Zupa chrzanowa – pyszna zupa, którą kojarzy mi się głównie z Wielkanocą. Wedle uznania można podać ją z białą kiełbasą, boczkiem i ziemniakami lub dać też ugotowane na twardo jajka. Gorąco zachęcam do wypróbowania mojego sprawdzonego przepisu na zupę chrzanową z dodatkami.
Zupa chrzanowa – Składniki:
Składniki na zupę chrzanową:
- 1 litr bulionu warzywnego lub mięsnego (np. przecedzonego rosołu)
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna czarnego pieprzu
- 1 średni korzeń pietruszki – ok. 130 g
- 1 mały korzeń selera – ok. 180 g
- 1 mała cebula – ok. 60 g
- 1 dość duży kawałek pora (tylko biała i jasnozielona cześć) – ok. 170 g
- 1 duży ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego
- 1 czubata łyżka masła
- 4 czubate łyżeczki startego chrzanu (u mnie ze słoiczka) – można dać więcej jeśli wolicie by zupa miała bardziej ostry smak – w mojej wersji wychodzi dość delikatnie chrzanowa
- 100 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
- sól i pieprz do smaku
- świeże zioła do dekoracji (u mnie parę gałązek świeżego majeranku)
Dodatkowe składniki:
- 3 średnie ziemniaki – ok. 460 g
- ok. 100 g boczku wędzonego
- 1 czubata łyżka masła
- 1 łyżka oliwy lub oleju
- 2 białe kiełbaski – ok. 200 g
- ewentualnie ugotowane na twardo jajka
*waga warzyw została podana przed obraniem
Przepis na zupę chrzanową:
Jak zrobić zupę chrzanową na Wielkanoc i nie tylko?
- Pietruszkę i seler obrać. Pokroić w kosteczkę o boku ok. 0,5 cm.
- Cebulę obrać, drobno posiekać.
- Por (tylko białą i jasnozieloną część) pokroić na półplasterki.
- Czosnek obrać i drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę.
- Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju rzepakowego (lub oliwy) oraz 1 czubatą łyżkę masła. Wrzucić najpierw cebulę, lekko ją zeszklić. Następnie dorzucić pozostałe warzywa (pietruszkę, seler, por i czosnek) i smażyć na małym ogniu przez ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając.
- W garnku zagotować bulion, dodać liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz ziarnisty. Kolejno dodać podsmażone warzywa (cebulę, pietruszkę, seler, por i czosnek) i całość gotować na małym ogniu przez ok. 15 minut na bardzo małym ogniu.
- Na koniec dodać chrzan tarty (u mnie ze słoiczka i tylko 4 czubate łyżeczki, ale jeśli chcecie to możecie dać go więcej jeśli wolicie ostrzejsze smaki). Zabielić śmietaną. Ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem.
Zupa chrzanowa – z czym podawać?
- Białą kiełbasę zaparzyć. Następnie obrać ewentualnie z jelita i pokroić na plasterki.
- Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć i pokroić w kosteczkę, najlepiej o boku mniejszym niż 0,5 cm.
- Boczek wędzony pozbawić skóry (jeśli jest twarda), pokroić w kosteczkę o boku ok. 0,5 cm.
- Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju rzepakowego oraz 1 czubatą łyżkę masła. Wrzucić pokrojony boczek i ziemniaki. Smażyć na średnim ogniu przez ok. 10 minut. Na 3 minuty przed końcem smażenia dodać pokrojoną w plasterki białą kiełbasę i smażyć dalej. Po tym czasie przerzucić zawartość patelni do garnka z zupą (już po tych 15 minutach gotowania z warzywami) i gotować jeszcze przez 3-4 minuty na małym ogniu (do czasu aż ziemniaki będą miękkie).
- Gorącą zupę przelać do głębokich talerzy. Udekorować zupę np. posiekanymi, świeżymi gałązkami majeranku. Smacznego!
Ewentualnie można również wzbogacić zupę jajkami ugotowanymi na twardo.
Zobacz również przepis na: domowy żurek wielkanocny na zakwasie

Wyrazista w smaku zupa,takie lubię.