zupa kalafiorowa

Zupa kalafiorowa


Zupa kalafiorowa – to dość szybka tradycyjna polska zupa, która od czerwca, gdy tylko zaczyna się sezon, gości często w naszym domu. Najbardziej lubimy kalafiorową zabielaną śmietanką i z dodatkiem dużej ilości koperku. Gorąco zachęcam do wypróbowania mojego sprawdzonego przepisu na zupę kalafiorową.

Zupa kalafiorowa przepis

Ta zupa kalafiorowa to bardzo szybka zupa, której wykonanie zajmuje zaledwie 40-45 minut. Tak więc jeśli został Wam rosół z obiadu lub macie zamrożony bulion warzywny, to ta kalafiorowa to super pomysł na szybki obiad. Czasami przesmażam warzywa na patelni, ale częściej robię tak, jak w przepisie poniżej – czyli wrzucam wszystkie składniki do garnka i gotuję zupę na małym ogniu przez 30 minut i gotowe! Zamiast świeżego kalafiora można użyć 500 gramów kalafiora mrożonego podzielonego na różyczki. No i obowiązkowo śmietanka i koperek! Duuużo koperku!

Zupa kalafiorowa – Składniki

  • 1 kalafior – ok. 750 g (po oderwaniu liści i wycięciu głąba – ok. 500 gramów różyczek kalafiora)
  • 3 średnie marchewki – ok. 310 g
  • 1 średnia pietruszka – ok. 90 g
  • 1 kawałek pora – ok. 150 g
  • 4 średnie ziemniaki – ok. 500 g
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 litry bulionu drobiowego lub warzywnego (u mnie odcedzony rosół)
  • słodka śmietanka kremówka 18% do zabielenia zupy (u mnie 100 ml)
  • sól i pieprz do smaku
  • pęczek koperku

zupa kalafiorowa przepis

Przepis na zupę kalafiorową:

  1. Marchewkę, pietruszkę i ziemniaki obrać z łupinek.
  2. Marchewkę pokroić na półplasterki, korzeń pietruszki pokroić w nie dużą kostkę o boku ok. 0,5 cm, zaś ziemniaki pokroić w kostkę o boku ok. 1-1,5 cm.
  3. Por pokroić na półplasterki.
  4. Kalafiora pozbawić liści i głąba, podzielić go na mniejsze różyczki.
  5. Do dużego garnka wlać 2 litry bulionu, podgrzać. Następnie wrzucić wszystkie warzywa (marchew, por, pietruszkę, ziemniaki i kalafior). Dodać liście laurowe oraz ziele angielskie. Gotować zupę przez ok. 30-35 minut (do czas aż warzywa zmiękną). Na 5 minut przed końcem gotowania doprawić zupę do smaku solą i pieprzem. Na sam koniec dodać do zupy świeżo posiekany koperek, wymieszać.
  6. Za pomocą chochli przelać do kubka 1 porcję zupy, dodać śmietankę i wymieszać. Następnie zawartość kubka dodać do zupy i ponownie wymieszać. Wyłączyć palnik (nie doprowadzać do wrzenia). Smacznego!

PS. Jeśli wrzucicie malutkie różyczki lub kalafior mrożony, to należy go dodać dopiero w połowie gotowania zupy, by nie rozgotować kalafiora.


kalafiorowa

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.