zupa fasolowa przepis

Zupa fasolowa


Zupa fasolowa – pyszna i tradycyjna polska zupa z dodatkiem boczku i kiełbasy. W moim domu obowiązkowo gotowana na żeberkach wieprzowych. Zupa ta jest bardzo sycąca i rozgrzewająca, wiec polecam ją zwłaszcza na chłodniejsze dni.


Zupa fasolowa tradycyjna

W moim rodzinnym domu tradycyjna fasolowa to taka na żeberkach i boczku. Przygotowywana jest całkiem podobnie jak grochówka. Dodatkowo dodaję do niej czosnek oraz koncentrat pomidorowy.

Przygotowanie tej zupy zaczynam zawsze dzień wcześniej wieczorem. Wtedy to namaczam fasolę. Dzięki temu następnego dnia fasola szybciej mięknie podczas gotowania oraz jest mniej wzdymająca. Zupa fasolowa z kiełbasą i boczkiem jest dość delikatna w smaku, więc zasmakuje nawet najmłodszym członkom rodziny.

zupa fasolowa

Zupa fasolowa – Składniki:

  • ok. 200 g fasoli Piękny Jaś karłowy
  • ok. 700 g żeberek wieprzowych
  • 3 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • ok. 250 g wędzonego boczku
  • ok. 250 g kiełbasy (u mnie podwawelska)
  • 2 średnie marchewki – ok. 240 g
  • 1 średnia pietruszka – ok. 75 g
  • kawałek selera – ok. 100 g
  • 1 średnia cebula – ok. 120 g
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 3 średnie ziemniaki – ok. 375 g
  • 1 czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 lekko czubata łyżeczka majeranku
  • sól i pieprz do smaku
  • 2-3 łyżki oleju (opcjonalnie)

tradycyjna zupa fasolowa

Przepis na zupę fasolową:

  1. Dzień wcześniej wieczorem namoczyć fasolę. W tym celu wsypać ją do garnka i zalać zimną wodą tak, by fasola była cała zakryta (ja leję o 10 cm więcej wody niż warstwa fasoli, bo fasola dość sporo wody wchłonie). Odstawić na całą noc do napęcznienia. Następnego dnia odcedzić fasolę i kilka razy przepłukać na sitku pod bieżącą wodą.
  2. Żeberka opłukać. Wrzucić je do większego garna, zalać 2 litrami zimnej wody i zagotować. Zmniejszyć moc palnika i usunąć szumowiny z powierzchni wywaru. Dodać 2 liście laurowe oraz 3 ziarenka ziela angielskiego. Dodać odcedzoną fasolę. Gotować pod przykryciem przez 1 godzinę i 20 minut, do miękkości mięsa. Po godzinie gotowania dodać 1 płaską łyżeczkę soli, wymieszać i gotować dalej. Po ugotowaniu wywaru (po tej 1 godzinie i 20 minutach) wyciągnąć żeberka oraz przyprawy z wywaru. Mięso z żeberek można potem na koniec dodać do zupy.
  3. W międzyczasie marchewkę, pietruszkę i seler obrać, a następnie pokroić w małą kostkę o boku około od 0,5 cm do 1 cm (nie większą).
  4. Czosnek obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach lub przecisnąć przez praskę.
  5. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę o boku ok. 1 cm.
  6. Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę.
  7. Na dużej i suchej patelni, na małym płomieniu wytopić wędzony boczek przez kilka minut. Jeśli tłuszczu wytopiło się dość mało, to można dodać 2-3 łyżki oleju. Kolejno wrzucić cebulę, ziemniaki oraz pokrojoną kiełbasę. Smażyć przez około 15 minut na średnim (lub nieco większym płomieniu) aż ziemniaki i kiełbasa lekko się zarumienią. Pod koniec smażenia dodać czosnek i wymieszać. Co jakiś czas przemieszać zawartość patelni. Po usmażeniu przełożyć zawartość patelni do garnka z wywarem. Dodać również pokrojone wcześniej warzywa (marchewkę, pietruszkę i seler).
  8. Gotować zupę fasolową przez 30 minut. Na koniec dodać majeranek i koncentrat pomidorowy. Doprawić zupę do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Gotować jeszcze przez 5 minut. Podawać z pieczywem. Smacznego!

Z podanych wyżej składników uzyskałam 3 litry zupy fasolowej (ok. 6 porcji).


fasolowa

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.