Kto mnie zna, ten wie, że często na bazie swoich ulubionych przepisów, tworzę nowe – nieco zmodyfikowane. Tak też było i tym razem, a efektem końcowym jest pyszna zupa meksykańska z kurczakiem – gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu!

Zupa meksykańska z kurczakiem – Składniki:
- 2 filety z piersi kurczaka – ok. 500 g
- kilka łyżek oliwy lub oleju rzepakowego
- 1 średnia biała cebula – ok. 120 g
- 1 średnia czerwona cebula – ok. 120 g
- 2 średnie papryki czerwone – ok. 430 g
- 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki – 400 g
- 2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 litr bulionu warzywnego, drobiowego lub wołowego (u mnie odcedzony rosół)**
- 1 puszka czerwonej fasoli ( 240 g po odsączeniu z zalewy)
- 1 puszka kukurydzy konserwowej (285 g po odsączeniu z zalewy)
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 1 łyżeczka czosnku suszonego
- 1 łyżeczka oregano
- pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego (można pominąć)
- 1/3 łyżeczki chilli (lub więcej do smaku, wedle uznania)
- 1 łyżeczka cukru
- sól i pieprz do smaku
- natka pietruszki lub kolendra (do oprószenia zupy, opcjonalnie)
- parmezan do oprószenia zupy
Dodatkowo:
- bagietka
- 80 g sera żółtego
- kawałek masła

Przepis na zupę meksykańską z kurczakiem:
- Filety z piersi kurczaka oczyścić z błonek i kostek, następnie pokroić na małe kawałeczki. Doprawić solą, pieprzem, papryką slodką, obtoczyć w mieszance mąki, kurkumy i chili w proszku. Odłożyć.
- Obie cebule, czyli zarówno czerwoną jak i białą, a także czosnek – obrać z łupinek. Czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać. Cebulę pokroić w kosteczkę.
- Kurczaka otoczyć w przyprawach (papryka słodka, oregano, kmin, chili oraz sól i pieprz do smaku), polać 1 łyżką oleju i dokładnie wymieszać.
- Na dużej patelni rozgrzać 4 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego. Wrzucić cebule, smażyć na małym ogniu do lekkiego zeszklenia. Zgarnąć cebulę na bok, zwiększyć delikatnie płomień i wrzucić na patelnię kurczaka oraz i smażyć do czasu aż mięso będzie podsmażone (co jakiś czas mieszając mięso, by rumieniło się równomiernie) przez ok. 1-2 minut. Następnie dodać 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego oraz pomidory w puszcze wraz z zalewą, wymieszać i dusić całość pod przykryciem, na małym ogniu, przez kolejne 10 minut.
- Paprykę czerwoną pozbawić gniazd nasiennych, a następnie pokroić w kostkę o boku ok. 1-1,5 cm.
- Do dużego garna przerzuć zawartość patelni, a samą patelnię podlać bulionem (u mnie przecedzony rosół), chwilę podgrzewać wywar i przelać kolejno do garnka. Dodać łyżeczkę cukru, czosnek, pokrojoną paprykę oraz odsączone z zalewy takie składniki jak kukurydza konserwowa oraz fasola czerwona. Wymieszać. Przykryć garnek lekko uchyloną pokrywką, doprowadzić do wrzenia. Od tego momentu gotować zupę na małym ogniu przez ok. 25 minut (do czasu uzyskania pożądanej gęstości zupy). Posmakować zupę i ewentualnie doprawić jeszcze za pomocą soli, pieprzu, cukru lub chili.
- Gotową zupę przelać do talerzy. Można ją podawać np. z bagietką zapiekanką z serem – tak jak widzicie to na moich zdjęciach – oraz z dodatkiem posiekanej natki pietruszki oraz parmezanem. Smacznego!
Polecam także inne dania, takie jak chili con carne czy też ryż po meksykańsku – wypróbujcie, a nie pożałujecie :)

