Zupa z pieczarek na bulionie na obiad
Obiad

Zupa pieczarkowa

Kuchnia : Polska | Czas przygotowania : 20 minut | Czas gotowania/pieczenia : 25 minut | Porcje : 2 porcje

Zupa pieczarkowa – to propozycja dla tych, co nie wiedzą, co zrobić z resztą niedzielnego rosołu w poniedziałek i myślą sobie “no nie.. byleby nie znów pomidorowa” :D Nawet jeśli makaron Wam został z dnia poprzedniego, to tutaj również się przyda, ponieważ zupa pieczarkowa smakuje idealnie zarówno z ziemniakami, grzankami, jak i właśnie makaronem :)

Zupa pieczarkowa przepis

Czy jest coś lepszego niż szybka i pyszna zupa pieczarkowa, zwłaszcza w chłodne dni? My ją uwielbiamy! By zupa ta wyszła smakowita, ważne jest, by pieczarki podsmażyć na maśle. Dzięki temu zyskają one niepowtarzalny smak i aromat.

Z poniższych składników wychodzą 2 duże lub 3 średnie porcje zupy pieczarkowej. Bulion warzywny możecie spokojnie zastąpić bulionem drobiowym, czyli odcedzonym od warzyw i mięsa rosołem.

Zupa pieczarkowa – Składniki:

  • 500 g pieczarek
  • 1 duża marchewka
  • 1 średnia pietruszka
  • mały kawałek selera
  • 1 mała cebula
  • 1-2 czubate łyżki masła
  • 500-600 ml bulionu warzywnego (zobacz przepis) lub rosołu
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • garść świeżej natki pietruszki
  • 4 łyżki gęstej śmietany 18%
  • 100 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • opcjonalnie : grzanki, makaron lub ziemniaki

 

Zupa pieczarkowa na warzywnym bulionie

Przepis na zupę pieczarkową:

  1. Pieczarki oczyścić (przeczytaj artykuł:Pieczarki – obierać czy myć?), pokroić w plasterki.
  2. Marchewkę obrać, pokroić w plasterki.
  3. Cebulę, seler i pietruszkę obrać, pokroić w kosteczkę.
  4. Patelnię rozgrzać, rozpuścić masło, wrzucić cebulę i smażyć do momentu aż się zeszkli. Następnie dorzucić na patelnię marchewkę, seler i pietruszkę – smażyć ok. 3-4 minuty. Na koniec dorzucić pieczarki i dusić na małym ogniu do czasu aż wyparuje z nich nadmiar wody.
  5. Przerzucić całość do garnka, zalać bulionem, dodać 2 ziela angielskie i 2 liście laurowe. Gotować ok. 20 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  6. Wyłączyć zupę, dodać posiekaną natkę pietruszki, wymieszać.
  7. Obie śmietany wymieszać ze sobą, dodać małą chochelkę zupy, wymieszać, dodać drugą chochelkę zupy, ponownie wymieszać, a następnie wlać całość do garnka z zupą i przemieszać ponownie.
  8. Przelać zupę do miseczek, dodać makaron (lub ugotowane ziemniaczki – jak wolicie), ozdobić świeżą natką pietruszki. Smacznego!

Zobacz również inne dania z pieczarkami tutaj: Pieczarki – przepisy

5 / 5 ( 24 głosów )

5 thoughts on “Zupa pieczarkowa”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.