zapiekanka ziemniaczana z sosem beszamelowym

Zapiekanka ziemniaczana z sosem beszamelowym


Zapiekanka ziemniaczana z sosem beszamelowym w poniższym przepisie to jedna z najprostszych wersji zapiekanki z ziemniakami. Nie wymaga ona wielu składników, jest prosta w wykonaniu, a mimo to smakuje pysznie! Jeśli chodzi za Wami prosta zapiekanka ziemniaczana, to gorąco zachęcam do wypróbowania poniższego przepisu!

Zapiekanka ziemniaczana z sosem beszamelowym przepis

Kilka prostych składników wystarczy, by stworzyć coś pysznego z ziemniakami w roli głównej. A do tego domowy sos beszamelowy i niczego więcej do szczęścia mi nie potrzeba. Wedle uznania możecie tę sałatkę wzbogacić o swoje ulubione składniki, by danie wyszło jeszcze smaczniejsze! U nas obowiązkowo pojawiają się różnego rodzaju sery – wiem, bomba kaloryczna, ale za to jaka pyszna!

Składniki:

Składniki na zapiekankę:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 kulki sera mozzarella (razem 250 g po odsączeniu z zalewy)
  • 5 czubatych łyżek tartego parmezanu (ok. 40 g)
  • 4 duże plastry sera żółtego (ok. 80 g)
  • 2 średnie cebule (ok. 220 g)
  • 150 g szynki wieprzowej w plasterkach (ulubionej)
  • olej lub oliwa do wysmarowania formy (2 łyżki) oraz do smażenia (3 łyżki)
  • 1 płaska łyżeczka soli do gotowania ziemniaków

Sos beszamelowy:

  • 500 ml mleka (2 szklanki o pojemności 250 ml)
  • 70 g masła
  • 3 lekko czubate łyżki mąki pszennej – ok.30 g
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól do smaku – ok. 1/4 łyżeczki (lub ciut więcej)
  • czarny pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich

Przepis na zapiekankę ziemniaczaną z sosem beszamelowym:

  1. Przygotować sos beszamelowy(pod tym linkiem znajdziecie szczegółowe wskazówki – tutaj opiszę tylko po krótce). W garnuszku roztopić masło. Do roztopionego masła dodać mąkę i dokładnie wymieszać, najlepiej za pomocą rózgi kuchennej, by nie było grudek (lub drewnianą łyżką, ale bardzo dokładnie). Następnie dodać letnie mleko i dalej mieszać za pomocą rózgi kuchennej, by powstał jednolity sos. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz ziołami prowansalskimi.  Dusić sos przez kilka minut aż odpowiednio zgęstnieje. Jako, że sos ten łatwo się przypala i łatwo robią się w nim grudniu, to należy cały czas go mieszać. Należy również pamiętać, że sos ten gęstnieje najbardziej po całkowitym ostygnięciu.
  2. Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, a następnie pokroić na dość cienkie plasterki. U mnie miały grubość ok. 2-3 mm, ale można je pokroić na bardziej cienkie plasterki np. za pomocą robota kuchennego. Tak przygotowane ziemniaki przepłukać pod bieżącą zimną wodą, a następnie zalać nową wodą, dodać sól i doprowadzić do wrzenia. Od tego momentu gotować plasterki ziemniaków przez około 3 minuty (powinny w tym czasie zrobić się mniej twarde, ale nie całkowicie miękkie). Odcedzić na durszlaku. a przed ułożeniem do naczynia żaroodpornego dodatkowo osuszyć za pomocą ściereczki lub ręcznika papierowego.
  3. Cebulę obrać, a następnie pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy lub oleju, wrzucić cebulę, posolić i smażyć na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, do czasu aż cebula się lekko zeszkli, ale nie zarumieni.
  4. Szynkę w plasterkach pokroić na mniejsze kawałki. Dorzucić do zeszklonej cebuli i smażyć całość jeszcze przez 2 minuty na średnim płomieniu, ciągle mieszając.
  1. Mozzarellę odsączyć z zalewy, a następnie pokroić na plasterki.
  2. Parmezan (lub inny twardy ser, np. Grana Padano) zetrzeć na tarce o małych oczkach.
  3. Przygotować naczynie żaroodporne o wymiarach 24 cm x 17,5 cm. Dno wysmarować olejem lub oliwą (2 łyżki). Na dnie ułożyć warstwę ziemniaków, na to 2 duże plasterki sera oraz połowę zawartości patelni (cebulę z szynką), a na to połowę mozzarelli, połowę parmezanu i połowę sosu beszamelowego. Kolejno ułożyć resztę ziemniaków i pozostałych składników z tym, że należy zmienić kolejność składników tak, by pod koniec były następujące warstwy: beszamel, mozzarella, parmezan.
  4. Naczynie żaroodporne z zapiekanką przykryć pokrywką lub folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C (środkowa półka, funkcja góra-dół, bez termoobiegu) i piec pod przykryciem przez 45 minut,  a następnie zdjąć pokrywkę (lub folię aluminiową) i piec bez przykrycia jeszcze przez 15-20 minut do czasu zarumienienia się zapiekanki. Na koniec pieczenia wbić widelec w zapiekankę, by sprawdzić, czy ziemniaki odpowiednio zmiękły. Jeśli nie, to przykryć ponownie zapiekankę i piec jeszcze przez kilka minut do pożądanej miękkości ziemniaków (ich czas pieczenia może się różnić w zależności od gatunku oraz grubości plasterków). Smacznego!

zapiekanka ziemniaczana z sosem beszamelowym przepis zapiekanka ziemniaczana z sosem beszamelowym

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Jedna odpowiedź na “Zapiekanka ziemniaczana z sosem beszamelowym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.