zupa gołąbkowa
Obiad

Zupa gołąbkowa

Jeśli lubicie gołąbki w sosie pomidorowym, ale nie lubicie ich zawijać, to koniecznie wypróbujcie ten dość szybki przepis! Zupa gołąbkowa jest świetną alternatywą dla tradycyjnych gołąbków. Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu.

Zupa gołąbkowa – Składniki:

  • ok. 500 g mielonej łopatki wieprzowej
  • pół średniej główki kapusty białej – ok. 800 g
  • 2 średnie cebule – ok. 200 g
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 średnie marchewki – ok. 240 g
  • 1 puszka krojonych pomidorów – 400 g
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 litry wody
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 100 g suchego ryżu
  • ok. 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka cukru
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 płaskie łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki suszonego majeranku
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
  • kilka łyżek posiekanego koperku lub natki pietruszki
  • gęsta kwaśna śmietana 18% (opcjonalnie)
zupa gołąbkowa przepis

Przepis na zupę gołąbkową:

  1. Cebulę obrać, drobno posiekać.
  2. Czosnek również obrać z łupinek i posiekać drobno lub przecisnąć przez praskę.
  3. Marchewkę obrać, a następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  4. Kapustę pozbawić twardego głąba oraz brzydkich zewnętrznych liści, a pozostałe liście posiekać na mniejsze kawałki.
  5. Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy, wrzucić cebulę i smażyć na małym ogniu przez kilka minut aż się zeszkli. Kolejno dodać czosnek i smażyć jeszcze pół minuty. Następnie wrzucić potartą marchewkę i smażyć jeszcze przez ok. 3-4 minuty, co jakiś czas mieszając.
  6. Zawartość patelni przerzucić do większego garnka. Wrzucić tam również poszatkowaną kapustę oraz ziele angielskie i liście laurowe. Doprawić delikatnie solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Zalać całość 2 litrami gorącej wody, doprowadzić do wrzenia. Od tego czasu gotować na średnim ogniu, pod przykryciem, przez ok. 20 minut, co jakiś czas mieszając zawartość garnka.
  7. Na tej samej patelni, na której smażyła się cebula, ponownie rozgrzać 2 łyżki oleju lub oliwy. Wrzucić mięso mielone, doprawić solą, pieprzem, cukrem, majerankiem oraz papryką słodką. Co jakiś czas przemieszać, by mięso dokładnie się podsmażyło. Kolejno dodać pomidory z puszki i dalej smażyć, co jakiś czas mieszając. Smażyć do czasu aż pomidory nieco zredukują swoją objętość.
  8. Ryż przepłukać kilka razy na sitku, pod zimną wodą.
  9. Do garnka, po 20 minutach gotowania się kapusty, dodać sos sojowy, przepłukany surowy ryż oraz zawartość patelni z mięsem. Dokładnie wymieszać. Dodać koncentrat pomidorowy i ponownie wymieszać. Gotować całość dalej, przez ok. 15 minut aż ryż i kapusta będą idealnie miękkie. Po tym czasie posmakuj zupę i ewentualnie dopraw jeszcze do smaku solą, pieprzem lub cukrem.
  10. Rozlać zupę do miseczek, oprószyć świeżo posiekanym koperkiem lub natką pietruszki. Można również dodać kleks gęstej kwaśnej śmietany. Smacznego!
przepis na zupę gołąbkową
4.4 / 5 ( 45 głosów )

1 thought on “Zupa gołąbkowa”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

The maximum upload file size: 50 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here