zupa chrzanowa

Zupa chrzanowa


Zupa chrzanowa – pyszna zupa, którą kojarzy mi się głównie z Wielkanocą. Wedle uznania można podać ją z białą kiełbasą, boczkiem i ziemniakami lub dać też ugotowane na twardo jajka.


Zupa chrzanowa – Składniki:

Składniki na zupę chrzanową:

  • 1 litr bulionu warzywnego lub mięsnego (np. przecedzonego rosołu)
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna czarnego pieprzu
  • 1 średni korzeń pietruszki – ok. 130 g
  • 1 mały korzeń selera – ok. 180 g
  • 1 mała cebula – ok. 60 g
  • 1 dość duży kawałek pora (tylko biała i jasnozielona cześć) – ok. 170 g
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego
  • 1 czubata łyżka masła
  • 4 czubate łyżeczki startego chrzanu (u mnie ze słoiczka) – można dać więcej jeśli wolicie by zupa miała bardziej ostry smak – w mojej wersji wychodzi dość delikatnie chrzanowa
  • 100 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
  • sól i pieprz do smaku
  • świeże zioła do dekoracji (u mnie parę gałązek świeżego majeranku)

Dodatkowe składniki:

  • 3 średnie ziemniaki – ok. 460 g
  • ok. 100 g boczku wędzonego
  • 1 czubata łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy lub oleju
  • 2 białe kiełbaski – ok. 200 g
  • ewentualnie ugotowane na twardo jajka

*waga warzyw została podana przed obraniem

zupa chrzanowa wielkanocna

zupa chrzanowa na wielkanoc

zupa chrzanowa z biała kiełbasa

Przepis na zupę chrzanową:

Jak zrobić zupę chrzanową na Wielkanoc i nie tylko?

  1. Pietruszkę i seler obrać. Pokroić w kosteczkę o boku ok. 0,5 cm.
  2. Cebulę obrać, drobno posiekać.
  3. Por (tylko białą i jasnozieloną część) pokroić na półplasterki.
  4. Czosnek obrać i drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę.
  5. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju rzepakowego (lub oliwy) oraz 1 czubatą łyżkę masła. Wrzucić najpierw cebulę, lekko ją zeszklić. Następnie dorzucić pozostałe warzywa (pietruszkę, seler, por i czosnek) i smażyć na małym ogniu przez ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając.
  6. W garnku zagotować bulion, dodać liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz ziarnisty. Kolejno dodać podsmażone warzywa (cebulę, pietruszkę, seler, por i czosnek) i całość gotować na małym ogniu przez ok. 15 minut na bardzo małym ogniu.
  7. Na koniec dodać chrzan tarty (u mnie ze słoiczka i tylko 4 czubate łyżeczki, ale jeśli chcecie to możecie dać go więcej jeśli wolicie ostrzejsze smaki). Zabielić śmietaną. Ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem.

Zupa chrzanowa – z czym podawać?

  1. Białą kiełbasę zaparzyć. Następnie obrać ewentualnie z jelita i pokroić na plasterki.
  2. Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć i pokroić w kosteczkę, najlepiej o boku mniejszym niż 0,5 cm.
  3. Boczek wędzony pozbawić skóry (jeśli jest twarda), pokroić w kosteczkę o boku ok. 0,5 cm.
  4. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju rzepakowego oraz 1 czubatą łyżkę masła. Wrzucić pokrojony boczek i ziemniaki. Smażyć na średnim ogniu przez ok. 10 minut. Na 3 minuty przed końcem smażenia dodać pokrojoną w plasterki białą kiełbasę i smażyć dalej. Po tym czasie przerzucić zawartość patelni do garnka z zupą (już po tych 15 minutach gotowania z warzywami) i gotować jeszcze przez 3-4 minuty na małym ogniu (do czasu aż ziemniaki będą miękkie).
  5. Gorącą zupę przelać do głębokich talerzy. Udekorować zupę np. posiekanymi, świeżymi gałązkami majeranku. Smacznego!

Ewentualnie można również wzbogacić zupę jajkami ugotowanymi na twardo.

Zobacz również przepis na: domowy żurek wielkanocny na zakwasie


zupa chrzanowa z boczkiem

zupa chrzanowa z ziemniakami

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Jedna odpowiedź na “Zupa chrzanowa

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.