Zupa krem z dyni to przepyszna sezonowa zupa, którą najczęściej serwuję z uprażonymi pestkami dyni. Zamiast nich śmiało możecie dać tutaj uprażone ziarna słonecznika lub płatki migdałów. Mój przepis na zupę z dyni jest prosty w wykonaniu, więc poradzi sobie z nim nawet osoba początkująca w kuchni. Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu!
Zupa z dyni
Październik to szczyt sezonu na dynię. Jeśli chodzi o dania z tym warzywem w roli głównej, to w naszym domu najczęściej pojawia się właśnie on – krem z dyni. Czasami zupa z dyni opiera się u mnie na słodkiej śmietance i wtedy dodatkowo daję sok z cytryny dla podkręcenia smaku, zaś innym razem dodaję gęstą kwaśną śmietanę 18 % i wtedy już sok z cytryny potrzebny nie jest. Kiedy chce jednak tę polską wersję zupy dyniowej przekształcić w coś bardziej orientalnego, to śmietankę zastępuję mleczkiem kokosowym, a dodatkowo do smaku dodaję szczyptę imbiru. Tak więc jak widzicie – jest to fajna zupka, którą można dowolnie modyfikować pod swoje gusta smakowe.
Zupa krem z dyni – Składniki:
- 1 dynia o wadze ok. 2 kg (waga przed obraniem i wydrążeniem) – po obraniu i wydrążeniu – ok. 1, 4 kg
- 1,2 litra wody
- ok. 800 g skrzydełek z kurczaka
- 1 duża cebula – ok. 150 g
- 2 ząbki czosnku
- 3 nieco większe marchewki – ok. 360 g
- 1 mała pietruszka (korzeń) – ok. 40 g
- sól i pieprz do smaku (dość sporo)
- olej rzepakowy lub oliwa do smażenia
- 250 ml śmietanki kremówki 30% lub gęsta kwaśna śmietana 18% (kilka łyżek do smaku)
- 3-4 łyżki soku z cytryny (jeśli użyjecie kwaśnej śmietany, to sok z cytryny należy pominąć)
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- szczypta chilli i imbiru (opcjonalnie do smaku, ja pomijam)
- duża garść pestek dyni
Przepis na zupę z dyni:
- Do dużego garnka wrzucić skrzydełka z kurczaka. Wlać 1,2 litra zimnej wody, dodać 2 liście laurowe oraz 3 ziarna ziela angielskiego. Przykryć garnek pokrywką i gotować wywar na małym ogniu przez około 60 minut. Wedle uznania można do wykonania zupy dyniowej użyć gotowego bulionu warzywnego lub odcedzonego rosołu. Po tym czasie wyciągnąć mięso i przyprawy z wywaru.
- Podczas gotowania wywaru przygotować pozostałe składniki. Marchew i pietruszkę obrać, a następnie pokroić w półplasterki.
- Cebulę obrać z łupiny, drobno pokroić.
- Czosnek również obrać i drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę.
- Dynię obrać (jeśli jednak będziecie używać odmiany Hokkaido o miękkiej skórce, to nie musicie jej obierać), pokroić na 4 części i z każdej części wydrążyć włókna oraz pestki. Sam miąższ (u mnie 1,4 kg) pokroić w kostkę.
- Na bardzo dużej patelni rozgrzać olej lub oliwę, wrzucić posiekaną cebulę i smażyć do czasu aż się lekko zeszkli. Kolejno dodać czosnek i smażyć przez pół minuty. Następnie na patelnię wrzucić wszystkie warzywa (tj. marchewkę, pietruszkę oraz dynię), doprawić całość solą, pieprzem oraz kurkumą, przemieszać. Smażyć przez ok. 10-15 minut, od czasu do czasu mieszając, by warzywa się nie przypaliły. W tym czasie powinny one delikatnie zmięknąć.
- Następnie usmażone warzywa przerzucić do garnka z wywarem. Patelnię ‘podlać’ odrobiną wody i całość wlać do garnka z warzywami.
- Gotować zupę przez ok. 30 minut (w tym czasie warzywa powinny stać się bardzo miękkie). Kolejno zestawić zupę z ognia i zmiksować ją za pomocą blendera (żyrafy) na jednolitą masę. Dodać śmietankę kremówkę oraz sok z cytryny i wymieszać. Opcjonalnie zamiast słodkiej śmietanki i cytryny można dać wedle uznania gęstą kwaśną śmietanę do smaku.
- Zupa wychodzi bardzo gęsta, więc jeśli wolicie bardziej rzadkie zupy krem, to spokojnie można dolać więcej bulionu lub wody.
- Na koniec można jeszcze doprawić do smaku zupę solą i pieprzem (opcjonalnie można również dodać odrobinę imbiru lub świeżo zmielonych płatków chilli, jeśli lubi się pikantne potrawy).
- Na suchej patelni uprażyć pestki dyni.
- Zupę przelać do miseczek, ozdobić śmietaną i pestkami dyni. Smacznego!


Poniżej zupa z dyni na gęsto z dodatkiem gęstej kwaśnej śmietany:

Zupa z dyni jest bardzo smaczna. Ale nie musi być miksowania jak papka dla niemowląt. Osobiście wolę dyniówkę bez miksowania :)
Polecam świeży imbir i curry, oraz dodatek mleka kokosowego
Smacznie wygląda :)
Ja dodaje chilli i jest przepyszna.Naprawde warto zrobic:)