zupa gulaszowa
Obiad Zupy

Zupa gulaszowa

Kuchnia : Węgierska | Czas przygotowania : 30 minut | Czas gotowania/pieczenia : 2 godziny i 30 minut | Porcje : 6 porcji

Zupa gulaszowa – jedna z ulubionych zup mojego Męża. Pyszna, gęsta i pożywna. Z dużą ilością mięsa. Rozgrzewająca, więc idealna zwłaszcza na jesienne i zimowe obiady. Zupa gulaszowa to przepis, który koniecznie musicie wypróbować!

Zupa gulaszowa przepis

Bazą tego przepisu jest domowy bulion wołowy, który polecam wykonać zanim przystąpi się jeszcze do gotowania zupy gulaszowej. Zupa na takim bulionie ma głębszy smak i aromat, a więc po prostu jest o niebo smaczniejsza, niż zupa gulaszowa, do której wykorzystamy tylko wodę zamiast wołowego bulionu. Oczywiście, wedle uznania do wykonania tej zupy możecie użyć też ewentualnie przecedzonego rosołu bądź bulionu warzywnego. Tak samo jeśli chodzi o mięso – inni używają tylko wołowiny, inni tylko wieprzowiny, a ja lubię, gdy zupa gulaszowa jest na mięsie mieszanym (zarówno na wołowinie, jak i wieprzowinie). Do tejże zupy pasują zarówno ziemniaki, jak i kasza, czy też pieczywo. Popularna jest również zupa gulaszowa z kluseczkami.

Zupa węgierska

Czasami na zupę gulaszową z wołowiny mówi się węgierska zupa gulaszowa, jako, że gulasz jest tradycyjnym węgierskim daniem. Wedle uznania może być to zupa węgierska z pieczarkami lub kiełbasą. Ja osobiście pieczarki czasami dodaję, czasami nie, w zależności od tego na jaką wersję zupy mamy ochotę. Co do kiełbasy, to również zdarza mi się zrobić zupę węgierską z kiełbasą i mięsem wołowym. Wtedy z reguły pomijam dodatek szynki wieprzowej.

Zupa gulaszowa – Składniki:

  • 1,5 litra bulionu wołowego lub wody (ale lepiej użyć bulionu)
  • ok. 450 g wołowiny na gulasz (np. łopatka lub udziec)
  • ok. 300 g szynki wieprzowej (ewentualnie może być też łopatka lub karczek)
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 duża cebula – ok. 200 g
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 łyżka słodkiej papryki mielonej
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki mielonej
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 marchewki – ok. 180 g
  • 2 średnie czerwone papryki – ok. 460 g
  • 2 duże, dojrzałe, mięsiste pomidory lub 1 puszka pomidorów krojonych (400 g)
  • 3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 3 średnie ogórki kiszone lub konserwowe – ok. 200 g
  • sól i pieprz do smaku
  • natka pietruszki do oprószenia dania
  • mąka do zagęszczenia zupy (opcjonalnie, ja nie zagęszczam)
  • opcjonalnie możecie dorzucić do zupy gulaszowej kilka pieczarek

Dodatkowo do podania:

  • gotowane ziemniaki z wody, podsmażone ziemniaki, kasza (najlepiej gruboziarnista) lub świeże pieczywo

zupa gulaszowa przepis

Przepis na zupę gulaszową:

  1. Jeśli zamiast wody, zdecydujecie się użyć do tej zupy bulionu, to szczególnie polecam zrobić ją na bulionie wołowym z mojego przepisu. Zupa gulaszowa będzie o niebo lepsza w smaku i bardziej aromatyczna.
  2. Mięso umyć pod bieżącą wodą, a następnie osuszyć za pomocą ręczników papierowych. Szynkę wieprzową oraz wołowinę na gulasz pokroić w średniej wielkości kostkę.
  3. Cebulę obrać z łupin, posiekać w kostkę.
  4. Czosnek obrać, drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę. Można też zetrzeć go na tarce o małych oczkach.
  5. Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju rzepakowego. Wrzucić cebulę i czosnek, przemieszać i smażyć przez chwilę do czasu aż cebula się zeszkli. Następnie zwiększyć płomień, wrzucić mięso i podsmażyć je z każdej strony, by zamknęło pory i zostało soczyste wewnątrz. Jeśli nie macie dość dużej patelni, to możecie obsmażyć mięso partiami. Nie polecam na raz wrzucać na małą patelnię dużej ilości mięsa, ponieważ wtedy niedokładnie się obsmaży i wyjdzie gumowate. Kolejno doprawić mięso papryką słodką, ostrą oraz solą i pieprzem do smaku, przemieszać.
  6. W międzyczasie obrać marchewkę i pokroić ją w plasterki.
  7. Przerzucić całą zawartość patelni do dużego garnka. Wlać do garnka cały bulion wołowy (lub opcjonalnie zalać wodą), dodać pomidory w puszcze (wraz z zalewą), zamieszać. Dodać pokrojoną marchewkę oraz ziele angielskie i liście laurowe. Przykryć garnek pokrywką (zostawić ją delikatnie uchyloną) i gotować zupę gulaszową na ciut mniejszym niż średni płomień przez około 60 minut.
  8. Paprykę umyć, pobawić ją gniazd nasiennych, a następnie pokroić w dużą kostkę.
  9. Ogórki kiszone lub konserwowe odsączyć z zalewy i również pokroić w kostkę.
  10. Po upływie 60 minut dodać do zupy pokrojoną paprykę oraz ogórki i w razie potrzeby, gdyby zupa gulaszowa była za gęsta, dolać trochę wody. Gotować zupę przez kolejne 20-30 minut (do czasu, aż warzywa i mięso będą miękkie). Pod koniec gotowania dodać do zupy 3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego, wymieszać i gotować jeszcze przez kilka minut. Ugotowana zupa gulaszowa powinna być nieco gęsta, a mięso bardzo miękkie i delikatne.
  11. Z podanych wyżej składników powstało mi ok. 2,25 litra zupy gulaszowej.
  12. Natkę pietruszki drobno posiekać.
  13. Zupę gulaszową przelać do talerzy, oprószyć natką pietruszki. Podawać, wedle uznania, z ziemniakami z wody (ja gotuję ziemniaki w osobnym garnku, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by pokrojone w kostkę ziemniaki wrzucić do zupy podczas jej gotowania się), smażonymi ziemniakami, kaszą lub świeżym pieczywem. Smacznego!

zupa węgierska

4.8 / 5 ( 31 głosów )

1 thought on “Zupa gulaszowa”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

The maximum upload file size: 50 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here