Zrazy wołowe zawijane

Zrazy wołowe zawijane


Zrazy wołowe zawijane z boczkiem, cebulką i ogórkiem – mniam!
Chciałam ładnie zrobić przekrój przez zrazika, ale wołowina była tak krucha, że wyszło jak wyszło ;-)

Zrazy

Pyszne zrazy wołowe zawijane, smakują idealnie! Niektórzy mówią na nie rolada śląska. To tradycyjny przepis kuchni śląskiej, który najczęściej podawany jest w towarzystwie modrej kapusty i klusek śląskich. To tak zwany śląski obiad. Mięso w zrazach jest idealnie kruche, a sos gęsty i aromatyczny. Zaś w środków zrazów wołowych zawinięte są kawałki boczku (ja osobiście wolę wędzony parzony, ale wedle uznania można dać surowy), cebuli oraz ogórka kiszonego. Zamiast klusek śląskich czasami serwuje je w towarzystwie zwykłych ziemniaków z wody lub z kopytkami. Zamiast modrej kapusty zaś czasami fajnym dodatkiem są buraczki zasmażane.

Kluczem do sukcesu w wykonaniu zrazów wołowych jest dłuuugi czas duszenia mięsa – nie warto go skracać, bo idealna wołowina to krucha wołowina, a zbyt krótko duszone mięso będzie twarde lub gumowe.

Zrazy wołowe – Składniki

  • 4 plastry wołowiny – ok. 600 g
  • Boczek parzony – 100 g
  • 1 średni ogórki kiszony – ok. 70 g
  • 1 mała cebula – ok. 70 g do zrazów
  • 2 średnie cebule do sosu – ok. 230 g
  • 4 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • Olej rzepakowy do smażenia
  • Mąka pszenna do obtocznia zrazów
  • Sól i pieprz do smaku
  • 2 liście Liście laurowe
  • 3 ziarna Ziela angielskiego
  • 750 ml bulionu (u mnie odcedzony rosół)
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej + 50 ml zimnej wody do zagęszczenia sosu

Zrazy wołowe zawijane

Wykonanie:

  1. Plastry mięsa umyj, rozbij cienko tłuczkiem do mięsa.
  2. Przygotowane mięso dopraw solą, pieprzem i czerwoną papryką. Następnie na każdy kawałek mięsa połóż kawałek cebuli, boczku parzonego i ogórka kiszonego. Boki plastrów mięsa złóż do środka, a następnie zawiń każdy plaster w ciasny rulon i zepnij wykałaczkami lub zwiąż nitką.
  3. Na patelni rozgrzej olej. Zrazy otaczaj w mące, układaj na patelni i smaż aż do zrumienienia. Jeśli mięso będzie puszczało soki, wlewaj całą zawartość do szklanki, a na patelnię dodaj ponownie odrobinę tłuszczu i smaż dalej aż będą ładnie zrumienione.
  4. Gdy zrazy będą już usmażone, wlej wywar ze szklanki do szerokiego garnka lub brytfanny, włóż tam zrazy, dolej wody do pojemności 500ml, wrzuć ziele angielskie i liść laurowy.
  5. Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez ok. 1h (jeśli istnieje potrzeba, dolewaj co jakiś czas odrobinę wody). Pod koniec duszenia przypraw solą i pieprzem.
  6. W 100ml wody wymieszaj 2 łyżki mąki. Dodaj do mąki z wodą 2 łyżki sosu z brytfanny, wymieszaj i całość wlej do mięsa. Przemieszaj. Potrzymaj na ogniu do zagotowania.
  7. Tak przygotowane zrazy możesz podawać z ziemniaczkami lub z kluskami drożdżowymi gotowanymi na parze (pampuchami) – zobacz przepis .
  8. Więcej inspiracji, co ugotować na obiad znajdziecie w poście tutaj: Przepisy na obiad. Co na obiad?

Zrazy wołowe zawijane

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

9 odpowiedzi na “Zrazy wołowe zawijane

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.