zupa krem z kalafiora

Zupa krem z kalafiora

Zupa krem z kalafiora – to pyszna kremowa zupa, którą możecie zrobić na bazie bulionu warzywnego lub mięsnego.



W naszym domu często gotujemy większą ilość bulionu jarzynowego, czy też rosołu, a potem dzielimy go na mniejsze porcje, a następnie mrozimy, by w razie potrzeby mieć go zawsze pod ręką, gdy najdzie nas ochota na zupę na bazie bulionu (sprawdź nasz super przepis na zupę porową z klopsikami) lub gdy jest on potrzebny do wykonania jakiegoś sosu.

Zupa krem z kalafiora – Składniki:

  • 1 średni kalafior  – ok. 800 g (już po wycięciu kłębu i liści)
  • 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego (np. rosołu odcedzonego od mięsa i warzyw) – lub więcej jeśli wolicie mniej gęste zupy
  • 500 g ziemniaków
  • 1 średnia cebula – ok. 90 g
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • 3 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego
  • sól i pieprz do smaku
  • pęczek koperku lub grzanki

kremowa zupa z kalafiora

Przepis na zupę krem z kalafiora:

  1. Do wykonania tej zupy możesz użyć bulionu warzywnego lub drobiowego (u nas tym razem zupa krem z kalafiora powstała na bazie bulionu drobiowego, czyli rosołu odcedzonego z warzyw i mięsa). Zobacz nasze przepisy na: bulion warzywny oraz rosół drobiowy.
  2. Kalafior umyć, osuszyć, wyciąć kłąb, a resztę pokroić na mniejsze różyczki.
  3. Cebulę obrać, posiekać w drobną kosteczkę.
  4. Czosnek również obrać, posiekać drobno za pomocą noża lub przecisnąć przez praskę (lub zetrzeć na tarce o małych oczkach.
  5. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę o boku ok. 0,5 cm.
  6. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego, wrzucić cebulę i smażyć na małym ogniu do czasu aż się lekko zeszkli. Kolejno dodać czosnek oraz ziemniaki i smażyć przez ok. 10 minut, mieszając co jakiś czas. Następnie podsmażone warzywa przerzucić do większego garnka. Patelnię podlać odrobiną bulionu, by wypłukać ją z tłuszczu i również całą zawartość przelać do garnka. Dorzucić podzielony na różyczki kalafior i gotować całość na nie za dużym ogniu przez ok. 10-15 minut aż warzywa będą miękkie.
  7. Następnie zestawić garnek z palnika. Zmiksować zupę za pomocą blendera (najlepiej ręcznego) na gładki krem. Dodać śmietankę kremówkę i wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  8. Zupę przelać do talerzy, oprószyć świeżo posiekanym koperkiem lub podawać z grzankami. Smacznego!

UWAGA!

Ja osobiście uwielbiam gęste zupy i ta właśnie taka jest :) Tak więc jeśli chcecie, to wedle uznania na sam koniec możecie dolać do zupy tyle bulionu (lub ewentualnie wody), by uzyskać gęstość, jaka Wam najbardziej odpowiada.


zupa kalafiorowa krem

kremowa zupa kalafiorowa

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Jedna odpowiedź na “Zupa krem z kalafiora

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.