Zupa kalafiorowa

Zupa kalafiorowa

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Składniki

  • Kalafior 1 kalafior
  • Marchew 2 duże marchewki
  • Pietruszka 1 pietruszka
  • Por
  • Liść laurowy 2 liście
  • Ziele angielskie 3 ziarna
  • Mięso mogą być skrzydełka, piersi, korpus
  • Woda 2,5 litra
  • Vegeta 2 łyżki
  • Śmietana 18%
  • Sól
  • Pieprz
  • Koperek
  • Ziemniaczki opcjonalnie (ja tym razem jadłam z chlebem)

Zupa kalafiorowa

Wykonanie:

  1. Do dużego garnka wlewamy 2,5 litra wody, wsypujemy pół łyżeczki soli, nieco pieprzu, 2 łyżki vegety, oskrobane marchewki i pietruszkę oraz por. Dodać 2 listki laurowe i 3 ziela angielskie.
  2. Wrzucić mięso do innego garnka z wodą i gotować 3 minutki aż pojawi się na powierzchni “biały szum”.
  3. Mięso opłukać i wrzucić do garnka z warzywami. Gotować przez ok. 1h.
  4. Kalafiora dzielimy na różyczki i moczymy w słonej wodzie. Następnie wrzucamy do dużego garnka z naszym wywarem i gotujemy aż kalafior, mięso i reszta warzyw będą odpowiednio miękkie.
  5. Na koniec rozlać do talerzy. Można posypać koperkiem oraz dolać śmietany do smaku.

Zupa kalafiorowa

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.