Tradycyjny pyszny żurek z jajkiem na zakwasie

Żurek na zakwasie


Żurek na zakwasie – i… zapachniało świętami :) U nas gotuje się go zamiennie wraz z barszczem białym. A u Was? głównie króluje żurek, czy barszcz biały?

Poniższy przepis na żurek jest na bazie zakwasu żytniego domowej roboty, którego wykonania zajmuje mniej niż 5 minut, ale jeśli nie macie możliwości, by zakwas poleżakował kilka dni, to opcjonalnie możecie użyć gotowego zakwasu ze sklepu.

Żurek staropolski warto gotować na wędzonce (np. wędzonym boczku, wędzonych żeberkach, czy po prostu na wędzonych kościach). Mi osobiście najlepiej smakuje taki właśnie na wędzonym boczku i kiełbasie zwyczajnej, a do tego oczywiście tradycyjnie biała kiełbasa, która koniecznie musi być podsmażona, by nadać zupie większą głębię smaku.

Żurek wielkanocny standardowo podaję z ugotowanymi na twardo jajkami, a w dni powszechnie z ziemniakami okraszonymi cebulą, chociaż równie dobrze zupa ta smakuje podana z chlebem żytnim lub w specjalnych chlebkach na żurek.

W moim zakwasie na żurek standardowo pojawia się już kilka ząbków czosnku, więc do samego żurku czosnku już nie dodaję, ale jeśli kupujecie gotowy zakwas ze sklepu, to śmiało możecie dodać do zupy kilka ząbków czosnku. Również, jeśli lubicie ostrzejsze smaki, to możecie żurek doprawić tartym chrzanem pod sam koniec gotowania.

Jeśli szukacie więcej inspiracji na zbliżającą się Wielkanoc, to polecam zajrzeć po przepisy tutaj: Sałatki na Wielkanoc.

Hitem na pewno też będą: jajka faszerowane suszonymi pomidorami oraz sałatka z białą kiełbasą i jajkami.

U nas również nie zabraknie na Wielkanoc (obok babek i mazurków) takich popularnych ciast jak: 3 bit bez pieczeniaszarlotka na kruchym cieściemurzynekczy sernik wiedeński.


Żurek na zakwasie – Składniki:

  • 500 ml zakwasu żytniego na żurek (z tego przepisu: Zakwas na żurek)
  • 4 białe kiełbasy surowe (ok. 400g)
  • 1 kiełbasa zwyczajna (ok. 85g)
  • ok. 150-200g boczku wędzonego surowego
  • ok. 1,5-2 litry bulionu warzywnego lub rosołu przecedzonego (przepis: bulion warzywny)
  • 2 czubate łyżeczki suszonego majeranku
  • sól i pieprz do smaku
  • 4 łyżki śmietanki 30% do zabielenia zupy
  • jajka ugotowane na twardo (w wersji na Wielkanoc) lub ziemniaki okraszane cebulą (jako wersja żurku na zwykły obiad)

*opcjonalnie można dodać do smaku chrzanu tartego na koniec gotowania

Pyszny żur z jajkiem na zakwasie

Żurek na zakwasie – Wykonanie:

  1. Kilka dni wcześniej przygotować zakwas na żurek (z tego przepisu: Zakwas na żurek) lub ewentualnie kupić gotowy zakwas, ale zdecydowanie polecam ten domowy ;) Robi się go w mniej niż 5 minut, a smak domowego zakwasu na żurek jest o niebo lepszy! :)
  2. Przygotować bulion jarzynowy z tego przepisu: Bulion warzywny – przepis
  3. Boczek pokroić w kosteczkę.
  4. Kiełbasę zwyczajną pokroić w plasterki.
  5. Białą kiełbasę ugotować, pozbawić osłonek (jelit), pokroić w plasterki.
  6. Rozgrzać patelnie, wrzucić boczek i kiełbasę zwyczajną, lekko zarumienić, a następnie dodać białą kiełbasę. Smażyć kilka minut do czasu zarumienienia białej kiełbasy.
  7. Bulion warzywny zagotować, dodać całą zawartość patelni, wymieszać. Przykryć pokrywką i gotować przez ok. 20 minut.
  8. Po tym czasie do wywaru dodać majeranek oraz wlać wstrząśnięty i dobrze wymieszany zakwas (na początek dać mniejszą ilość (np. 250ml), a następnie stopniowo dodawać więcej zakwasu – ciągle smakując, by nie wyszedł za kwaśny). Gotować jeszcze przez ok. 10 minut.
  9. Na koniec gotowania dodać śmietankę słodką 30% (jeśli wolicie użyć kwaśnej śmietany to pamiętajcie, że wcześniej trzeba ją zaprawić, dodając do niej stopniowo wywar i mieszając, a dopiero potem wlać do ciepłej zupy). Zupę doprawić do smaku solą.
  10. Podawać z pokrojonym jajkiem ugotowanym na twardo lub z ziemniakami okraszonymi cebulką. Smacznego!

UWAGI!

*opcjonalnie można dodać do smaku chrzanu tartego na koniec gotowania

*niektórzy po kilku minutach (ok. 5 minutach) od wlania zakwasu, dodają do zupy również delikatnie zarumienione ząbki czosnku, aczkolwiek w moim domowym zakwasie już jest czosnek, więc dodatkowo do zupy już go nie dodaję.

 Tradycyjny żurek na zakwasie

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.