Duszone żeberka w sosie
Obiad

Przepis na duszone żeberka w sosie własnym

Kuchnia : Polska | Czas przygotowania : 30 minut | Czas gotowania/pieczenia : godzina i 30 minut | Porcje : 4 porcje

Żeberka duszone w sosie własnym – czyli żeberka wieprzowe w pysznym, ciemnym sosie – aż rozpływają się w ustach :) Sałatka na talerzu obiadowym ze zdjęcia pochodzi z tego przepisu: Sałatka z pora.

Żeberka

Nie każdy lubi żeberka, aczkolwiek takie prawidłowo przyrządzone powinny smakować każdemu. Ważne jest, by poddawać je odpowiednio długiej obróbce cieplnej, czyi aż do momentu, gdy mięso zacznie ładnie odchodzić od kości. Wtedy będzie 100% pewność, że mięsko będzie idealnie kruche i soczyste.

Żeberka duszone w sosie własnym – Składniki:

  • ok. 1 kg żeberek wieprzowych w paskach
  • 3 średnie cebule (ok. 300g)
  • 50g smalcu do smażenia
  • 3 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 750ml wody (lub bulionu)
  • 1 łyżka sosu sojowego (lub sosu teriyaki)
  • 2 czubate łyżeczki papryki słodkiej w proszku
  • sól , pieprz do smaku
  • opcjonalnie mąka pszenna rozrobiona w zimnej wodzie (do zagęszczenia sosu)

Żeberka duszone w sosie własnym

Żeberka duszone w sosie własnym – Wykonanie:

  1. Żeberka umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki (po 2-3 kostki w każdym kawałku), doprawić z obu stron pieprzem, solą i papryką słodką w proszku.
  2. Na dużej patelni lub w woku roztopić smalec, podsmażyć żeberka dość mocno z obu stron.
  3. Cebulę pokroić w cienkie piórka, dorzucić do żeberek i również dość mocno podsmażyć (dzięki temu sos zyska ciemną barwę).
  4. Gdy mięso i cebula będą odpowiednio zarumienione, dorzucić na patelnię ziele angielskie, liście laurowe, 750 ml wody (lub bulionu) oraz łyżkę sosu sojowego, wymieszać, przykryć patelnie pokrywką i całość dusić przez ok. 60-90 minut na małym ogniu (im dłużej, tym lepiej – mięsko jest odpowiednie, gdy jest delikatne, kruche i łatwo oddziela się od żeberek). Gdy sosu nieco nam ubędzie, można zawsze dolać trochę wody i jeszcze chwilę całość podusić. Zaś jeśli sos jest zbyt rzadki, to możemy go zagęścić poprzez dodanie do niego mąki rozrobionej w wodzie (np. 1-2 łyżki mąki na 100 ml zimnej wody – w zależności jak bardzo gęsty sos chcemy uzyskać).
  5. Duszone żeberka pasują zarówno do ziemniaków, jak i do wszelkiego rodzaju kasz. Smacznego!

Sałatka na talerzu obiadowym ze zdjęcia pochodzi z tego przepisu: Sałatka z pora.

4.8 / 5 ( 535 głosów )

42 thoughts on “Przepis na duszone żeberka w sosie własnym”

  1. Dla mnie bomba! Rewelacyjny przepis, mało gotuję, a udali się za pierwszym razem , a potem jeszcze 3 razy, według moich dzieciaków obowiązkowa pozycja na każdą sobotę, tylko na przemian z buraczkami i mizerią, ziemniakami gotowanymi i w plasterkach, nigdy się nie znudzi , dziękuję za ten przepis

    1. Podsmażyć na oleju czasami nie warto bezgranicznie ufać przepisom i coś zmodyfikować według swego gustu /smaku

    1. Trzeba dusić nie piec przy starszej wieprzowinie niestety dłużej .
      Ja spróbuję z trójkątów już wczoraj obsypałem przyprawami.

  2. Super żeberka. Robiłam wiele razy i za kazdym razem coraz lepsze. Przede wszystkim prosty przepis i mało składników. Dziękuję

  3. Super żeberka. Robiłam wiele razy i za kazdym razem coraz lepsze. Przede wszystkim prosty przepis i mało składników. Dziękuję

  4. Bardzo dobry przepis. Pierwszy raz robilam zeberka i to wlasnie wg tego przepisu i wyszlo znakomicie. Maz domaga sie powtorki jak najszybciej, tak mu smakowalo ;) A do tego ta salatka -idealna. Polecam blog. Pozdrawiam

  5. Nie lubię komentarzy, które nic nie wnoszą typu: o fajny przepis muszę wypróbować. Zrobiłam, spróbowałam. Sos wyszedł świetny. Trochę podlałam mąką z wodą bo za mało podarował, ale w ogóle nie czuć mąki. Polecam!

    1. Ja za to pięknie dziękuję za komentarz po wykonaniu dania :) Bo dużo osób robi dane danie, potem na fb powie, że zrobili i smakowało, ale na blogu nie zostawią śladu i przez to inni nie wiedzą, że warto dany przepis wypróbować.
      Jeszcze raz pięknie dziękuję za komentarz i serdecznie pozdrawiam :)
      PS. No i cieszę się, że sos smakował :)

      1. Żeberka wyszły suche. Sos jak w tanim barze mlecznym. Smaki PRL pełną gębą. Nie polecam wszystko wyciepłem do hasioka.

        1. Niestety ja w PRLu nigdy nie żyłam ;) Więc nie wiem jak wtedy smakowały żeberka :) i też nie wiem jak mogły wyjść Panu suche, skoro są duszone w odpowiedniej ilości sosu :) Może użył Pan kiepskiego bulionu? :)

          1. Żeberka w PRL były super, nawet w kapusniaku,,, siniaki jadły normalnie czyli ziemniaki lebide pokrzywy zmielone zboże i to co dziś do kosza wyzucacie a słonina podczas smażenia pachniała, smalec był pyszny

      1. Dzień dobry, właśnie zakończyłam “duszenie” żeberek podług powyższego przepisu. Trochę się obawiałam że smakowo, przez dodatek sosu sojowego, nie będą pasować do kaszy perłowej. Pomimo moich obaw , zrobiłam wszystko podług przepisu ( z wyjątkiem smalcu, zastąpiłam go olejem rzepakowym ) ….i przeżyłam miłą niespodziankę. Żeberka są bardzo smaczne a sos ” przeszedł ” moje oczekiwania. Dziękuję bardzo i wielkie Brawa za przepis !!!

    1. z warzyw pewnie… a żeberka, z drobnymi zmianami wyszly niezle. Uczę sie dopiero, wiec dla mnie ważne było, jak je zrobić , a nie co do nich dodać! To wymyślam sam :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.