachwalają :) Rzecz gustu. Pozdrawiam.

  5. magda karnacz :

    ciekawym połączeniem smakowym jest dość pikantny ryż z mięsem i słodkawe,chrupkie warzywa(kukurydza,papryka)no i ogórek konserwowy,no i ten żółty ser na wierzchu…

  6. magda karnacz :

    danie jest wyborne,jedliśmmy je wczoraj,bardzo gorasco polecam,sądziliśmy,że na dzisiaj coś zostanie-żeby sobie odgrzać w piekarniku…no niestety

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.