Zupa spalająca tłuszcz – to pyszna zupa wspomagająca przemianę materii, której głównymi składnikiem jest kapusta, która jest bogata w błonnik pokarmowy i zapewnia uczucie sytości. Poza tym znajdziecie w tej zupie seler naciowy, który ma właściwości odchudzające, a także oczyszczające (seler naciowy w 100g ma tylko 17 kcal), a co najważniejsze jest bogatym źródłem witaminy C (ma jej prawie 2 razy więcej niż w większości cytrusów). Również dodatek przyprawy chilli pieprzu cayenne pobudza przemianę materii i zapobiega zaparciom. Tak więc tylko ją zrobić, jeść i cieszyć się lepszą przemianą materii! :) Z podanych składników wyszło mi ok. 8 litrów zupy (czyli ok. 16 porcji).
Zupa spalająca tłuszcz – Składniki:
- 5 podudzi z kurczaka (ok. 500g)
- ok. 3 litry wody do ugotowania podudzi + 1,5 litra wrzątku w etapie późniejszym gotowania zupy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 1 mała główka kalafioru (ok. 740g – już po pozbawieniu go liści)
- 1 mała główka białej kapusty (ok. 2kg)
- 1 średnia czerwona papryka (ok. 260g)
- 8 łodyg selera naciowego (ok. 400g)
- 2 bardzo duże marchewki (ok. 600g)
- sok z połówki cytryny
- 1 łyżeczka kminku
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 puszka pomidorów (400g)
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1/4 łyżeczki pieprzu chilli cayenne
- sól i pieprz do smaku
Zupa spalająca tłuszcz – Wykonanie:
- Podudzia umyć, wrzucić do garnka, zalać wodą, zagotować, ściągnąć łyżką cedzakową ewentualne szumowiny. Dodać obraną i pokrojoną w półplasterki marchewkę, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz i sól do smaku. Gotować wywar dalej przez ok. 30 minut na małym ogniu bez przykrycia (po tym czasie mięso można wyciągnąć z zupy, pozbawić je skór i ewentualnie na sam koniec rozłożyć do talerzy z zupą lub wykorzystać tak ugotowane mięsko do zrobienia sałatki z gotowanym kurczakiem).
- Kapustę umyć, osuszyć, poszatkować. Paprykę umyć, osuszyć, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w dużą kostkę. Seler naciowy umyć, osuszyć, pokroić w paseczki. Kalafior umyć, pozbawić głąbu i podzielić na mniejsze różyczki. Szczypiorek posiekać. Wszystkie te składniki wrzucić do gotującej się zupy, wymieszać. Dodać kminek i sok z cytryny, ponownie wymieszać. Dodać wrzącej wody do zupy, tak by warzywa były zakryte (u mnie 1,5 litra wrzątku). Gotować całość przez następne 30 minut pod przykryciem.
- Po tym czasie dodać puszkę pomidorów i posiekaną natkę pietruszki, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć gaz i pod przykrycie na małym gazie gotować jeszcze przez kolejne 30 minut. Na koniec dodać chilli pieprz cayenne, pieprz i sól do smaku, wymieszać i gotować jeszcze przez 1-2 minuty. Gotowe!
- Zupa ostatecznie powinna być w miarę gęsta, więc lepiej podczas jej gotowania nie dolewać zbyt wiele wrzątku. Podawać zupę ozdobioną świeżą natką pietruszki. Smacznego :)

A czy mozna sobie porcje zupy pozamrażac ?
A czy mozna sobie porcje zupy pozamrażac ?
Dziś wypróbowany przepis, bardzo dobra w smaku więc mogę polecić.
Dziś wypróbowany przepis, bardzo dobra w smaku więc mogę polecić.
Jaka jest kalorycznosc takiej zupy/miseczki?
Witam, a jak długo może taka zupka stać w lodówce?
Nawet jeżeli nie vdziaka tak jak jest reklamowana,to jest pyszna i pożywna w tak zimny dzień . Dzięki za przepis.
Od poniedziałku w mojej kuchni
Zupa smaczna. Gotuję taką od wielu lat. Ale czy odchudzająca? Wielki znak zapytania
Na pewno smaczna
Na jednym przepisie ile wychodzi miseczek/talerzy zupki
Oczywiście na jedną osbobę
Tak jak napisałam we wstępie notki ;) 16 miseczek o pojemności 500 ml ;)
Jeden przepis to ile ilościowo / miseczek/ talerzy..??
Uwielbiam takie zupy:)
ja prawie codziennie zjadam talerz takiej zupy-pycha
Podoba mi się ta zupa! Teraz na obiady gotuję podobne zupy z dużą ilością warzyw.