zupa koperkowa

Zupa koperkowa


Zupa koperkowa – to zupa, która kojarzy mi się z wiosną oraz latem. Jest delikatna w smaku, a jednocześnie pyszna. Moje córeczki ją uwielbiają i mogłyby się nią zajadać co i rusz. Jeśli szukacie sprawdzonego przepisu na zupę koperkową, to dobrze trafiliście.


Zupa koperkowa przepis

Delikatna zupa koperkowa to nie tylko super pomysł na obiad dla dzieci, ale także i dla dorosłych. U nas cała rodzinka ją uwielbia. Tę zupę można przygotować już na gotowym rosole (jeśli takowy został nam np. z niedzieli) i wtedy pomijamy po prostu wodę, a zastępujemy ją domowym rosołem.

A jeśli już o zupie koperkowej i koperku mowa, to koniecznie wypróbujcie także mój sprawdzony przepis na sos koperkowy. Używam go zarówno do dań mięsnych, jak np. pulpety, a także do ryb, np. do zrobienia łososia w sosie koperkowym. Jeśli więc lubicie koperek, to gorąco zachęcam do wypróbowania moich przepisów.

zupa koperkowa przepis

Zupa koperkowa – Składniki:

  • 6 skrzydełek – ok. 600 g
  • 1,5 litra wody
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 średnia cebula zwykła – 80 g
  • 1 mała cebulka dymka (8 g) ze szczypiorkiem (20 g)
  • 2 średnie marchewki – ok. 200 g
  • 1 średni korzeń pietruszki – ok. 80 g
  • kawałek korzenia selera – ok. 60 g
  • 3 średnie ziemniaki – 450 g
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • szczypta kurkumy
  • sól do smaku (1,5 płaskiej łyżeczki lub więcej do smaku)
  • czarny pieprz do smaku
  • 5 czubatych łyżek posiekanego koperku (bez twardych łodyżek)
  • 90 ml śmietanki kremówki 30 % (6 łyżek)

koperkowa

Przepis na zupę koperkową

  1. Skrzydełka opłukać lub wymoczyć w garnku z wodą. Następnie włożyć do czystego garnka i zalać 1,5 litrem wody. Wstawić garnek na palnik i na dużym płomieniu doprowadzić wodę do wrzenia. Następnie zmniejszyć płomień, by zupa delikatnie wrzała. W międzyczasie ściągnąć szumowiny z powierzchni zupy. Kolejno dodać 2 liście laurowe i 3 ziarna ziela angielskiego. Gotować całość przez 40 minut. Po tym czasie wyciągnąć mięso z wody i odłożyć na bok (można je oddzielić od skóry i kości, a na sam koniec dodać samo mięsko do zupy)
  2. Na patelni roztopić masło wraz z olejem, a następnie na gorący tłuszcz wrzucić pokrojoną w kosteczkę cebulę zwykłą i cebulę dymkę. Smażyć na małym ogniu aż cebula się lekko zeszkli. Kolejno dodać obrane i pokrojone w niedużą kostkę ziemniaki (u mnie o boku ok. 1-1,5 cm) i smażyć przez kilka minut do lekkiego zarumienienia.
  3. W międzyczasie obrać marchewkę i pokroić ją na półplasterki. Tak samo postąpić z korzeniem pietruszki. Kolejno obrać seler i pokroić go w małą kostkę (u mnie o boku 0,5 cm). Dodać wyżej przygotowane warzywa do lekko zarumienionych ziemniaków oraz dodać kurkumę i smażyć jeszcze całość przez 3 minuty, co jakiś czas mieszając. Odstawić na bok.
  4. Po 40 minutach gotowania wywaru, wyciągnąć mięso i odłożyć je na bok. Do wywaru dodać podsmażone warzywa. Dodać również sól. Ja na początek wsypuję 1,5 łyżeczki soli, a na koniec dosalam jeszcze zupę – czasami jest to szczypta a czasami pół łyżeczki więcej – w zależności ile zupy mi w międzyczasie odparowało. Wy możecie dosolić więcej lub mniej w zależności jak słone potrawy lubicie).
  5. Gotować przez kolejne 20-25 minut do miękkości warzyw.
  6. Na koniec dodać posiekany koperek i szczypiorek i gotować jeszcze przez 3 minuty.
  7. Na koniec zabielić zupę śmietaną poprzez wlanie jej do zupy i wymieszanie. Od razu wyłączyć gaz. Ja używam śmietanki kremówki, której nie trzeba wcześniej hartować. Jeśli zaś wolicie użyć kwaśnej śmietany zamiast słodkiej, to pamiętajcie, by wcześniej śmietanę wymieszać z kilkoma łyżkami zupy i dopiero wtedy ją wlać do garnka, bo w innym przypadku istnieje ryzyko, że śmietana dodana bezpośrednio do zupy się zwarzy.
  8. Na koniec doprawić jeszcze zupę do smaku za pomocą soli i świeżo mielonego czarnego pieprzu.
  9. Gotową zupę przelać do talerzy. Można ją podawać również ze świeżym pieczywem. Smacznego!

zupa koperkowa dla dzieci

zupa koperkowa z ziemniakami
zupa koperkowa klasyczna

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.