Zrazy trochę inne niż tradycyjnie ;)
Składniki
- na 1 zraza
- Plaster wołowiny 1 plaster
- Twrożek 1 łyżka
- Boczek parzony 1 plasterek
- Pieczarka 2 pieczarki
- Por kilka plasterków
- Sól
- Pieprz
- Tymianek
- Dodatkowo
- Oliwa z oliwek
- Marchew 2 marchewki
- Por 1, mały
Wykonanie:
- Zraz uklepać tłuczkiem na płasko, posypać solą i pieprzem. Nałożyć plasterek boczku, twarożek, pokrojone w plasterki pieczarki, por i 2-3 gałązki tymianku (lub suszony), zostawiając wąski brzeg wolny. Zrazy zawinąć i spiąć wykałaczkami lub owinąć nitką.
- Dokładnie obsmażyć zrazy na rozgrzanej oliwie z oliwek. W brytfannie lub patelni z grubym dnem ułożyć usmażone zrazy, z patelni po smażeniu wypłukać ‘puszczone przez mięso soki’ i zlać do brytfanny. Dodać pokrojoną na kawałki marchewkę i por (dzięki duszeniu z warzywami sos uzyskuje bardziej intensywny smak). Zrazy w brytfannie podlać wodą (zrazy powinny być zanurzone do połowy). Dusić mięso ok. 90-120minut pod przykryciem.
- Po ugotowaniu sos doprawić do smaku śmietanką kremową, pieprzem, solą i przecedzić przez sito. Smacznego!

Wyglądają smakowicie
pysznie wyglądają:) mniammm
ale apetyczne! Lubię takie dania! Niby klasyk, ale jednak z czymś nowym
ciekawy pomysł, nie jadłam jeszcze mięsa z twarożkiem:d
wyglądają świetnie! bardzo fajny obiad:)