zapiekanka ziemniaczana z lososiem

Zapiekanka ziemniaczana z łososiem


Zapiekanka ziemniaczana z łososiem – szybka i prosta, a taka pyszna, że hej! :) Pomysł na ten szybki obiad wpadł mi do głowy całkiem przypadkowo, gdy miałam leniwy dzień i nie chciało mi się zbytnio stać przy garach i wymyślać skomplikowane dania. Spojrzałam, co mamy w lodówce i w szafkach kuchennych… i co by można było z tego wyczarować na szybko. Tak oto powstał przepis na szybką i pyszną zapiekankę ziemniaczaną z łososiem. Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu!


Zapiekanka ziemniaczana z łososiem – Składniki:

  • ok. 650 g ziemniaków
  • 1 średnia cebula – ok. 160 g
  • 2 średnie ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego
  • 2 czubata łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
  • 200 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
  • 650 g filetu z łososia
  • 2 czubate łyżki pikantnego ketchupu
  • 2 czubate łyżki majonezu
  • 1 kulka mozzarelli (100 g po odsączeniu z zalewy)
  • 40 g parmezanu lub innego twardego sera (np. Grana Padano)
  • sól i pieprz do smaku

zapiekanka z łososiem
zapiekanka z ziemniaków i łososia

Przepis na zapiekankę ziemniaczaną z łososiem:

  1. Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, a następnie pokroić na plasterki, najlepiej dość cienkie, by łatwo się upiekły. U mnie miały grubość ok. 2 mm, ale można też pokroić je na bardziej cienkie plasterki np. za pomocą robota kuchennego.
  2. Cebulę obrać z łupinek i pokroić w dość drobną kostkę (o boku nie większym niz 3-4 mm).
  3. Czosnek również obrać, a następnie drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę.
  4. Na patelni rozgrzać oliwę lub olej rzepakowy. Wrzucić cebulę i smażyć do czasu aż się lekko zeszkli. Następnie dodać czosnek i smażyć jeszcze przez 30 sekund. Kolejno na patelnię dorzucić gęstą kwaśną śmietanę 18% oraz śmietankę kremówkę. Całość dokładnie wymieszać i dusić przez ok. 3-4 minuty aż sos delikatnie zgęstnieje. Na koniec doprawić sos do smaku solą i pieprzem.
  5. Mozzarellę zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  6. Parmezan (lub inny twardy ser) zetrzeć na tarce o małych oczkach.
  7. Łososia pozbawić skóry, a następnie pokroić w kostkę o boku ok. 1-1,5 cm. Wrzucić do miski, dodać majonez oraz ketchup pikantny i dokładnie wymieszać.
  8. Przygotować naczynie żaroodporne o wymiarach 24 cm x 17,5 cm. Na dnie naczynia rozsmarować 3 łyżki sosu śmietanowego (tego wcześniej przygotowanego na patelni). Następnie na dno wyłożyć połowę pokrojonych na plasterki ziemniaków, oprószyć solą. Rozsmarować połowę pozostałego sosu śmietanowego. Posypać połowa startej mozzarelli. Na to wyłożyć łososia w marynacie majonezowo-ketchupowej oraz kolejną warstwę ziemniaków w plasterkach, posolić. Wyłożyć resztę sosu. Na to posypać pozostałą mozzarellę oraz starty parmezan.
  9. Naczynie żaroodporne przykryć pokrywką lub folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C (środkowa półka, funkcja góra-dół, bez termoobiegu) i piec zapiekankę ziemniaczaną pod przykryciem przez 40 minut,  a następnie zdjąć pokrywkę (lub folię aluminiową) i piec bez przykrycia jeszcze przez 10-15 minut do czasu zarumienienia się zapiekanki. Na koniec pieczenia wbić widelec w zapiekankę, by sprawdzić, czy ziemniaki odpowiednio zmiękły. Jeśli nie, to przykryć ponownie zapiekankę i piec jeszcze przez kilka minut do pożądanej miękkości ziemniaków (ich czas pieczenia może się różnić w zależności od gatunku oraz grubości plasterków).
  10. Po upieczeniu pozostawić zapiekankę na 5-10 minut poza piekarnikiem, a następnie pokroić na kawałki i przełożyć na talerze. Smacznego!

Zapiekanka ziemniaczana przepis

Na naszych blogu nie ma zbyt wielu przepisów na zapiekanki ziemniaczane, aczkolwiek bardzo je lubimy i aż dziwne, że jak dotąd nie wymyśliłam więcej inspiracji na tego typu dania.
Póki co zapraszam Was po takie przepisy na zapiekanki z ziemniaków jak:


zapiekanka ziemniaczana
zapiekanka z ziemniaków

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Jedna odpowiedź na “Zapiekanka ziemniaczana z łososiem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.