żeberka w miodzie i ketchupie

Żeberka w miodzie i ketchupie


Żeberka w miodzie i ketchupie to pyszne pieczone żeberka w marynacie słodko-pikantnej. Przepis na żeberka w miodzie jest bardzo prosty, więc na pewno udadzą się one każdemu.


Żeberka w miodzie pieczone w piekarniku są soczyste i wręcz rozpływają się w ustach. Mięsko ładnie odchodzi od kości, więc nawet Ci, co nie lubią ‘skubać’, to powinni być zadowoleni.

Żeberka w miodzie z piekarnika to mój drugi ulubiony pomysł na ten rodzaj mięsa tuż po żeberkach duszonych w sosie własnym.

Żeberka mogą być pieczone pod przykryciem w naczyniu żaroodpornym lub w rękawie do pieczenia.

Żeberka w miodzie i ketchupie – Składniki:

  • ok. 1 kg żeberek wieprzowych (najlepiej żeberka-paski i dość mięsiste)
  • 6 łyżek oleju rzepakowego
  • 14 czubatych łyżek pikantnego ketchupu – ok. 280 g
  • 4 czubate łyżki miodu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 duża cebule – ok. 270 g
  • 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki
  • szczypta ostrej papryki
  • sól i pieprz do smaku

żeberka w miodzie i ketchupie z piekarnika

Przepis na żeberka w miodzie i ketchupie:

  1. Żeberka pokroić na mniejsze kawałki (po 2 kostki na 1 kawałek). Oprószyć z obu stron pieprzem, papryką słodką. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć żeberka z obu stron na rumiano, ściągnąć z patelni.
  2. Cebulę obrać, pokroić w piórka, zeszklić na patelni na której wcześniej smażyły się żeberka.
  3. Czosnek przecisnąć przez praskę lub zetrzeć na tarce o małych oczkach.
  4. Ketchup wymieszać wraz z miodem, sosem sojowym, czosnkiem i szczyptą ostrej papryki.
  5. Żeberka wrzucić do pojemnika, dodać zeszkloną cebulę wraz z resztą oleju z patelni. Dodać marynatę z ketchupu pikantnego, sosu sojowego, miodu, czosnku i ostrej papryki, dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki pod przykryciem na około 2 godziny, by mięso się zamarynowało.
  6. Przełożyć całość do naczynia żaroodpornego (lub do rękawa do pieczenia), przykryć naczynie i wstawić do piekarnika.
  7. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez ok. 60 minut pod przykryciem (lub w rękawie do pieczenia), a następnie przez około 30-40 minut bez przykrycia (lub z rozerwanym rękawem) aż nadmiar sosu nieco odparuje a żeberka się lekko przyrumienią. W zależności od żeberek czasami czas pieczenia należy wydłużyć o parę minut – mięsko jest odpowiednie, gdy jest delikatne, kruche i łatwo oddziela się od kości. Smacznego!

żeberka w miodzie

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

5 odpowiedzi na “Żeberka w miodzie i ketchupie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.