Ziemniaki puree (kremowe tłuczone ziemniaki)

Ziemniaki puree. Niby jak ugotować ziemniaki każdy wie. Jak zrobić kremowe – teoretycznie też ;) Jednak wg danych z Blog Forum Gdańsk 2012 spora część Internautów szuka właśnie takich przepisów jak ten poniżej ;D

A Wy macie jakiś swój wypróbowany przepis na kremowe ziemniaki?  Dodajecie swoje ulubione zioła, czy wolicie bez dodatków? Te kremowe ziemniaczki same rozpływają się w ustach! Wypróbujcie je koniecznie :)


Ziemniaki Puree -Składniki:

  • 7-8 dużych ziemniaków (600-700g przed obraniem)
  • 2 czubate łyżki masła (ok. 100g)
  • 80ml śmietany kremówki
  • pieprz, sól do smaku
  • 1 płaska łyżeczka suszonego lubczyku
  • 1 płaska łyżeczka przyprawy do frytek
  • koperek do posypania
ziemniaki-puree

 

 

Ziemniaki Puree – Wykonanie:

  1. Ziemniaki obrać, umyć, wrzucić do garnka i zalać zimną wodą. Osolić. Gotować na małym ogniu aż do miękkości.
  2. Ugotowane ziemniaki odcedzić, odparować, włożyć do miseczki, dodać śmietanę kremówkę oraz masło. Jeszcze gorące ziemniaki rozgnieść bardzo dokładnie, by uzyskać jednolitą masę. Doprawić do smaku solą, pieprzem, przyprawą do ziemniaków oraz lubczykiem, przemieszać. Podawać z koperkiem. Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

8 odpowiedzi na “Ziemniaki puree (kremowe tłuczone ziemniaki)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.