zupa rybna z łososia

Zupa rybna z łososia


Zupa rybna z łososia z poniższego przepisu to pomysł na ekspresowy obiad w 25 minut, jeśli w swoich zapasach macie dowolny bulion, np. drobiowy lub warzywny.


Zupa rybna z łososia przepis

W mojej lodówce zawsze znajdziecie bulion. Praktycznie na każdą niedzielę, a czasami nawet w środku tygodnia robię rosół i gdy zostanie mi nieco wywaru, to przelewam go do słoika i chowam do lodówki. Czasami nawet mrożę w woreczkach, by mieć zawsze bulion pod ręką, gdy zajdzie taka potrzeba. Sprawdza się on super jako baza do innych zup lub sosów. Tak też było i tym razem. Miałam bulion, kawałek łososia i koperek. Łosoś w sosie koperkowym już trochę nam się znudził, więc wymyśliłam, że zrobię szybką zupę łososiową. Polecam, bo jest pyszna i bardzo szybka w wykonaniu.
zupa z łososia

Zupa rybna z łososia – Składniki:

  • ok. 350 g świeżego filetu z łososia
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1,5 litra bulionu (np. odcedzony rosół lub bulion warzywny)
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej
  • 1 pęczek koperku (ok. 15 g, a 11 gramów po pozbawieniu twardych łodyżek)
  • sól i pieprz do smaku

Forma podania: można jeść bez dodatków lub podawać z ugotowanym makaronem – wtedy zupa będzie bardziej gęsta i sycąca. Super dodatkiem będą także grzanki lub groszek ptysiowy.

Przepis na zupę rybną z łososia:

  1. Łososia umyć, a następnie osuszyć za pomocą ręczników papierowych. Skropić sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Odstawić na 20 minut. Po tym czasie usunąć skórę z filetu, a mięso ryby pokroić w dość dużą kostkę o boku ok. 2-3 cm.
  2. Bulion podgrzać (nie doprowadzać do wrzenia). Wrzucić łososia, doprowadzić do lekkiego wrzenia (zupa ma tylko lekko bulgotać). Gotować przez 15 minut.
  3. W międzyczasie do kubka wlać 100 ml śmietanki kremówki 30% i dodać 1 czubatą łyżkę mąki pszennej. Wymieszać za pomocą rózgi kuchennej na jednolitą masę, by nie było grudek. Dodać mieszankę do zupy i dokładnie wymieszać. Kolejno  dodać posiekany koperek i ponownie wymieszać. Na koniec dodać 1 łyżkę sosu sojowego i doprawić zupę do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Gotować jeszcze przez 5 minut.
  4. Zupę można podawać od razu lub dodać do niej makaron, grzanki lub groszek ptysiowy. Smacznego!

Zupa z łososia

W moim domu zupy rybne zawsze kojarzyły mi się z dużą ilością koperku, tak więc i w przypadku zupy rybnej z łososia musiał obowiązkowo pojawić się cały pęczek koperku. Smak tej zupy w dużej mierze zależy od bulionu jaki użyjecie. Może się tak zdarzyć, że Wasz bulion będzie mocniej słony niż mój i wtedy dodawanie sosu sojowego może okazać się zbyteczne, by zupa łososiowa nie wyszła za słona.

Do zupy z łososia daję śmietankę kremówkę, która nie wymaga zahartowania. Jeśli byście jednak chcieli użyć gęstej kwaśnej śmietany, to pamiętajcie, że nie można dodawać jej bezpośrednio do zupy, ponieważ się zwarzy. Trzeba najpierw do kubka ze śmietaną dodać kilka łyżek gorącej zupy, wymieszać i dopiero wtedy stopniowo dodawać do gotującej się zupy.


zupa łososiowa

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.