zapiekanka z cukinii przepis

Zapiekanka z cukinii


Zapiekanka z cukinii i mozzarelli – to pyszna propozycja na bezmięsny obiad lub kolację. Cukinia to jedno z tańszych warzyw, na które mamy teraz sezon. Dzięki niej możemy wyczarować pyszny i tani obiad. Gorąco zachęcamy do wykonania naszego sprawdzonego przepisu na zapiekankę z cukinii!


Zapiekanka z cukinii przepis

Póki sezon na cukinię jeszcze trwa i jest ona jednym z tańszych warzyw, to warto poszaleć z różnymi przepisami z jej udziałem. Pomysłów na zapiekankę z cukinii jest wiele, bo cokolwiek byśmy do niej nie dodali, to będzie smakować pysznie. Poniżej macie prosty przepis na zapiekankę z cukinii i mozzarelli. Minimum składników, a smak rewelacyjny!

Sezonowym numerem jeden jednak, który robimy najczęściej są na pewno placki z cukinii. W lipcu i sierpniu pojawiają się u nas bardzo często – czasami na obiad, czasami na kolację. Są delikatne i pyszne, więc można się o nie pokusić częściej niż o tradycyjne placki ziemniaczane. Poza zwykłymi plackami z cukinii jak w tym przepisie: placki z cukinii przepis podstawowy, czasami staramy się je bardziej urozmaicić i robimy je z różnymi dodatkami np. w postaci placków z cukinii i marchewki lub placków z cukinii i sera feta (są to placuszki pochodzące z Grecji i mające dość trudną nazwę, bo Kolokithokeftedes. Na kolację zaś szczególnie polecamy fit placki z cukinii wg przepisu Ewy Chodakowskiej.

Wracając jednak do tematu zapiekanek z cukinii to one również świetnie się nadają jako danie obiadowe lub jako kolacja. Są idealnym rozwiązaniem, gdy nasz budżet nieco kuleje przed końcem miesiąca i szukamy pomysłów na tani obiad. Niektórzy na zapiekankę z cukinii mówią placek z cukinii – zwał jak zwał – smakuje tak samo pysznie – obojętnie czy nazwiemy to zapiekanką, czy pieczonym plackiem z cukinii. Takie danie jest super alternatywą dla osób, które chcą uniknąć smażenia.

Również osoby ceniące czas w kuchni, na pewno będą zadowolone z tego przepisu na zapiekankę z cukinii, ponieważ jej wykonanie jest bardzo proste i szybkie.

Zapiekanka z cukinii i sera mozzarella, podobnie jak placki z cukinii, idealnie smakuje podana z sosem czosnkowym, tzatziki lub po prostu z jogurtem naturalnym.

Nasz poniższy przepis na zapiekankę z cukinii i mozzarelli z dodatkiem aromatycznego koperku, czosnku i cebulki na pewno przypadnie do gustu wszystkim wielbicielom tego warzywa :) Zapiekanka ta jest niezwykle delikatna i smaczna, więc gorąco zachęcamy do wypróbowania tego przepisu.

cukinia przepis

cukinia przepisy

cukinia

szybki i tani obiad

fit zapiekanka

zapiekanka warzywna

Zapiekanka z cukinii z mozzarellą – Składniki:

  • 2 średnie cukinie – ok. 775 g ( u mnie jak widać na załączonym zdjęciu 2 sztuki o długości ok. 25 cm)
  • 1 duża cebula – ok. 210 g
  • 3 średnie ząbki czosnku – ok. 15 g
  • pół pęczka koperku – ok. 8 g
  • 1 kulka mozzarelli (125 g po odsączeniu zalewy)
  • 3 jajka rozmiar M
  • 1 łyżka oliwy (lub oleju rzepakowego)
  • 3 czubate łyżki bułki tartej
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej typ 450
  • sól i pieprz czarny świeżo mielony do smaku

placek z cukinii

Przepis na zapiekankę z cukinii i mozzarelli:

  1. Cukinie dokładnie umyć, osuszyć, odciąć oba końce, a resztę, wraz ze skórką zetrzeć na tarce o średnich lub dużych oczkach. Ja wybrałam oczka o szerokości 4 mm. Następnie startą cukinię należy posolić i odstawić na około 15 minut, by puściła soki. Kolejno należy ją porządnie odcisnąć z nadmiaru wody.
  2. Cebulę obrać z łupinek, pokroić w drobną kosteczkę.
  3. Czosnek również obrać, posiekać drobno lub przecisnąć przez praskę (można go tez zetrzeć na tarce o małych oczkach).
  4. Koperek opłukać pod zimną, bieżącą wodą, delikatnie osuszyć za pomocą ręczników papierowych, a następnie drobno posiekać.
  5. Mozzarellę odsączyć z zalewy i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  6. Do średniej miski wrzucić starte na tarce cukinie oraz mozzarellę, posiekaną cebulę, czosnek oraz koperek. Wbić jajka, dodać oliwę (lub olej), bułkę tartą oraz mąkę pszenną i całość dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Doprawić do smaku solą i pieprzem, ponownie wymieszać.
  7. Przygotować naczynie żaroodporne (u mnie o wymiarach 22 x 15 cm). Wyłożyć do niego masę cukiniową, a następnie wyrównać łyżką lub szpatułką.
  8. Piekarnik rozgrzać do 190 st. C (funkcja góra-dół, bez termoobiegu). Wstawić naczynie żaroodporne i piec zapiekankę z cukinii przez ok. 40-50 minut (czas pieczenia może różnić się w zależności od użytego naczynia i mocy piekarnika, upieczona masa powinna być bardziej zwarta i delikatnie przyrumieniona na górze). Po upieczeniu pozostawić zapiekankę z cukinii jeszcze przez około 10-15 minut w wyłączonym piekarniku. Następnie wyciągnąć ją z piekarnika i pozostawić na parę minut, by lekko się przestudziła, bo taka najlepiej się kroi na ładne kawałki (bardzo gorąca zapiekanka może się niestety nieco rozpadać).
  9. Zapiekankę z cukinii pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć na talerze i podawać z ulubionymi sosami, np. z sosem czosnkowym lub tzatziki. Świetnie smakuje także z jogurtem naturalnym. Smacznego!

Jeśli lubisz cukinię, to wypróbuj również nasz sprawdzony przepis na placki z cukinii – pyszne, delikatne i mają praktycznie o połowę mniej kalorii niż tradycyjne placki ziemniaczane!

zapiekanka z cukinii i mozzarelli

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.