zupa pomidorowa
Obiad Zupy

Zupa pomidorowa

Kuchnia : Polska | Czas przygotowania : 5 minut | Czas gotowania/pieczenia : 5 minut | Porcje : 2 litry zupy

Zupa pomidorowa to jedna z szybszych zup, jeśli robi się ją na rosole, który już był wcześniej ugotowany. Tak wiec jeśli robimy zupę pomidorową na rosole z niedzieli, to jej wykonanie zajmie nam nawet mniej niż 10 minut. Poniżej znajdziecie właśnie przepis na zupę pomidorową z rosołu.

Zupa pomidorowa przepis

Ostatnio zrobiłam wśród Was ankietę i okazało się, że najczęściej w Waszych domach pojawia się zupa pomidorowa z rosołu. Zdecydowanie rzadziej pojawia się zupa pomidorowa na żeberkach, wiec jej poświęcę osobny wpis. Tak samo częściej pojawia się zupa pomidorowa z przecieru lub koncentratu pomidorowego, a rzadziej ze świeżych pomidorów, co jest raczej oczywiste, bo najlepsza pomidorowa ze świeżych pomidorów jest latem, w szczycie sezonu pomidorowego, gdy są one wręcz słodkie. W środku zimy zaś można się jeszcze posiłkować pomidorami z puszki, chociaż ja zdecydowanie wolę sięgać po przecier pomidorowy (rzadziej sięgam po koncentrat).

Składniki:

  • 1,5 litra rosołu (polecam z tego przepisu: domowy rosół)
  • ok. 500-700 ml przecieru pomidorowego (nie koncentratu) (przecier z butelki lub kartonika)
  • ok. 60 ml słodkiej śmietanki 30 % lub 36 % do zabielenia zupy (lub więcej według uznania; można także pominąć lub dać gęstą kwaśną śmietanę 18%)
  • sól i pieprz do smaku
  • posiekana natka pietruszki do oprószenia zupy
  • ugotowany makaron lub ryż

zupa pomidorowa przepis

Przepis na zupę pomidorową

  1. Jako, że bazą tej zupy jest rosół, to zdecydowanie musi on być dobrej jakości. Jeśli zrobicie wywar esencjonalny o głębokim smaku, to i pomidorówka wyjdzie przepyszna. Ilość przecieru lub koncentratu to już rzecz gustu. Do tego przepisu gorąco polecam ten przepis na rosół.
  2. Gotowy rosół podgrzać (nie doprowadzać do wrzenia) w garnku, a następnie zacząć do niego dodawać przecier pomidorowy. Jako, że przeciery dostępne na rynku (i te domowe również) różnią się intensywnością smaku, to na start daję 250 ml przecieru pomidorowego (nie koncentratu!) z butelki lub z kartonika. Kolejno smakuję zupę i stopniowo dodaję więcej przecieru, wciąż smakując zupę, czy taki smak mi odpowiada. Z reguły ostatecznie do zupy dodaję 500-700 ml przecieru pomidorowego (im więcej dacie przecieru tym zupa będzie mniej ‘przezroczysta, ale jednocześnie bardziej kwaśna).
  3. Doprowadzić zupę do wrzenia i gotować przez minutę. Na koniec doprawić do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Opcjonalnie można dać także odrobinę cukru dla złagodzenia kwaskowatości pomidorów.
  4. Makaron lub ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzić na sitku.
  5. Ugotowany makaron przełożyć do głębokich należy i rozlać do nich również zupę. Wierzch zupy oprószyć posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

PS. Jaka jest Wasza ulubiona wersja? Zupa pomidorowa z ryżem czy z makaronem? Zachęcam jeszcze do przeczytania poniżej kilku cennych wskazówek a propos tejże zupy.

UWAGI!

Zupa pomidorowa ze śmietaną

Niektórzy od razu zabielają zupę pomidorową, jak jest jeszcze w garnku. Ja tak nie robię, ponieważ mój Mąż woli zupę pomidorową bez śmietany. Ja oczywiście uwielbiam pomidorówkę zabielaną i w zależności od tego na co mam akurat ochotę, to raz używam słodkiej śmietanki kremówki 30% lub 36%, a raz gęstej kwaśnej śmietany 18%. Jeśli użyjecie słodkiej śmietanki, to nie trzeba jej wcześniej hartować i można ją wlać bezpośrednio do zupy. Zaś w przypadku kwaśnej śmietany należy kilka jej łyżek włożyć do kubka (najlepiej, by śmietana miała temperaturę pokojową), a następnie dodać do kubka kilka chochelek zupy i dokładnie wymieszać aż powstanie jednolita masa – dopiero wtedy taką mieszankę można wlać do zupy, bez ryzyka, że śmietana się zwarzy. Oczywiście zupę zabiela się dopiero na sam koniec, gdy zupa jest już ugotowana – można wtedy jeszcze lekko ją podgrzać (nie doprowadzać do wrzenia) i ostatecznie doprawić do smaku solą i pieprzem.

Zupa pomidorowa z koncentratem zamiast przecieru

Zamiast przecieru pomidorowego do zupy pomidorowej można dodać kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego. Tutaj znowu panuje zasada, że dajecie tyle, ile sami uważacie za słuszne, ponieważ jedni wolą mniej, a inni bardziej kwaśną zupę pomidorową. Ja z reguły zużywam jeden mały słoiczek o wadze 200 g.


zupa pomidorowa ze śmietaną
pomidorowa

4.8 / 5 ( 22 głosów )

2 thoughts on “Zupa pomidorowa”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

The maximum upload file size: 50 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here