Jeśli lubicie gołąbki w sosie pomidorowym, ale nie lubicie ich zawijać, to koniecznie wypróbujcie ten dość szybki przepis! Zupa gołąbkowa jest świetną alternatywą dla tradycyjnych gołąbków. Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu.
Zupa gołąbkowa – Składniki:
- ok. 500 g mielonej łopatki wieprzowej
- pół średniej główki kapusty białej – ok. 800 g
- 2 średnie cebule – ok. 200 g
- 1 ząbek czosnku
- 2 średnie marchewki – ok. 240 g
- 1 puszka krojonych pomidorów – 400 g
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 litry wody
- 2 łyżki sosu sojowego
- 100 g suchego ryżu
- ok. 4 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka cukru
- 3 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 płaskie łyżeczki słodkiej papryki
- 2 łyżeczki suszonego majeranku
- sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
- kilka łyżek posiekanego koperku lub natki pietruszki
- gęsta kwaśna śmietana 18% (opcjonalnie)

Przepis na zupę gołąbkową:
- Cebulę obrać, drobno posiekać.
- Czosnek również obrać z łupinek i posiekać drobno lub przecisnąć przez praskę.
- Marchewkę obrać, a następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Kapustę pozbawić twardego głąba oraz brzydkich zewnętrznych liści, a pozostałe liście posiekać na mniejsze kawałki.
- Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy, wrzucić cebulę i smażyć na małym ogniu przez kilka minut aż się zeszkli. Kolejno dodać czosnek i smażyć jeszcze pół minuty. Następnie wrzucić potartą marchewkę i smażyć jeszcze przez ok. 3-4 minuty, co jakiś czas mieszając.
- Zawartość patelni przerzucić do większego garnka. Wrzucić tam również poszatkowaną kapustę oraz ziele angielskie i liście laurowe. Doprawić delikatnie solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Zalać całość 2 litrami gorącej wody, doprowadzić do wrzenia. Od tego czasu gotować na średnim ogniu, pod przykryciem, przez ok. 20 minut, co jakiś czas mieszając zawartość garnka.
- Na tej samej patelni, na której smażyła się cebula, ponownie rozgrzać 2 łyżki oleju lub oliwy. Wrzucić mięso mielone, doprawić solą, pieprzem, cukrem, majerankiem oraz papryką słodką. Co jakiś czas przemieszać, by mięso dokładnie się podsmażyło. Kolejno dodać pomidory z puszki i dalej smażyć, co jakiś czas mieszając. Smażyć do czasu aż pomidory nieco zredukują swoją objętość.
- Ryż przepłukać kilka razy na sitku, pod zimną wodą.
- Do garnka, po 20 minutach gotowania się kapusty, dodać sos sojowy, przepłukany surowy ryż oraz zawartość patelni z mięsem. Dokładnie wymieszać. Dodać koncentrat pomidorowy i ponownie wymieszać. Gotować całość dalej, przez ok. 15 minut aż ryż i kapusta będą idealnie miękkie. Po tym czasie posmakuj zupę i ewentualnie dopraw jeszcze do smaku solą, pieprzem lub cukrem.
- Rozlać zupę do miseczek, oprószyć świeżo posiekanym koperkiem lub natką pietruszki. Można również dodać kleks gęstej kwaśnej śmietany. Smacznego!

Super zupka, którą można przygotować na jesienne wypady w kamperze:)