zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanka ziemniaczana


Zapiekanka ziemniaczana – to prosty przepis na pyszny obiad, który można przygotować dzień wcześniej, a dnia następnego po prostu odgrzać przed podaniem. Sprawdzi się również jako obiad na kilka dni, właśnie dzięki możliwości kilkukrotnego odgrzewania, bez uszczerbku na smaku :) Jedynie wtedy na drugi dzień polecam podlać zapiekankę odrobiną śmietanki. Tak więc wszystkim zapracowanym i uwielbiającym mięso polecam szczególnie ten przepis na zapiekankę ziemniaczaną z kiełbasą i boczkiem.


Zapiekanka ziemniaczana przepis

Lubicie zapiekanki ziemniaczane? A może wolicie makaronowe? Jeśli te drugie to polecam sprawdzić moje 2 przepisy: jeden na zapiekankę makaronową z mięsem mielonym, a drugi na zapiekankę makaronową z łososiem i szpinakiem. Wracając jednak do tematu głównego tego wpisu, czyli zapiekanki ziemniaczanej, to poniższa wersja jest idealna dla fanów mięsnych zapiekanek, bo zawiera dość sporą ilość boczku i kiełbasy. Jak widać, do fit zapiekanek to ona nie należy, ale od czasu do czasu można się na nią skusić, zwłaszcza gdy poda się ją w towarzystwie jakiejś lekkiej sałatki. Jeśli chcecie, to możecie zwiększyć ilość sosu w zapiekance – np. dając więcej śmietanki kremówki (można też ją rozcieńczyć z mlekiem) – wszystko zależy od Waszych upodobań smakowych.

zapiekanka ziemniaczana przepis

Zapiekanka ziemniaczana- Składniki:

  • ok. 1 kg ziemniaków
  • 1 długa kiełbasa (u mnie podwawelska) – ok. 270 g
  • ok. 180 g boczku wędzonego parzonego
  • 2 średnie cebule – ok. 220 g
  • 1 duży ząbek czosnku
  • ok. 130 g sera żółtego
  • 1 czubata łyżka gęstej kwaśnej śmietany 18%
  • 150 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
  • 2 jajka rozmiar M
  • 1/3 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
  • sól i pieprz do smaku
  • odrobina masła lub oleju do natłuszczenia formy
  • natka pietruszki, szczypiorek i pomidorki koktajlowe (kilka sztuk) do ozdoby

zapiekanka ziemniaczana z kiełbasa przepis

przepis na zapiekankę ziemniaczaną

Przepis na zapiekankę ziemniaczaną z kiełbasą i boczkiem:

  1. Ziemniaki w mundurkach wrzucić do garnka, zalać zimną wodą, posolić. Włączyć palnik i gotować ziemniaki przez około 15 minut (na półtwardo). Po tym czasie zlać wodę i pozostawić ziemniaki do ostudzenia. Po ostudzeniu obrać ziemniaki z łupinek i pokroić w plasterki o grubości ok. 2-3 mm.
  2. Boczek pozbawić ewentualnej twardej skóry, a resztę pokroić w kostkę o boku. ok. 0,5 cm.
  3. Cebulę obrać, pokroić w mała kosteczkę.
  4. Czosnek również obrać i drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę.
  5. Kiełbasę pozbawić jelita (opcjonalnie), a następnie pokroić w półksiężyce.
  6. Na zimną patelnię wrzucić boczek i smażyć na małym ogniu przez kilka minut aż wytopi się tłuszcz (gdyby było za mało wytopionego tłuszczu to dorzucić na patelnię ewentualnie 1-2 łyżki oleju rzepakowego). Następnie dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz kiełbasę w półplasterkach. Smażyć kilka minut na średnim ogniu aż się delikatnie zarumienią. Kolejno dodać  czosnek i smażyć jeszcze przez ok. 30 sekund. Pozostawić do lekkiego przestygnięcia.
  7. Jajka wbić do miski, rozkłócić za pomocą rózgi kuchennej. Dodać śmietankę kremówkę, gęstą kwaśną śmietanę 18%, słodką paprykę oraz sól i pieprz do smaku. Ponownie wymieszać za pomocą rózgi kuchennej.
  8. Przygotować naczynie żaroodporne o wymiarach 24 cm x 17,5 cm. Spód naczynia do zapiekania natłuścić. Na dnie wyłożyć pokrojone w plasterki ziemniaki, połowę sera (ja kładłam plasterki, ale może być też starty), a następnie połowę zawartości patelni (kiełbasa, boczek, cebula). Następnie ułożyć drugą warstwę ziemniaków w plasterkach, polać całość sosem (masą śmietanowo-jajeczną z przyprawami). Nałożyć ser, a na to pozostałą zawartość patelni (boczek, kiełbasa, cebula).
  9. Piekarnik rozgrzać do 200 st. C (góra – dół, bez termoobiegu). Wstawić naczynie żaroodporne i piec zapiekankę przez 10 minut pod przykryciem, następnie odkryć i piec jeszcze przez ok. 20-25 minut aż ziemniaki będą całkowicie miękkie a masa śmietanowo-jajeczna całkowicie się zetnie. Jeśli boczek i kiełbasa by się zbytnio przypiekały, to pod koniec pieczenia można ponownie zakryć naczynie żaroodporne pokrywką lub folią aluminiową.
  10. Po upieczeniu wyciągnąć naczynie żaroodporne z piekarnika i pozostawić zapiekankę na ok. 10 minut, do lekkiego przestygnięcia (dzięki temu lepiej będzie się kroić). Posypać posiekaną natką pietruszki, szczypiorkiem oraz dodać pokrojone na ćwiartki pomidorki koktajlowe. Smacznego!

Polecam również wypróbować przepis na: zapiekankę pasterską z mięsem mielonym i puree.

zapiekanka z ziemniaków

zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą

zapiekanka ziemniaczana przepis prosty

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Jedna odpowiedź na “Zapiekanka ziemniaczana

  1. Mońki :

    Ja uwielbiam zapiekanki makaronowe i one najczęściej goszczą na moim stole :-) zapiekanek ziemniaczanych zawsze się trochę obawiałam ze względu na ich kaloryczność. Jednak mój mąż bardzo lubi takie zapiekanki, więc czasem staram się
    je też przygotowywać. Zapiekankę przyrządziłam na obiad. Też dodałam ser żółty w plastrach, bo według mnie lepiej sprawdza się w daniach zapiekanych. Mój mąż był zachwycony, więc polecam przepis :-)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.