Duszone żeberka w sosie

Przepis na duszone żeberka w sosie własnym


Żeberka duszone w sosie własnym – czyli żeberka wieprzowe w pysznym, ciemnym sosie – aż rozpływają się w ustach :) Sałatka na talerzu obiadowym ze zdjęcia pochodzi z tego przepisu: Sałatka z pora.


Żeberka duszone w sosie własnym – Składniki:

  • ok. 1 kg żeberek wieprzowych w paskach
  • 3 średnie cebule (ok. 300g)
  • 50g smalcu do smażenia
  • 3 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 750ml wody (lub bulionu)
  • 1 łyżka sosu sojowego (lub sosu teriyaki)
  • 2 czubate łyżeczki papryki słodkiej w proszku
  • sól , pieprz do smaku
  • opcjonalnie mąka pszenna rozrobiona w zimnej wodzie (do zagęszczenia sosu)

Żeberka duszone w sosie własnym

Żeberka duszone w sosie własnym – Wykonanie:

  1. Żeberka umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki (po 2-3 kostki w każdym kawałku), doprawić z obu stron pieprzem, solą i papryką słodką w proszku.
  2. Na dużej patelni lub w woku roztopić smalec, podsmażyć żeberka dość mocno z obu stron.
  3. Cebulę pokroić w cienkie piórka, dorzucić do żeberek i również dość mocno podsmażyć (dzięki temu sos zyska ciemną barwę).
  4. Gdy mięso i cebula będą odpowiednio zarumienione, dorzucić na patelnię ziele angielskie, liście laurowe, 750 ml wody (lub bulionu) oraz łyżkę sosu sojowego, wymieszać, przykryć patelnie pokrywką i całość dusić przez ok. 60-90 minut na małym ogniu (im dłużej, tym lepiej – mięsko jest odpowiednie, gdy jest delikatne, kruche i łatwo oddziela się od żeberek). Gdy sosu nieco nam ubędzie, można zawsze dolać trochę wody i jeszcze chwilę całość podusić. Zaś jeśli sos jest zbyt rzadki, to możemy go zagęścić poprzez dodanie do niego mąki rozrobionej w wodzie (np. 1-2 łyżki mąki na 100 ml zimnej wody – w zależności jak bardzo gęsty sos chcemy uzyskać).
  5. Duszone żeberka pasują zarówno do ziemniaków, jak i do wszelkiego rodzaju kasz. Smacznego!

Sałatka na talerzu obiadowym ze zdjęcia pochodzi z tego przepisu: Sałatka z pora.

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

25 odpowiedzi na “Przepis na duszone żeberka w sosie własnym

  1. Bartelka :

    Super żeberka. Robiłam wiele razy i za kazdym razem coraz lepsze. Przede wszystkim prosty przepis i mało składników. Dziękuję

  2. Anonim :

    Super żeberka. Robiłam wiele razy i za kazdym razem coraz lepsze. Przede wszystkim prosty przepis i mało składników. Dziękuję

  3. Kim :

    Bardzo dobry przepis. Pierwszy raz robilam zeberka i to wlasnie wg tego przepisu i wyszlo znakomicie. Maz domaga sie powtorki jak najszybciej, tak mu smakowalo ;) A do tego ta salatka -idealna. Polecam blog. Pozdrawiam

  4. Dorota :

    Nie lubię komentarzy, które nic nie wnoszą typu: o fajny przepis muszę wypróbować. Zrobiłam, spróbowałam. Sos wyszedł świetny. Trochę podlałam mąką z wodą bo za mało podarował, ale w ogóle nie czuć mąki. Polecam!

    • SłodkaBabeczka :

      Ja za to pięknie dziękuję za komentarz po wykonaniu dania :) Bo dużo osób robi dane danie, potem na fb powie, że zrobili i smakowało, ale na blogu nie zostawią śladu i przez to inni nie wiedzą, że warto dany przepis wypróbować.
      Jeszcze raz pięknie dziękuję za komentarz i serdecznie pozdrawiam :)
      PS. No i cieszę się, że sos smakował :)

      • Slonsko godka :

        Żeberka wyszły suche. Sos jak w tanim barze mlecznym. Smaki PRL pełną gębą. Nie polecam wszystko wyciepłem do hasioka.

        • SłodkaBabeczka :

          Niestety ja w PRLu nigdy nie żyłam ;) Więc nie wiem jak wtedy smakowały żeberka :) i też nie wiem jak mogły wyjść Panu suche, skoro są duszone w odpowiedniej ilości sosu :) Może użył Pan kiepskiego bulionu? :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.