Zupa krem z kalafiora – to pyszna kremowa zupa, którą możecie zrobić na bazie bulionu warzywnego lub mięsnego.
W naszym domu często gotujemy większą ilość bulionu jarzynowego, czy też rosołu, a potem dzielimy go na mniejsze porcje, a następnie mrozimy, by w razie potrzeby mieć go zawsze pod ręką, gdy najdzie nas ochota na zupę na bazie bulionu (sprawdź nasz super przepis na zupę porową z klopsikami) lub gdy jest on potrzebny do wykonania jakiegoś sosu.
Zupa krem z kalafiora – Składniki:
- 1 średni kalafior – ok. 800 g (już po wycięciu kłębu i liści)
- 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego (np. rosołu odcedzonego od mięsa i warzyw) – lub więcej jeśli wolicie mniej gęste zupy
- 500 g ziemniaków
- 1 średnia cebula – ok. 90 g
- 2 ząbki czosnku
- 200 ml śmietanki kremówki 30%
- 3 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego
- sól i pieprz do smaku
- pęczek koperku lub grzanki
Przepis na zupę krem z kalafiora:
- Do wykonania tej zupy możesz użyć bulionu warzywnego lub drobiowego (u nas tym razem zupa krem z kalafiora powstała na bazie bulionu drobiowego, czyli rosołu odcedzonego z warzyw i mięsa). Zobacz nasze przepisy na: bulion warzywny oraz rosół drobiowy.
- Kalafior umyć, osuszyć, wyciąć kłąb, a resztę pokroić na mniejsze różyczki.
- Cebulę obrać, posiekać w drobną kosteczkę.
- Czosnek również obrać, posiekać drobno za pomocą noża lub przecisnąć przez praskę (lub zetrzeć na tarce o małych oczkach.
- Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę o boku ok. 0,5 cm.
- Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego, wrzucić cebulę i smażyć na małym ogniu do czasu aż się lekko zeszkli. Kolejno dodać czosnek oraz ziemniaki i smażyć przez ok. 10 minut, mieszając co jakiś czas. Następnie podsmażone warzywa przerzucić do większego garnka. Patelnię podlać odrobiną bulionu, by wypłukać ją z tłuszczu i również całą zawartość przelać do garnka. Dorzucić podzielony na różyczki kalafior i gotować całość na nie za dużym ogniu przez ok. 10-15 minut aż warzywa będą miękkie.
- Następnie zestawić garnek z palnika. Zmiksować zupę za pomocą blendera (najlepiej ręcznego) na gładki krem. Dodać śmietankę kremówkę i wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Zupę przelać do talerzy, oprószyć świeżo posiekanym koperkiem lub podawać z grzankami. Smacznego!
UWAGA!
Ja osobiście uwielbiam gęste zupy i ta właśnie taka jest :) Tak więc jeśli chcecie, to wedle uznania na sam koniec możecie dolać do zupy tyle bulionu (lub ewentualnie wody), by uzyskać gęstość, jaka Wam najbardziej odpowiada.

kremiki to ja uwielbiam :)